Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az airsoft tárakról röviden

2024. január 16. 9:42

Valódi fegyverekhez hasonlóan az airsoft fegyverek esetében is a lövedékek a tárakban foglalnak helyet, a kapacitásuk viszont különbözik. Egy éles tárban maximum 20-30 lőszer fér el, míg egy airsoft verzióban akár több száz is.

A legtöbb airsoft fegyverhez a Combat Zone airsoft tár kínálatában is kapható hi-cap tárak passzolnak, ezeket a tetejükön lévő kis ajtó kinyitásával lehet megtölteni. Bele kell önteni a BB-ket (közel 500 darab fér el benne), majd az alján egy racsnis tekerőt fel kell húzni addig, amíg a BB-k fel nem érnek az adagolónyílásig.

Utána pedig érdemes még néhányszor megtekerni, hogy a rugó alaposan megfeszüljön, és a lövéskor biztosan feltolja a BB-ket a fegyverbe. De egyébként léteznek olyan gyorsan felhúzható változatok is, amelyeknek az alján egy madzagot párszor megrángatva történik a rugó megfeszítése.

A mid-cap és a low-cap tárak is népszerűek

A mid-cap tárak töltéséről annyit kell tudni, hogy egy gyorstöltővel kell a BB adagoló nyíláson keresztül benyomni a lövedékeket, ami sokkal realisztikusabb tárcserét eredményez. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a bennük lévő körülbelül 100 BB szinte egyáltalán nem zörög.

A hátrányuk viszont, hogy lassabban lehet őket tölteni. De véleményünk szerint a pozitívumok ezt erősen kompenzálják, és ezzel nagyon sok tapasztalt játékos is egyetért. A többségük leginkább a mid-cap tárakat használ a játékok során.

Ami pedig a low-cap tárakat illeti, a működésük szinte teljesen megegyezik a mid-cappel. Az alacsony tárkapacitás miatt azonban ezekkel a tárakkal használt fegyvereket gyakrabban kell tárazni, tehát játék közben erre a játékosnak mindenképpen oda kell figyelnie.

Tudnivalók a motoros tárakról

Jócskán akadnak olyan játékosok, akik inkább a motoros tárakat részesítik előnyben. Ezekről annyit kell tudni, hogy nagyjából megegyeznek a hi-cappel, de a feltekerést egy motor végzi. Az előnyük, hogy nagyon sok BB fér beléjük, a hátrányuk pedig, hogy általában csak támogató fegyverben engedélyezettek, illetve a többi tárhoz képest sokkal bonyolultabb felépítésűek, ezért nagyobb a meghibásodási lehetőségük. 

Ejtsünk néhány szót a karbantartásról is!

Mind a mid-, mind a low-cap tárakat érdemes az első használat előtt kicsit megjáratni. Ez lényegében annyiból áll, hogy egy gyorstöltő segítségével egyre több BB-t töltesz beléjük, majd a retesz elhúzásával visszaüríted őket a palackba vagy a zacskóba.

Szilikont vagy bármilyen egyéb kenőanyagot viszont semmiképpen sem szabad beléjük fújni, mivel utána minden kosz megragad, ráadásul a BB-ket is összekeni. Ha koszosak, takarítsd ki őket némi sűrített levegős spray és egy fültisztító pálcika segítségével, miután szétszedted őket. Persze ehhez nem árt egy kis kézügyesség, mivel a rugót és a reteszt nehéz lehet visszarakni.

Egy extra tanács a végére: ha már nagyon nem adagolnak a tárak, akkor nem szabad ragaszkodni hozzájuk, dobd ki inkább és vegyél egy másikat!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.