Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fényes pont Veszprém történelmében

2023. december 6. 21:58
A néma nőtüntetésre emlékezett szerdai rendezvényén a Veszprémi Nők Kerekasztala (VENŐKE) a megyei könyvtárban.

1956. december 6-án a veszprémi nők tüntetést szerveztek: a Tűztorony alatt több százan gyűltek össze, hogy onnan némán a Vörösmarty térre vonuljanak azért, hogy megvédjék a legyőzöttek méltóságát és leróják a kegyeletüket az elesettek emléke előtt – elevenítette fel a történeteket Huszár Józsefné, a VENŐKE alapító elnöke. 

Huszár JózsefnéHuszár Józsefné

“A hazaszeretet valósággá vált, eufórikus állapotban éltük meg azokat a napokat – máskülönben nem is szánták volna rá magukat ilyen tettre az asszonyok” – jelentette ki, rámutatva: az országot megszállták a szovjetek, Mosonmagyaróváron, Budapesten sortűz dördült, ebben a közegben mérhető igazán a veszprémi nők bátorsága, akik szembenéztek az orosz tankok ágyúcsöveivel. Nem is maradt el a megtorlás: többeket börtönbüntetésre ítéltek, sokakat elbocsátottak a munkahelyükről. 

Mindezeket figyelembe véve Huszár Józsefné szerint 

“1956. december 6. fényes pont Veszprém történetében, hozzátartozik azokhoz a ragyogó teljesítményekhez, amelyekre büszkék lehetünk a városban.”

A rendezvényen Porga Gyula polgármester is felszólalt. Elmondta: 1956 lángját, amit a veszprémi hölgyek gyújtottak meg, ma a VENŐKE viszi tovább. Egy ésszel felfoghatatlan szituációban valamit tenni kellett, a veszprémi nőkben pedig volt bátorság – ez a példa az, amit tovább kell adni, ma is szükség van tettre készségre, tenni akarásra. 

Porga GyulaPorga Gyula

A hagyományokhoz hűen ezúttal is elismeréseket adtak át egy adott területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó nőknek: idén a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításában részt vevő hölgyeknek. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok több mint fele fél a daganatos megbetegedéstől, mégis csak minden ötödik megkérdezett tesz meg minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében - összegezték szerdán egy kerekasztal-beszélgetésen az Affidea Magyarország által készített országos, reprezentatív kutatás eredményét. ma 15:14 Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Elkerülhetetlenné vált az útburkolat állagromlása miatt az M7-es felújítása több helyen még a nyáron - közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. szerdán. ma 11:31 Ovádi Péter a nyári forróság veszélyeire hívja fel az állattartók figyelmét Ovádi Péter a nyári forróság veszélyeire hívja fel az állattartók figyelmét ma 10:33 Ásványvizet osztanak az utasoknak a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon Ásványvizet osztanak az utasoknak a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt a MÁV-Start naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet az utasoknak a készlet erejéig - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága szerdán. ma 9:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.