Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest

2023. december 4. 17:55
Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon.

Bejelentették a 2024. július 16. és 20. között megrendezendő VeszprémFest fellépőit hétfőn, Budapesten.  A programsorozatot a német Milky Chance rockzenekar nyitja a História kertben július 16-án, kedden. Szerdán a francia elektro-szving zenekar, a Caravan Palace követi őket, míg csütörtökön a brit Paloma Faith látogat el hozzánk. Pénteken visszatér Gregory Porter, aki 2016-ban már vendégeskedett a királynék városában. A sort szombat este a legendás Toto zenekar zárja. 

A nagyszínpad mellett ezúttal is társhelyszínként jelenik meg a jezsuita templom, ahová Snétberger Ferenc gitárművész produkciói érkeznek: csütörtökön Antonio Serrano harmónikás társaságában lép fel, pénteken barátaival és tanítványaival ad jazzkoncertet, míg szombaton Fenyő László partnereként John Dowland inspirálta műsorral jelentkezik. 

Gregory Porter 2016-ban a VeszprémFesten (Fotó: Domján Attila / vehir archív)Gregory Porter 2016-ban a VeszprémFesten (Fotó: Domján Attila / vehir archív)

Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest

Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatón rávilágított, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programhoz hasonlóan a fesztiválnak is városfejlesztő hatása van. Porga szerint egy város akkor lehet sikeres, ha erős közösségekből áll, s ez kihat az életminőségre is. Érdemes látni, hogy a húsz évvel ezelőtt induló fesztivál helyszínei milyen otthonul szolgáltak a koncerteknek, és szemléletes a rátekintés napjainkban. Az eltelt idő alatt jól látható fejlődésen esett át a város, s azóta felerősödött a kulturális élet is, fontosak lettek a találkozási pontok a veszprémieknek. Porga gratulált az évről évre sikeres fesztiválhoz, amelynek sikere szerinte a kitartó munkában keresendő. 

Ovádi Péter, Navracsics Tibor, Porga Gyula, Snétberger FerencOvádi Péter, Navracsics Tibor, Porga Gyula, Snétberger Ferenc

Ovádi Péter országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az a 220 ezer néző, akik az elmúlt két évtizedben eljöttek a fesztiválra, mind kötődnek a városhoz, amely meghatározó identitásképző is. Számos olyan fellépő szokott a városba érkezni, akik a VeszprémFest miatt jönnek Magyarországra. Sok zeneszerető ember hálás ezért, hiszen szó szerint házhoz jönnek a világklasszisok. 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Veszprém és térségének sikeréről beszélt, amelynek egyik kiemelkedő ékköve a VeszprémFest. A sikeresség kulcsfogalmánál maradva felhívta a figyelmet arra, hogy idén a legjobb középiskolák sorában egyetlen egy vidéki intézmény volt, és ez a veszprémi Lovassy László Gimnázium. Kiemelte a méltán híres kézilabda csapatot, és Veszprém különösen erősen pezsgő kulturális életét is. Hozzátette: majd most jön az igazi próbatétel: mennyire lesz képes a város megőrizni az EKF lendületét, és fejleszteni azt? A fesztivál esetében is mérföldkőről beszélhetünk, hiszen egyrészt húszéves, másrészt pedig látótávolságban van, hogy a fesztivál bekerüljön az európai fesztiválok első ligájába. 

Mészáros ZoltánMészáros Zoltán

A VeszprémFest fellépőit természetesen az igazgató Mészáros Zoltán jelentette be. Kifejtette, jövőre is minden korosztály megtalálhatja a számára vonzó programot, hiszen külön ügyeltek arra, hogy a sokműfajúság – egyfajta egyensúlyt alkotva – megjelenjen. Mészáros beszámolt a húszéves fesztiválról szóló könyvről is, amelynek bemutatóján Miklósa Erika operaénekes is jelen volt. A kiadvány igazi időutazásra invitálja a zenekedvelőket. 
 

Paloma Faith és a Caravan Palace a nagyszínpadon

A német Milky Chance a folk, a rock, a reggae, a jazz és az elektronikai zene stílusjegyeiből merítve komponálja száz milliós letöltést elérő világslágereit. A formáció zenészeit olyan előadók inspirálták, mint Bob Marley, Jimi Hendrix vagy a Red Hot Chilli Peppers, zenei stílusukat mégis nehéz behatárolni egyedi módon mixelt stíluskavalkádjuk miatt.

A Caravan Palace 2008-ban jelent meg a világ zenei térképén. Az együttes három párizsi zenész szerencsés találkozásából született, akik azzal az eltökélt szándékkal hívták életre a formációt, hogy itt ötvözzék önálló zenei produktummá két szenvedélyüket, az elektronikus zenét és a vintage jazz-hangzást. 

Paloma Faith BRIT Awards-nyertes angol énekes és színésznő. Zenéje a soul és a jazz sajátos elegyéből építkezik, előadói stílusát sok esetben Amy Winehouse-hoz és Etta James-hez is hasonlítják.

A kétszeres Grammy-díjas Gregory Porter globális jelenség, azon kevés előadók egyike, aki képes arra, hogy zenéjével tömegekhez juttassa el a kortárs jazzt. 

A kaliforniai Toto a 70-es évek azon kevés zenekarai közé tartozik, amelyek kibírták a változó trendeket és stílusokat, miközben továbbra is aktuálisak és sikeresek maradtak. 
A pop, a soul, a funk, a progresszív- és hard rock, az R&B, a blues és a jazz elemeit ötvöző muzsikájukkal több mint 40 millió lemezt adtak el világszerte, 2009-ben bekerültek a Musicians Hall of Fame-be. 

A koncertekre már meg is indult a jegyértékesítés. 

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni. ma 12:11 Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. 2024. június 18. 15:21 Perverz magyar népmesék? Perverz magyar népmesék? Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam. 2024. június 17. 16:01 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.