Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém a néptánc Mekkája

2023. december 10. 12:51
Gálaműsorral ünnepelte tízéves fennállását a Veszprém-Bakony Táncegyüttes szombaton az Agórában, ahol ismét bebizonyították a táncosok, hogy miért lehet Veszprém a „néptáncosok Mekkája.”

A Veszprém-Bakony Táncegyüttes valójában két nagymúltú táncegyüttes, a Veszprém és a Honvéd-Bakony összefogásából jött létre éppen tíz évvel ezelőtt. Akkoriban mindkettő együttes egy útkeresési folyamat közepén volt és hosszú beszélgetések és ötletelések után döntöttek úgy, hogy közösen folytatják a népi hagyományok őrzését, a néptáncot a lehető legmagasabb szinten űzve.

Jó döntésüket pedig mi sem igazolja jobban, hogy azóta is rendszeres fellépői a helyi és környékbeli rendezvényeknek, de hírük bőven túlmutat már a vármegyén, sőt Magyarország közigazgatási határain is.

Most viszont nem távolodtak el a székhelyüknek számító Veszprémtől, hanem az Agóra teltháza előtt tartották meg Generációk tánca névre keresztelt gálaműsorukat, ahol nevéből adódóan a táncegyüttes különböző életkorban járó tagjai is megmutatták a közönség örömére, hogy mit tudnak.

A gála elején Kovács Norbert „Cimbi” a táncegyüttes Príma-díjas alapítója is köszöntötte a népes tömeget, ő felidézte a tíz évvel ezelőtti időket, amikor a két együttes összeolvadásából létrejött a Veszprém-Bakony Táncegyüttes. Elmondta azt, hogy Veszprém vármegyében az országos átlaghoz képest arányaiban sokkal több néptáncegyüttes működik, így bátran lehet a „magyar néptánc Mekkájának” is mondani ezt a térséget.

Ez a mi nemzeti kincsünk, ami ott van mindenkinek a lábában. – mondta.

A jelenlévőket a város képviseletében Hegedűs Barbara alpolgármester köszöntötte. Ő köszönetét fejezte ki, hogy az év minden napján azon dolgoznak, hogy nemzeti hagyományainkat ápolják, ráadásul bevonva a fiatalokat, gyerekeket is, hiszen ez a jövő kulcsa, ha

tudjuk honnan jöttünk, és tudjuk, hogy hova tartunk.

Az est során két felvonásban is megtelt az Agóra nagyterme. A délután négy órás gálaműsor után hét órakor is nagy sikert arattak a fellépők.

Fotók: Pesthy Márton

vehir.hu
további cikkek
Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. ma 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját A veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről. 2024. április 26. 22:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.