Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest

2023. december 4. 17:55
Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon.

Bejelentették a 2024. július 16. és 20. között megrendezendő VeszprémFest fellépőit hétfőn, Budapesten.  A programsorozatot a német Milky Chance rockzenekar nyitja a História kertben július 16-án, kedden. Szerdán a francia elektro-szving zenekar, a Caravan Palace követi őket, míg csütörtökön a brit Paloma Faith látogat el hozzánk. Pénteken visszatér Gregory Porter, aki 2016-ban már vendégeskedett a királynék városában. A sort szombat este a legendás Toto zenekar zárja. 

A nagyszínpad mellett ezúttal is társhelyszínként jelenik meg a jezsuita templom, ahová Snétberger Ferenc gitárművész produkciói érkeznek: csütörtökön Antonio Serrano harmónikás társaságában lép fel, pénteken barátaival és tanítványaival ad jazzkoncertet, míg szombaton Fenyő László partnereként John Dowland inspirálta műsorral jelentkezik. 

Gregory Porter 2016-ban a VeszprémFesten (Fotó: Domján Attila / vehir archív)Gregory Porter 2016-ban a VeszprémFesten (Fotó: Domján Attila / vehir archív)

Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest

Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatón rávilágított, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programhoz hasonlóan a fesztiválnak is városfejlesztő hatása van. Porga szerint egy város akkor lehet sikeres, ha erős közösségekből áll, s ez kihat az életminőségre is. Érdemes látni, hogy a húsz évvel ezelőtt induló fesztivál helyszínei milyen otthonul szolgáltak a koncerteknek, és szemléletes a rátekintés napjainkban. Az eltelt idő alatt jól látható fejlődésen esett át a város, s azóta felerősödött a kulturális élet is, fontosak lettek a találkozási pontok a veszprémieknek. Porga gratulált az évről évre sikeres fesztiválhoz, amelynek sikere szerinte a kitartó munkában keresendő. 

Ovádi Péter, Navracsics Tibor, Porga Gyula, Snétberger FerencOvádi Péter, Navracsics Tibor, Porga Gyula, Snétberger Ferenc

Ovádi Péter országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az a 220 ezer néző, akik az elmúlt két évtizedben eljöttek a fesztiválra, mind kötődnek a városhoz, amely meghatározó identitásképző is. Számos olyan fellépő szokott a városba érkezni, akik a VeszprémFest miatt jönnek Magyarországra. Sok zeneszerető ember hálás ezért, hiszen szó szerint házhoz jönnek a világklasszisok. 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Veszprém és térségének sikeréről beszélt, amelynek egyik kiemelkedő ékköve a VeszprémFest. A sikeresség kulcsfogalmánál maradva felhívta a figyelmet arra, hogy idén a legjobb középiskolák sorában egyetlen egy vidéki intézmény volt, és ez a veszprémi Lovassy László Gimnázium. Kiemelte a méltán híres kézilabda csapatot, és Veszprém különösen erősen pezsgő kulturális életét is. Hozzátette: majd most jön az igazi próbatétel: mennyire lesz képes a város megőrizni az EKF lendületét, és fejleszteni azt? A fesztivál esetében is mérföldkőről beszélhetünk, hiszen egyrészt húszéves, másrészt pedig látótávolságban van, hogy a fesztivál bekerüljön az európai fesztiválok első ligájába. 

Mészáros ZoltánMészáros Zoltán

A VeszprémFest fellépőit természetesen az igazgató Mészáros Zoltán jelentette be. Kifejtette, jövőre is minden korosztály megtalálhatja a számára vonzó programot, hiszen külön ügyeltek arra, hogy a sokműfajúság – egyfajta egyensúlyt alkotva – megjelenjen. Mészáros beszámolt a húszéves fesztiválról szóló könyvről is, amelynek bemutatóján Miklósa Erika operaénekes is jelen volt. A kiadvány igazi időutazásra invitálja a zenekedvelőket. 
 

Paloma Faith és a Caravan Palace a nagyszínpadon

A német Milky Chance a folk, a rock, a reggae, a jazz és az elektronikai zene stílusjegyeiből merítve komponálja száz milliós letöltést elérő világslágereit. A formáció zenészeit olyan előadók inspirálták, mint Bob Marley, Jimi Hendrix vagy a Red Hot Chilli Peppers, zenei stílusukat mégis nehéz behatárolni egyedi módon mixelt stíluskavalkádjuk miatt.

A Caravan Palace 2008-ban jelent meg a világ zenei térképén. Az együttes három párizsi zenész szerencsés találkozásából született, akik azzal az eltökélt szándékkal hívták életre a formációt, hogy itt ötvözzék önálló zenei produktummá két szenvedélyüket, az elektronikus zenét és a vintage jazz-hangzást. 

Paloma Faith BRIT Awards-nyertes angol énekes és színésznő. Zenéje a soul és a jazz sajátos elegyéből építkezik, előadói stílusát sok esetben Amy Winehouse-hoz és Etta James-hez is hasonlítják.

A kétszeres Grammy-díjas Gregory Porter globális jelenség, azon kevés előadók egyike, aki képes arra, hogy zenéjével tömegekhez juttassa el a kortárs jazzt. 

A kaliforniai Toto a 70-es évek azon kevés zenekarai közé tartozik, amelyek kibírták a változó trendeket és stílusokat, miközben továbbra is aktuálisak és sikeresek maradtak. 
A pop, a soul, a funk, a progresszív- és hard rock, az R&B, a blues és a jazz elemeit ötvöző muzsikájukkal több mint 40 millió lemezt adtak el világszerte, 2009-ben bekerültek a Musicians Hall of Fame-be. 

A koncertekre már meg is indult a jegyértékesítés. 

Szabó Eszter
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.