Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C

Fényes pont Veszprém történelmében

2023. december 6. 21:58
A néma nőtüntetésre emlékezett szerdai rendezvényén a Veszprémi Nők Kerekasztala (VENŐKE) a megyei könyvtárban.

1956. december 6-án a veszprémi nők tüntetést szerveztek: a Tűztorony alatt több százan gyűltek össze, hogy onnan némán a Vörösmarty térre vonuljanak azért, hogy megvédjék a legyőzöttek méltóságát és leróják a kegyeletüket az elesettek emléke előtt – elevenítette fel a történeteket Huszár Józsefné, a VENŐKE alapító elnöke. 

Huszár JózsefnéHuszár Józsefné

“A hazaszeretet valósággá vált, eufórikus állapotban éltük meg azokat a napokat – máskülönben nem is szánták volna rá magukat ilyen tettre az asszonyok” – jelentette ki, rámutatva: az országot megszállták a szovjetek, Mosonmagyaróváron, Budapesten sortűz dördült, ebben a közegben mérhető igazán a veszprémi nők bátorsága, akik szembenéztek az orosz tankok ágyúcsöveivel. Nem is maradt el a megtorlás: többeket börtönbüntetésre ítéltek, sokakat elbocsátottak a munkahelyükről. 

Mindezeket figyelembe véve Huszár Józsefné szerint 

“1956. december 6. fényes pont Veszprém történetében, hozzátartozik azokhoz a ragyogó teljesítményekhez, amelyekre büszkék lehetünk a városban.”

A rendezvényen Porga Gyula polgármester is felszólalt. Elmondta: 1956 lángját, amit a veszprémi hölgyek gyújtottak meg, ma a VENŐKE viszi tovább. Egy ésszel felfoghatatlan szituációban valamit tenni kellett, a veszprémi nőkben pedig volt bátorság – ez a példa az, amit tovább kell adni, ma is szükség van tettre készségre, tenni akarásra. 

Porga GyulaPorga Gyula

A hagyományokhoz hűen ezúttal is elismeréseket adtak át egy adott területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó nőknek: idén a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításában részt vevő hölgyeknek. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.