Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
24°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
24°C

Felgyúlt az első adventi gyertya

2023. december 2. 22:48
Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés.

Elsőként Brányi Mária alpolgármester szólt az ünneplő közönséghez. Egy személyes történettel indított: a Mindszenty emléktemplomban ma szintén gyertyagyújtás volt, ahol óvodások adtak műsort. Verset mondtak, énekeltek, és olyan ünnepet varázsoltak, hogy szem nem maradt szárazon. Az alpolgármester folytatta, az ilyen pillanatok tudják igazán elmélyíteni a hitet, s minden erőt megmozgatnak, továbbadnak.

Brányi felhívta a figyelmet, az adventi időszak a várakozással teli befele figyelés, az elmélyülés időszaka. A komolyzenébe burkolózva nincs is ideálisabb állapot az elcsendesedésre. Ha ezekben a várakozással teli időszakban igazán magunkra találunk, több szeretetet leszünk képesek adni, mint valaha. Legyünk bátrak szeretni – zárta a sorait Brányi Mária.

A gyertyagyújtást követően megkezdődött a komolyzenei koncert, melyre hatalmas volt az érdeklődés. A dallamokért a Budapest Bach Consort felelt: egy kiváló fiatal muzsikusokból álló, korabeli és korhű hangszereken játszó zenekar, melyet Szokos Augustin 2009-ben, akkoriban a magyar zenei élet legfiatalabb, régizenére specializálódott karmestereként alapított.

Az együttes repertoárjának alapját a 17–18. századi európai zene adja, melynek középpontjában névadójuk, Johann Sebastian Bach, valamint George Frederic Handel és a 18. századi London zenéje áll. Tevékenységükben a zenekari munka mellett fontos szerepet tölt be a kamarazene művelése, illetve mesterkurzusok és előadások szervezése.

Veszprém térségében (Gyulafirátót) is lángra gyúltak a koszorú első gyertyái. / Fotó: Kovács BálintVeszprém térségében (Gyulafirátót) is lángra gyúltak a koszorú első gyertyái. / Fotó: Kovács Bálint

Az ünnepélyes gyertyagyújtás megadta a hangulatot a várakozás, a befelefigyelés elmélyítéséhez.

Fotó: Kovács BálintFotó: Kovács Bálint

Fotók: Pesthy Márton

Szabó Eszter
további cikkek
Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. tegnap 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. tegnap 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. 2024. július 20. 13:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.