Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Veszprém a néptánc Mekkája

2023. december 10. 12:51
Gálaműsorral ünnepelte tízéves fennállását a Veszprém-Bakony Táncegyüttes szombaton az Agórában, ahol ismét bebizonyították a táncosok, hogy miért lehet Veszprém a „néptáncosok Mekkája.”

A Veszprém-Bakony Táncegyüttes valójában két nagymúltú táncegyüttes, a Veszprém és a Honvéd-Bakony összefogásából jött létre éppen tíz évvel ezelőtt. Akkoriban mindkettő együttes egy útkeresési folyamat közepén volt és hosszú beszélgetések és ötletelések után döntöttek úgy, hogy közösen folytatják a népi hagyományok őrzését, a néptáncot a lehető legmagasabb szinten űzve.

Jó döntésüket pedig mi sem igazolja jobban, hogy azóta is rendszeres fellépői a helyi és környékbeli rendezvényeknek, de hírük bőven túlmutat már a vármegyén, sőt Magyarország közigazgatási határain is.

Most viszont nem távolodtak el a székhelyüknek számító Veszprémtől, hanem az Agóra teltháza előtt tartották meg Generációk tánca névre keresztelt gálaműsorukat, ahol nevéből adódóan a táncegyüttes különböző életkorban járó tagjai is megmutatták a közönség örömére, hogy mit tudnak.

A gála elején Kovács Norbert „Cimbi” a táncegyüttes Príma-díjas alapítója is köszöntötte a népes tömeget, ő felidézte a tíz évvel ezelőtti időket, amikor a két együttes összeolvadásából létrejött a Veszprém-Bakony Táncegyüttes. Elmondta azt, hogy Veszprém vármegyében az országos átlaghoz képest arányaiban sokkal több néptáncegyüttes működik, így bátran lehet a „magyar néptánc Mekkájának” is mondani ezt a térséget.

Ez a mi nemzeti kincsünk, ami ott van mindenkinek a lábában. – mondta.

A jelenlévőket a város képviseletében Hegedűs Barbara alpolgármester köszöntötte. Ő köszönetét fejezte ki, hogy az év minden napján azon dolgoznak, hogy nemzeti hagyományainkat ápolják, ráadásul bevonva a fiatalokat, gyerekeket is, hiszen ez a jövő kulcsa, ha

tudjuk honnan jöttünk, és tudjuk, hogy hova tartunk.

Az est során két felvonásban is megtelt az Agóra nagyterme. A délután négy órás gálaműsor után hét órakor is nagy sikert arattak a fellépők.

Fotók: Pesthy Márton

vehir.hu
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.