Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C

Felgyúlt az első adventi gyertya

2023. december 2. 22:48
Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés.

Elsőként Brányi Mária alpolgármester szólt az ünneplő közönséghez. Egy személyes történettel indított: a Mindszenty emléktemplomban ma szintén gyertyagyújtás volt, ahol óvodások adtak műsort. Verset mondtak, énekeltek, és olyan ünnepet varázsoltak, hogy szem nem maradt szárazon. Az alpolgármester folytatta, az ilyen pillanatok tudják igazán elmélyíteni a hitet, s minden erőt megmozgatnak, továbbadnak.

Brányi felhívta a figyelmet, az adventi időszak a várakozással teli befele figyelés, az elmélyülés időszaka. A komolyzenébe burkolózva nincs is ideálisabb állapot az elcsendesedésre. Ha ezekben a várakozással teli időszakban igazán magunkra találunk, több szeretetet leszünk képesek adni, mint valaha. Legyünk bátrak szeretni – zárta a sorait Brányi Mária.

A gyertyagyújtást követően megkezdődött a komolyzenei koncert, melyre hatalmas volt az érdeklődés. A dallamokért a Budapest Bach Consort felelt: egy kiváló fiatal muzsikusokból álló, korabeli és korhű hangszereken játszó zenekar, melyet Szokos Augustin 2009-ben, akkoriban a magyar zenei élet legfiatalabb, régizenére specializálódott karmestereként alapított.

Az együttes repertoárjának alapját a 17–18. századi európai zene adja, melynek középpontjában névadójuk, Johann Sebastian Bach, valamint George Frederic Handel és a 18. századi London zenéje áll. Tevékenységükben a zenekari munka mellett fontos szerepet tölt be a kamarazene művelése, illetve mesterkurzusok és előadások szervezése.

Veszprém térségében (Gyulafirátót) is lángra gyúltak a koszorú első gyertyái. / Fotó: Kovács BálintVeszprém térségében (Gyulafirátót) is lángra gyúltak a koszorú első gyertyái. / Fotó: Kovács Bálint

Az ünnepélyes gyertyagyújtás megadta a hangulatot a várakozás, a befelefigyelés elmélyítéséhez.

Fotó: Kovács BálintFotó: Kovács Bálint

Fotók: Pesthy Márton

Szabó Eszter
további cikkek
Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben kultúra Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben Március 5-én lesz nyolcvan éve, hogy 1944-ben, XII. Pius pápa kinevezte Mindszenty Józsefet a Veszprémi Egyházmegye püspökévé. E jeles évfordulóra emlékezve Dr. Udvardy György érsek atya örömmel hirdette meg a "Mindszenty 80 évet" , amely most vasárnap vette kezdetét a Veszprémi Főegyházmegyében. tegnap 13:13 Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.