Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az elegáns vadászkutya, a weimari vizsla

2024. január 11. 9:17

Kutyafajták tekintetében nekünk, magyaroknak is van mire büszkének lennünk, legyen szó akár a puliról, kuvaszról vagy a magyar vizsláról. Ez utóbbinak pedig mondhatni rokona a németek egyik kedvence, a weimari vizsla, melyről mai cikkünk is szól. 

Egy remek munkakutya

Bár családi kedvencként is tökéletes, ugyanakkor a weimari vizsla egy igazi munkakutya. Kiemelkedően intelligens, a kutyák között is kiváló szaglással rendelkezik, emellett hatalmas a mozgásigénye. Ez utóbbi miatt szükséges számára a megfelelő minőségű táplálék, például a Petgurunál kapható Panzi Fit Active eledelek formájában. 

Ezen előnyös tulajdonságai miatt rendőr- és drogkereső kutyaként is alkalmazzák, ha megfelelő kiképzésben részesül, a teendőit kiválóan képes ellátni. Aktív és kíváncsi természete miatt lételeme a mozgás és a munka, így ő ezeket a feladatokat nem nyűgként vagy kötelező rosszként fogja fel, hanem tulajdonképpen ezek éltetik. Tanulékony, okos, gazdájához hűséges és engedelmes. 

Persze nem csak munkakutyaként lehet tartani, hiszen megfelelő neveléssel remek családi kedvenc válhat belőle.

Mire készülj fel, ha egy ilyen kutyát szeretnél?

Mint említettük, a weimari vizsla nagyon nagy mozgásigénnyel rendelkezik, ezért egy apró lakásban, “kanapédíszként” ne is akard tartani. De még egy udvarban sem tudja kellőképp kimozogni magát, ezért arra készülj fel, hogy sétálni, játszani kell vele. Igen, sokat. Igen, minden nap. 

Nagyon szeret nyom- és emberkeresőset játszani, de a hosszabb erdei kirándulásokat is kedveli. Ha futáshoz vagy biciklizéshez keresel egy motivált, hűséges edzőtársat, akkor egy ilyen kutyánál aligha találsz jobb partnert.

A fizikai mellett viszont ne feledkezz meg a mentális stimulációról sem, engedd, hogy kedvenced megcsillogtassa a hihetetlenül magas intelligenciáját! A már említett keresős játékokkal remekül meg tudod dolgoztatni agyilag is. A nevelés és a tanítás során fontos a jutalmazás, ami történhet simogatás, szóbeli dicséret vagy jutalomfalatok formájában is. 

Nagyon fontos a következetesség és a megfelelő szocializáció, de ha ezekre odafigyelsz, akkor egy okos, barátságos és engedelmes kutyus büszke gazdája lehetsz.

Rövid szőre szerencsére nem igényel sok ápolást, vele biztosan nem kell pár hetente kutyakozmetikushoz rohangálnod, de persze azért figyelj oda a bundája tisztaságára és egészségére.

A weimari vizsla étrendje és egészsége

Az aktív életmódhoz természetesen nagy energiaigény is társul. Ezt érdemes teljes értékű, magas fehérje- és zsírtartalmú kutyatápból bevinni, amik hozzájárulnak az egészséges izomzathoz és csontozathoz, a szellemi frissességhez, kölyökkorban pedig a megfelelő fejlődéshez. Egy jó minőségű kutyatáp mellett nincs szükség pluszban vitaminokra, étrend-kiegészítőkre.

Ez a fajta szerencsére alapvetően jó egészségnek örvend, kevésbé hajlamos a különféle megbetegedésekre, melyben az is szerepet játszik, hogy nem egy kimondott “divatkutya”, így nincs túltenyésztve és a szaporítása sem túl gyakori.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.