Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Íme a díszhalak etetésének néhány aranyszabálya!

2023. december 11. 9:49

Ugyan a díszhalak tartása korántsem jár akkora felelősséggel, mint például egy kutya, egy macska vagy egy papagáj esetében, de mégis rendszert hoz az életünkbe. Valószínűleg ezért is választjuk előszeretettel.

Az etetésükkel viszont sokunknak meggyűlik a baja. A kezdő akvaristák például gyakran túl sok eledelt adnak a halaiknak, ami akár végzetes is lehet. Hiányzik ugyanis belőlük a teltségérzet, addig esznek, amíg van, és előfordulhat, hogy halálra tömik magukat.

Miért nem fenyegeti ez a veszély őket a természetes élőhelyükön?

Nos, leginkább azért, mert a legtöbb halfaj egyedeinek sokszor napokat kell várnia arra, hogy ismét ehessen, mivel folyamatosan menekülniük kell a ragadozók elől. Nem beszélve arról, hogy még a vetélytársakkal is osztozniuk kell a táplálékon, amelynél az Isapetnél is elérhető díszhal szárazeleségek energiában és tápanyagokban jóval gazdagabbak.

A lényeg tehát, hogy csak annyi tápot adj, amennyi feltétlenül szükséges! Hogy ez mekkora mennyiséget jelent, abból tudod megállapítani, hogy a halak a táp kiszórása után mennyit tüntetnek el a hasukban két percen belül. Az akvárium fenekére süllyedő mennyiség teljesen felesleges.

Továbbá, mivel a halak nem igazán vannak hozzászokva az egyszeri nagy étkezéshez, ezért tanácsos őket inkább naponta többször, kis adagokban megetetni, és megpróbálni ehhez az ütemtervhez tartani magadat.

Érdemes többféle haltáppal etetni

Ha a pelyhesített tápok mellett kipróbálsz még másféle eleséget is a díszhalaid etetése során, akkor könnyebben ki tudod majd szűrni, hogy minek örülnek a legjobban. Azt pedig már nem is említjük, hogy a segítségével izgalmasabbá teheted számukra az élelem felkutatását.

Tegyük fel mondjuk, hogy harcsáid vannak, amelyekről ismert, hogy az idejük nagy részét a tartály alsó régióiban töltik. Számukra a pelyhesített táp mellett érdemes tablettás eledelt is adnod, mivel ez lemerül a talajra, így biztosítja, hogy az akvárium alsó részének lakói is elegendő táplálékhoz jussanak.

Apropó pelyhesített tápok

Mivel a pelyhesített élelmiszerek idővel hajlamosak veszíteni az esszenciális vitamin- és nyomelem-tartalmukból, ezért sokkal jobb, ha az általad választott eleséget rendszeresen kisebb adagokban vásárolod meg. 

Továbbá, mivel a fény járul hozzá legnagyobb mértékben a tápanyagok károsodásához, így az a legjobb, ha egy sötét helyen, egy külön edényben tárolod az eledelt, amit negyedévente lecserélsz.

A desszertről se feledkezz meg!

A fagyasztva szárított csővájó- és a sóféreg, az apró rákok, illetve a szúnyoglárvák kisebb adagokban szintén szerepelhetnek a halaid étrendjében. Ezek ugyanis különleges nyalánkságot jelentenek a számukra. Arra viszont mindenképpen ügyelj, hogy ne egyedüli táplálékforrások, hanem alkalmi finomságok legyenek! 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.