Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C

Notebookokat hozott a Mikulás a veszprémi iskolákba

2023. december 7. 11:32
754 darab notebookot osztanak szét a napokban a veszprémi iskolák 7. és 10. évfolyamos osztályaiban, országosan pedig 140 ezer ilyen eszköz kerül ingyenesen a diákokhoz a magyar kormány digitális esélyegyenlőségi programjának köszönhetően.

A pandémia idején a távoktatás szervezésekor sok tapasztalatot szereztek az iskolák, hogy milyen módszerekkel lehet megoldani a digitális világban az oktatást. Ez viszont csak akkor működik hatékonyan, ha minden háztartásban rendelkezésre állnak az olyan alapvető eszközök, mint egy laptop vagy notebook – emelte ki Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ vezetője szerdán délután a Deák Ferenc Általános Iskolában, ahol összesen 93 notebookot osztottak szét a hetedikes évfolyam tanulói között.

Mindezt a magyar kormány által életre hívott „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és pedagógusok számára” című program tette lehetővé, ami 2022 tavaszán kezdődött és idén is folytatódott. Ezúttal országosan a hetedikes és tizedikes diákok igényelhettek ilyen eszközt. Szauer István elmondta: Veszprémben 754 notebookot osztanak ki az iskolákban, ebből 93 a Deák iskola diákjaihoz kerül. Az egész megyében pedig 3900 notebookot igényeltek.

Horváth Szilárd, az iskola igazgatója hozzátette: ugyan a személyes tanár-diák kapcsolatot nem válthatják ki a digitális megoldások, viszont a tanároknak új lehetőségeket kínál az, ha bevonhatják az oktatás módszertanába az online teret. A tantervben egyébként már harmadikas kortól szerepel a digitális kultúrára való oktatás, a mostani program pedig abban segít, hogy senki ne maradjon le amiatt, hogy nem áll rendelkezésére a szükséges eszköz.

Az országos programban több, mint 3000 intézmény vett részt és december 15-ig minden diák megkapja a notebookját azok közül, akik regisztráltak erre az ingyenes lehetőségre. Ezt már Ovádi Péter, Veszprém fideszes országgyűlési képviselője mondta, aki kiemelte, hogy a programban való részvételhez semmi előfeltétel nem volt szükséges, csak egy regisztráció. Hozzátette, hogy a kormány nem csak figyeli és számon tartja az igényeket, hanem reflektál is ezekre.

A notebookok piaci értéke egyenként 250 ezer forint, a diákok pedig úgy kapják kézhez, hogy a Windows és Office szoftverek már telepítve vannak rajtuk. Ezenkívül táskát és egeret is kapnak mellé. A digitális esélyegyenlőséget felkaroló program jövőre folytatódik, tavasszal az ötödik, hatodik és kilencedik osztályos tanulók kerülnek sorra, előttük nyílik meg a lehetőség, hogy regisztráljanak az ingyenes notebookokra a KRÉTA-rendszerben.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó Gelencsér András akadémikus, vegyész-légkörkutató kilenc év után elbúcsúzott a rektorságtól, és a tudományos pályán maradva újabb célokat fogalmazott meg. Az elmúlt időszakról, rektori kihívásokról, nehézségekről, és arról is mesélt, hogy miként képzeli el a jövőjét. Gelencsért az elmúlt években igencsak sokan kérdezték már arról, milyen veszélyek fenyegetik a bolygónkat, most arra is választ kaptunk, létezik-e egyéni megoldás arra, hogy visszafordítsunk bizonyos folyamatokat, amelyeket az éghajlatváltozás okoz. 2024. július 11. 15:56 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55 Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem. 2024. június 25. 13:26 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. 2024. június 20. 13:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.