Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lelki nass januárra

2024. január 12. 22:18
A természetben télen a sietségnek nincsen helye – és ez az emberi természettel is így van valójában. Nagy újrakezdések helyett éppen ezért az év elejét célszerűbb pihenéssel és feltöltődéssel tölteni, ami persze nem egyenlő azzal, hogy folyamatosan a négy fal között kellene gubbasztanunk. Érdemes ilyenkor is a társaságot keresni, kimozdulni, csak egy picit kényelmesebb tempóban, és olyan programokat találni, amelyekkel a lemerült lelki akkumulátort is feltölthetjük.

Mutatok ehhez pár ötletet.

Agóra Filmklub: Harold Fry valószínűtlen utazása
2024. január 22. 18:00

Ha már újév, meg sorsfordító elhatározások, rögtön itt egy igazán kedves és elgondolkodtató film mulasztásokról, lehetőségekről, megbánásról és a saját történetünkkel való megbékélésről. Harold Fry átlagos nyugdíjas egy angol kisvárosban átlagos élettel: soha semmi rendkívülit nem tett, és nem is igazán tervezi, hogy ezen változtatna. Egy nap azonban levelet kap egy régi ismerősétől a hospice-ból, ami arra sarkallja, hogy mindent otthagyjon és vitorláscipőben meg egy könnyű kabátban majd 900 kilométeres zarándoklatra induljon a hospice otthonig, csupán abban a reményben, hogy ezzel életben tartja rákbeteg barátját. Közben szenzációvá válik, követőkre lel és végre számot vet életével is. Harold Fry története egy évtizeddel ezelőtt regény formájában jelent meg és adott egy kezdő lökést mindazoknak, akik úgy érezték, ideje többet foglalkozniuk saját fájdalmaimmal és reményeikkel, most pedig mozivásznon teszi ugyanezt.

Élményfestés szürke hétköznapok kiszínesítésére

A rajzolás az egyik legősibb önkifejezési formánk, ami ráadásul kifejezetten gyógyhatású is tud lenni az agy számára. Rengeteg inger ér bennünket, a legtöbben érezzük, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben kütyü és képernyőfüggők vagyunk, aminek bizony megvannak a mellékhatásai: nyúzottság, dekoncentráltság, alvási nehézségek, túlpörgöttség. Az olyan analóg technikák viszont, mint a rajzolás vagy a festés, meditatív jellegüknél fogva képesek lelassítani és detoxikálni az agyunkat. Rajzolni viszont nem mindenki tud (bár nem is feltétlenül ez a lényeg), és bár az élményfestés elsőre még kacifántosabb dolognak hangzik, az oktatók folyamatos instrukciói mellett a kétbalkezesek is képesek összehozni szép alkotásokat – csak hogy a sikerélmény iránti éhségünket is kipipálhassuk. Az Artist for a Day stúdiójában könnyebb és nehezebb képek közül is válogathatunk, ha pedig barátokkal együtt megyünk, még remek csapatépítőben is lehet részünk.

Fotó: Dushawn Jovic on UnsplashFotó: Dushawn Jovic on Unsplash

Légvárvilág Veszprémben: egész napos játszóház gyerekeknek
2024. január 21. 9:00-18:30 Március 15. utcai sportcsarnok

Bár nincs gyerekem, sejtem, hogy a kicsik lefoglalása télen olykor sokkal nehezebb, mint nyáron: amíg van hó, adott a szánkózás meg a hógolyózás, de ha nincs, ráadásul még mínuszok is röpködnek, nagy kihívás lehet olyan szórakoztató tevékenységet találni, ami lefoglalja őket és nem csinál belőlük kütyüzombit. Jó hír, hogy január végén Veszprémbe érkezik a Légvárvilág Játszóház: a Március 15. utcai sportcsarnokban 1000 négyzetméteren számos légvár, óriáscsúszda, csúszdás ugráló és miniknek szóló gyereksarok is várja a családokat, emellett akadálypályás csúszda, lufihajtogatás, kézműves foglalkozások és óriás focipálya is lesz.

Fotó: Légvárvilág Játszóház FacebookFotó: Légvárvilág Játszóház Facebook

Swing tánckurzus az ActiCity-ben
2024. január 27. 9:30-13:00

Február a farsangi bálok és bulik időszaka, és ha szeretnénk felkészülni rá, vagy egyszerűen csak megmagyarázhatatlan nosztalgiát érzünk a 20. századi Amerika és minden vágyunk egyszer egy füstös jazz klubban ropni, akkor íme a lehetőség hozzá: az Alba Jazz Fanatics Swing Club a hónap utolsó hétvégéjén Veszprémbe érkezik, hogy bevezessenek bennünket ebbe a világba. Bokor Attila koreográfus táncművész és Zsár Melinda színházi táncos vezetésével háromszor 60 percben a solo jazz, valamint a lindy hop és a lindy charleston alapjait sajátíthatják el azok a táncoslábúak, akik már minimum egy éves tánctanfolyami tapasztalattal rendelkeznek bármilyen műfajban. Részletek és jelentkezés itt.

Nyitókép: Swing kids (1993)

Bertalan Melinda
további cikkek
Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. ma 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját A veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről. 2024. április 26. 22:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.