Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében

2023. december 8. 11:34
Évértékelő sajtóreggelit tartott Porga Gyula polgármester, ahol viszont az EKF „termelési jelentése” helyett sokkal több szó esett a 2023 utáni időszakról, közte új célokról és címekről, amik Veszprém célkeresztjében vannak.

A mérvadó helyi médiumok közül az összes képviseltette magát a csütörtök délelőttre összehívott sajtóreggelin a nemrég megnyílt Füge Liget kávézóban. Általában az ilyen meghirdetett alkalmakkor szokták az újságírók kihasználni azt, hogy bármilyen témával kapcsolatban kérdéseket tegyenek fel a polgármesternek, amire azonnali válaszokat kapnak.

Nem volt ez másképpen a csütörtöki eseményen sem, ahol a kérdéseket megelőzően Porga Gyula röviden keretbe foglalta Veszprém fejlődéstörténetét 2010-től kezdődően, egyfajta városvezetői összefoglalóként is, lévén, hogy ekkortól megszakítás nélkül ő vezeti Veszprémet. Elmondta, hogy 2010-től egy tudatos városfejlesztési program zajlik, ahol minden fejlesztés összekapcsolódik, ma már nincsenek pontszerű beavatkozások a városban, hanem minden döntés mögött egy tudatos stratégia áll. Ennek pedig csak egy része volt az EKF-cím megszerzése, ahogy azt megelőzően a Modern Városok Programban nevesített fejlesztések is. Ahogy Porga Gyula fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnöktől sem hasraütés-szerűen kértek támogatást a Modern Városok Programra, és amikor az EKF finanszírozásának kérdésköre került a kormány elé – mert tévhit az, hogy mindazt, ami megvalósult idén Veszprémben, az EU támogatta – akkor is kész tervekkel érkeztek.

A következő években az az időszak jön, amikor hasznosítani kell az EKF eredményeit, legyen szó kulturális értékről, vagy az elkészült infrastrukturális beruházásokról – mondta Porga Gyula.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi lesz azokkal a fejlesztésekkel, amiket a már említett Modern Városok Programban hirdettek meg, de még el sem kezdődött a kivitelezésük, a polgármester azt mondta: az önkormányzatra eső feladatokkal folyamatosan haladnak, de a forrás finanszírozása a kormányon múlik, és egyelőre nem áll rendelkezésre. Ilyen az aranyosvölgyi völgyhíd és a Petőfi színház felújítása is, valamint Porga Gyula megemlítette a 8-as út Csatárig tartó felújítását is, ami ugyan nem a Modern Városok Program része, de a helyzet ugyanaz: az önkormányzat hamarosan elkészül a kiviteli tervekkel, innentől pedig csak a forrás meglétén múlik, hogy elindulhat-e az építkezés.

Szintén újságírói érdeklődésre előkerült az idei karácsonyi vásár kérdése is, pontosabban annak elmaradása az eddig megszokott formában. Porga Gyula ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt években számos próbálkozás volt, hogyan lehet egy minden szempontból sikeres karácsonyi vásárt megszervezni, de hiába vitték fel a várba, vagy az Óváros térre a vásárt, egyik sem volt átütő erejű. Az idei speciális évben ezért úgy döntöttek, hogy inkább több különböző adventi programot, köztük az ActiCity-nél egy vásárt, a Gyárkertben pedig egy téli élményközpontot szerveznek meg, hogy minden városrész bekapcsolódhasson ebbe az ünnepbe, és a veszprémiek télen is belakják az új közösségi tereiket, amik idén épültek.

Portálunk a sajtóreggelin arról is érdeklődött, hogy Porga Gyula hogyan értelmezi a miniszterelnök mondatait, amit májusban az ActiCity átadóján mondott, miszerint a kormány Veszprémnek adta az utolsó forintjait is, és mit jelent ez a még meg nem valósult fejlesztésekre nézve? A polgármester szerint ez a félmondat inkább egy dicséret volt, hiszen valóban szűkös volt a kormány büdzséje, ezért is fontos számukra, hogy az odaítélt támogatásokat a települések jól használják fel, Veszprémnek pedig ilyen szempontból sincs oka a szégyenkezésre. Ezt alátámasztva október 23-án is Veszprémet választotta központi beszéde helyszínéül Orbán Viktor, ami nem véletlen – mondta Porga Gyula.

Szintén a Vehír tette fel azt a kérdést, ami már a polgármester egy nem is olyan régen tett kijelentésére vonatkozott. A sportgálán mondta azt, hogy az EU-ban az EKF-cím mellett el lehet hódítani Európa sportfővárosa címet is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ez vajon egy újabb készülő pályázatot jelent-e?

Porga Gyula megerősítette, hogy valóban tervben van a pályázás, itt viszont nincs előre meghatározva, hogy adott évben melyik ország, vagy országok adják a sport fővárosát, európai mezőnnyel kell megküzdeni érte. Hozzátette, hogy az EKF tapasztalata az, hogy Veszprém képes megszervezni ilyen volumenű programot, a különböző címekért való küzdelem pedig képes új energiákat felszabadítani. A városvezető egyébként azt is elmondta, hogy a sportfőváros cím mellett létezik egy európai zöld város titulus is, ennek a kettőnek még lenne helye Veszprémben Porga Gyula szerint, és tenni is fognak érte.

Végezetül arra a kérdésre, hogy tart-e a jövő évi választástól, egyáltalán tervez-e elindulni rajta, Porga Gyula azt válaszolta, hogy nem lenne jó politikus, ha tartana tőle és bár hivatalos bejelentés még nem történt meg, de ő érez magában annyi energiát, hogy folytassa a munkát.

Hajas Bálint
további cikkek
Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. 2024. április 22. 16:29 Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa” Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa” Három évtizedes jubileumát ünnepelte vasárnap a Zonta Club veszprémi szervezete. Harminc éve azért jöttek létre a nemzetközi szervezeten belül, hogy jobb világot építsenek a nőknek. Azóta ösztöndíjakon, jótékonysági akciókon és kulturális programokon keresztül is tettek ezért, a civil munka pedig a jövőben is folytatódik. 2024. április 22. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.