Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

A legjobb környezetbarát alapanyagok a sütő tisztításához

2023. december 15. 9:19

Elege van a rengeteg, környezetünkre is káros vegyszerből, amivel naponta érintkezik bőre és használati tárgyai? Ha éppen háztartása tudatosabbá tételén fáradozik, mi tudunk néhány jó ötletet, hol érdemes kezdenie. Ismerje meg a környezetbarát sütőtisztítás praktikáit!

“Tisztítószerek” egyenesen az éléskamrából

Elsőre nem is gondolnánk, micsoda kincsekkel van teli a spájzunk vagy a konyhaszekrényünk. Pedig így igaz: számos olyan, természetes zsíroldót tárolunk otthon, melyekre külön egy fillért sem kell költenünk. Ha mégis, pusztán egy-két kiegészítőre lehet szükségünk, melyeket a hasznoslak.hu kínálatából is beszerezhetünk.

A sütő makacs szennyeződéseihez például eceten, szódabikarbónán, citromon, egy mikroszálas kendőn és egy szivacson kívül nem is lesz másra szükségünk. Hogy melyikkel pontosan hogyan is lehet tisztítani, annak pontos lépéseit alább megmutatjuk!

Az alapanyagok használata a sütő tisztításához

  1. Szódabikarbóna
    Egy olyan, hatékony zsíroldóról beszélünk, amely képes semlegesíteni akár a szagokat is. Ha mélyebb, nehezebben eltávolítható szennyeződésekhez használnánk, adjunk egy rész vízhez ugyanannyi szódabikarbónát! Az eredményt, a sűrű pasztát pedig kenjük fel a koszos felületre, és súroljuk bele szivaccsal.
     
  2. Ecet
    Egy másik hasznos alapanyag, amely kitűnő antibakteriális és zsíroldó tulajdonságokkal rendelkezik. Használatához egy szórófejes flakonba töltsünk egy rész vizet és ugyanennyi ecetet, majd permetezzük a sütő belsejébe. Pár percnyi állásidő után már le is takaríthatjuk a makacs szennyeződéseket.
     
  3. Citrom
    A citromnak a leve és a héja is egyaránt hatékonyan bontja le a zsírt – nem is beszélve a kellemes illatról, melyet maguk után hasznak. Miután használtuk őket a sütő belsejének tisztításához, csak hagynunk kell, hogy néhány perc alatt aktívan oldani kezdje a citromsav a zsírt. Végül egy nedves mikroszálas törlőkendővel töröljük le a területet.

Makacs szennyeződések és tisztítási gyakoriság

Amennyiben nem akar lejönni könnyen a szennyeződés, keverjük össze a szódabikarbónát és az ecetet! Ez a hatásos egyveleg egy éjszakán vagy több órán át a piszkos felületen hagyva, csodát művel a felülettel. 

A vegyszermentes tisztítás javasolt gyakorisága pedig kétféleképpen alakul. Azért, hogy a kisebb szennyeződések ne tapadhassanak meg, minden használat után érdemes átmennünk a sütőbelsőn egy mikroszálas törlőkendővel. Ám a nagyobb volumenű takarítást elég csak havonta egyszer megejtenünk. Ez viszont természetesen a sütő állapotától, és annak használati gyakoriságától is függ.

A takarítás sikeressége azonban a felület előkészítésén is múlik. Azért, hogy elkerüljük a szennyeződések felhalmozódását, érdemes darabonként tisztítanunk a sütő egyes elemeit (sütőbelső, sütőrács, stb.). A melegvizes előkezelés pedig kifejezetten javasolható, főleg a makacs szennyeződésekkel szemben.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.