Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A legnépszerűbb meleg ital

2024. január 15. 10:19
A tea misztikus és izgalmas. Rengeteg legenda lengi körbe. A történészek körülbelül 5000 évesnek mondják, de nincs egységes dátum, a hazája azonban kétségtelenül Kína.
 

Egy legenda szerint Shen Nung császár, aki – mai kifejezéssel élve – tisztaságmániás volt, az ivóvizét mindig felforraltatta. Egyszer a nagy szél pár tealevelet sodort a zubogó vízbe. Az így keletkező italnak csodás aranyló színe lett és igen kellemes aromája. A császár megkóstolta, kellemesen felfrissült tőle. Így vált a tea a „középbirodalom” italává.

Gyógyerő a levelekből

A tea Európába csak 1610-ben jutott el, s igazi kuriózumnak számított. Te azonban ma már a OfficeMarket.hu irodaszer webáruház tea kínálatában sokféle termék közül válogathatsz: vannak itt szálas és filteres teák is. Rengeteg teafajta létezik, így érdemes próbálkozni az egyes típusokkal, hogy kiderülhessen, melyik ízlik neked a legjobban.

Gondoltad volna, hogy a tea a víz után a második leggyakrabban fogyasztott ital? Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen a sok-sok év alatt, mióta fogyasztják, a teáknak rengeteg, a szervezetre gyakorolt jótékony hatását írták le. Mindegyik típus – azaz a fehér, a zöld, az oolong és a fekete tea – más-más eltérő tulajdonsággal rendelkezik. Éppen ezért nem árt tájékozódni a fogyasztásuk előtt arról, mire számíthatsz.

Gazdag teakínálat

Talán a legismertebb az összes fajta közül a fekete tea. A készítéskor a levelek jelentős oxidációs folyamaton esnek át. Ekkor a tea elveszíti antioxidáns tulajdonságainak nagy részét, az íze karakteres lesz.

Ellenben a zöld teák készítésekor az oxidációs folyamat rövid. Ennek köszönhetően szinte teljesen megmaradnak az antioxidáns összetevők. Talán pont ezért is írták le a zöld teának sokkal több jótékony hatását. Előállításuk azonban Kínában és Japánban eltérő.

Az oolong teák kevésbé ismertek nálunk, szokás ezeket köztes teáknak is nevezni. A tealeveleket csak részlegesen erjesztik, talán ennek is köszönhető, hogy e teafajta íze nagyon változatos.

Igen kedveltek még a fűszerteák, ahol a natúr tealevelekhez valamilyen fűszerfélét vagy egyszerre akár többet is kevernek. Gyakran ez gyömbér, szegfűszeg, kardamom vagy fahéj.

Nagyon népszerűek a teakeverékek is, biztos te is ismered az Assam, Ceylon és kenyai teák felhasználásával készült english breakfast vagy az earl gray változatokat. Utóbbinak a bergamott adja egyedi aromáját.

Különleges ízélmény és valódi gyógyhatások

Sokan csak az őszi-téli megbetegedéses időszakokban készítenek herbateákat és élvezik a kamilla, a bodza, a hársfa és egyéb finom gyógyitalok áldásos hatásait. Pedig a tea tényleg igazi “nagyágyú”: bizonyítottan fertőtlenít és antibakteriális hatása is van.

Gátolja a szájüregben a baktériumok szaporodását és az emésztőrendszert is védi egyes fertőzésektől. Emellett pedig rendkívül ízletes és finom ital. Élénkít és melegít. Érdemes hát minden irodai napodat feldobni egy-egy csésze csodálatos teával.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.