Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C

Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest

2023. december 4. 17:55
Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon.

Bejelentették a 2024. július 16. és 20. között megrendezendő VeszprémFest fellépőit hétfőn, Budapesten.  A programsorozatot a német Milky Chance rockzenekar nyitja a História kertben július 16-án, kedden. Szerdán a francia elektro-szving zenekar, a Caravan Palace követi őket, míg csütörtökön a brit Paloma Faith látogat el hozzánk. Pénteken visszatér Gregory Porter, aki 2016-ban már vendégeskedett a királynék városában. A sort szombat este a legendás Toto zenekar zárja. 

A nagyszínpad mellett ezúttal is társhelyszínként jelenik meg a jezsuita templom, ahová Snétberger Ferenc gitárművész produkciói érkeznek: csütörtökön Antonio Serrano harmónikás társaságában lép fel, pénteken barátaival és tanítványaival ad jazzkoncertet, míg szombaton Fenyő László partnereként John Dowland inspirálta műsorral jelentkezik. 

Gregory Porter 2016-ban a VeszprémFesten (Fotó: Domján Attila / vehir archív)Gregory Porter 2016-ban a VeszprémFesten (Fotó: Domján Attila / vehir archív)

Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest

Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatón rávilágított, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programhoz hasonlóan a fesztiválnak is városfejlesztő hatása van. Porga szerint egy város akkor lehet sikeres, ha erős közösségekből áll, s ez kihat az életminőségre is. Érdemes látni, hogy a húsz évvel ezelőtt induló fesztivál helyszínei milyen otthonul szolgáltak a koncerteknek, és szemléletes a rátekintés napjainkban. Az eltelt idő alatt jól látható fejlődésen esett át a város, s azóta felerősödött a kulturális élet is, fontosak lettek a találkozási pontok a veszprémieknek. Porga gratulált az évről évre sikeres fesztiválhoz, amelynek sikere szerinte a kitartó munkában keresendő. 

Ovádi Péter, Navracsics Tibor, Porga Gyula, Snétberger FerencOvádi Péter, Navracsics Tibor, Porga Gyula, Snétberger Ferenc

Ovádi Péter országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az a 220 ezer néző, akik az elmúlt két évtizedben eljöttek a fesztiválra, mind kötődnek a városhoz, amely meghatározó identitásképző is. Számos olyan fellépő szokott a városba érkezni, akik a VeszprémFest miatt jönnek Magyarországra. Sok zeneszerető ember hálás ezért, hiszen szó szerint házhoz jönnek a világklasszisok. 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Veszprém és térségének sikeréről beszélt, amelynek egyik kiemelkedő ékköve a VeszprémFest. A sikeresség kulcsfogalmánál maradva felhívta a figyelmet arra, hogy idén a legjobb középiskolák sorában egyetlen egy vidéki intézmény volt, és ez a veszprémi Lovassy László Gimnázium. Kiemelte a méltán híres kézilabda csapatot, és Veszprém különösen erősen pezsgő kulturális életét is. Hozzátette: majd most jön az igazi próbatétel: mennyire lesz képes a város megőrizni az EKF lendületét, és fejleszteni azt? A fesztivál esetében is mérföldkőről beszélhetünk, hiszen egyrészt húszéves, másrészt pedig látótávolságban van, hogy a fesztivál bekerüljön az európai fesztiválok első ligájába. 

Mészáros ZoltánMészáros Zoltán

A VeszprémFest fellépőit természetesen az igazgató Mészáros Zoltán jelentette be. Kifejtette, jövőre is minden korosztály megtalálhatja a számára vonzó programot, hiszen külön ügyeltek arra, hogy a sokműfajúság – egyfajta egyensúlyt alkotva – megjelenjen. Mészáros beszámolt a húszéves fesztiválról szóló könyvről is, amelynek bemutatóján Miklósa Erika operaénekes is jelen volt. A kiadvány igazi időutazásra invitálja a zenekedvelőket. 
 

Paloma Faith és a Caravan Palace a nagyszínpadon

A német Milky Chance a folk, a rock, a reggae, a jazz és az elektronikai zene stílusjegyeiből merítve komponálja száz milliós letöltést elérő világslágereit. A formáció zenészeit olyan előadók inspirálták, mint Bob Marley, Jimi Hendrix vagy a Red Hot Chilli Peppers, zenei stílusukat mégis nehéz behatárolni egyedi módon mixelt stíluskavalkádjuk miatt.

A Caravan Palace 2008-ban jelent meg a világ zenei térképén. Az együttes három párizsi zenész szerencsés találkozásából született, akik azzal az eltökélt szándékkal hívták életre a formációt, hogy itt ötvözzék önálló zenei produktummá két szenvedélyüket, az elektronikus zenét és a vintage jazz-hangzást. 

Paloma Faith BRIT Awards-nyertes angol énekes és színésznő. Zenéje a soul és a jazz sajátos elegyéből építkezik, előadói stílusát sok esetben Amy Winehouse-hoz és Etta James-hez is hasonlítják.

A kétszeres Grammy-díjas Gregory Porter globális jelenség, azon kevés előadók egyike, aki képes arra, hogy zenéjével tömegekhez juttassa el a kortárs jazzt. 

A kaliforniai Toto a 70-es évek azon kevés zenekarai közé tartozik, amelyek kibírták a változó trendeket és stílusokat, miközben továbbra is aktuálisak és sikeresek maradtak. 
A pop, a soul, a funk, a progresszív- és hard rock, az R&B, a blues és a jazz elemeit ötvöző muzsikájukkal több mint 40 millió lemezt adtak el világszerte, 2009-ben bekerültek a Musicians Hall of Fame-be. 

A koncertekre már meg is indult a jegyértékesítés. 

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben kultúra Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben Március 5-én lesz nyolcvan éve, hogy 1944-ben, XII. Pius pápa kinevezte Mindszenty Józsefet a Veszprémi Egyházmegye püspökévé. E jeles évfordulóra emlékezve Dr. Udvardy György érsek atya örömmel hirdette meg a "Mindszenty 80 évet" , amely most vasárnap vette kezdetét a Veszprémi Főegyházmegyében. tegnap 13:13 Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.