Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Alapvetések a mezőgazdasági gépekről és járművekről

2023. december 15. 9:22

Traktorok, kombájnok, vetőgépek - a mezőgazdasági kocsikra gyerekkorunkban egészen biztosan mindannyian egyfajta csodálattal tekintettünk. De még talán felnőtt fejjel sincs ez másképp. Persze laikusként a legtöbben nem igazán merik megközelíteni ezeket az óriási gépeket, csak távolról szemlélik, amint teszik a dolgukat. Kerüljünk kicsit közelebb hozzájuk, elméletben nem is olyan félelmetesek!

Mi az a pótkocsi, és milyen alkatrészek szükségesek hozzá?

A pótkocsik és utánfutók nem csak arra jók, hogy a gyerekek - vagy épp a dolgozók - felugorjanak hátulra, és szállítsák őket. Sőt, bármilyen meglepő, nem is erre lettek kitalálva. A mezőgazdasági logisztikában egyenesen megkerülhetetlen eszközökről van szó. Nem véletlenül látunk olyan sokat belőlük. Persze önmaguktól nem tudnak közlekedni, ezért traktorok, nagyobb erőgépek vontatják őket.

A traktorhoz tartozik a pótkocsi és a vontató, de ezeknek is megvannak a szükséges eszközeik és kellékeik. Kengyelek, keréksapkák, Stolz kapcsok, Perrot csatlakozók, vonórúdfejek és vonóháromszögek - bőséges a kínálat. Ezek a pótkocsi alkatrészek a Bihar-Express Kft. webáruházban is megtalálhatóak széles választékban.

A webáruház tulajdonosa nemcsak mezőgazdasági gépek, eszközök és alkatrészek értékesítésével foglalkozik, hanem az állattartás és takarmányozás, erdészeti termékek, hidraulikatömlők-gyártása terén is jelen van a piacon. Nagy előny az országos lefedettség, ami akár a pótkocsi alkatrészek - vagy egyéb eszközök - házhoz szállítását is garantálja. A megrendelők továbbá teljes körű ügyintézést és szervizelést kapnak.

Modern traktorok és egyéb mezőgazdasági gépek fő jellemzői

Amennyiben ragaszkodunk a hivatalos állásponthoz, vagy ahhoz, hogy mit mond a KRESZ, a traktor és ezzel együtt a legtöbb mezőgazdasági gép sem minősül olyan kocsinak, amivel a hétköznapokban járunk. Inkább egyfajta munkagépről van szó, ami vontatásra, mozgatásra és szállításra lett kitalálva.

Az emberek többsége talán nem is gondolná, mennyiféle traktor között lehet különbségeket felfedezni. Történjen az meghajtás, teljesítmény, rendeltetés vagy felépítés szerint. A piacon pedig több népszerű gép is vetekszik egymással, mint például a Claas Arion, a John Deere, a New Holland, a Case IH, a Steyr vagy a Valtra.

A kocsik és alkatrészek karbantartása

Ahogyan a gépjárműveinknél, úgy a traktoroknál is elengedhetetlen lépés a karbantartás. Sőt, talán még fontosabb! Hiszen munkaeszközökről van szó, napi szinten sokkal többet vannak használatban, mint egy sima, hétköznapi jármű. 

Legyen szó új vagy régi traktorról, állapotfelmérést kell végezni rajta. Amennyiben valamilyen alkatrészt pótolni vagy cserélni szükséges, minél előbb érdemes megtenni, és csak azt követően munkába állítani a gépet. A KPM - Nemzetközi Közlekedési Hatóság - által elvégzett vizsgán is meg kell felelnie.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.