Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Don-kanyar hőseire emlékeztek, idén is indul emlékmenet

2024. január 10. 20:43
Nyolcvanegy évvel ezelőtt, 1943 januárjában a szovjet túlerő felőrölte a Don folyó partján harcoló második magyar hadsereget. A harcok veszprémi áldozataira emlékeztek szerda délután a Komatkút téri második világháborús emlékműnél.

A szovjetek 1943. január 12-én törték át a védelmi vonalakat, és néhány nap alatt felőrölték az ellenállást. A több mint kétszázezer magyar katonából álló második hadsereg a történészek szerint mintegy 130 ezres veszteséget szenvedett el: ötvenezren haltak meg, csaknem ugyanennyien sebesültek meg, és csaknem harmincezren estek hadifogságba – közülük csak kevesen térhettek haza. A halálos áldozatok számát részben a harctéren elesett katonák, részben a gyalogos visszavonulás közben éhezés vagy fagy miatt elhunytak adják. 

A doni hősökre több rendezvény keretében is megemlékeznek Veszprémben: szerda délután a Komakút téri második világháborús emlékműnél helyeztek el koszorúkat, az önkormányzat képviseletében Hegedűs Barbara alpolgármester hajtott fejet az elesett katonák emléke előtt.

Pénteken a Bajcsy-Zsilinszky utca 2. előtti emléktáblánál rendeznek megemlékezést, a történelmi eseményeket Rainer Pál történész fogja felidézni. 

Január 19-én emlékmenetet rendez a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Veszprém Megyei Egyesülete. Az önként jelentkező katonák és civilek 26,5 kilométert tesznek meg: reggel fél kilenckor Devecserből indulnak, a következő állomások pedig Pusztamiske, majd Halimba és Padragkút világháborús emlékművei, ahol a menet résztvevői koszorúzással és gyertyagyújtással tisztelegnek az elhunyt katonák és civil áldozatok emléke előtt, bevonva a települések civil szervezeteit. Este hattól Ajkán, a református templom mellett lévő második világháborús emlékműnél rendeznek fáklyás főhajtást, ahol Navracsics Tibor, a térség parlamenti képviselője mond beszédet. 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.