Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Időablak húsz évnyi zenére és kultúrára

2024. január 19. 17:56
Csütörtök délután a Foton Audiovizuális Centrumban mutatták be először a VeszprémFest 20, Legyen egy fesztivál! című filmet, amely a programsorozat két évtizednyi sikereit próbálja összefoglalni egy órába sűrítve.

 

Csak azért próbálja, mert a feladat lehetetlen, húsz év kemény munka, tapasztalatszerzés, és sok-sok akadály leküzdése kellett ahhoz, hogy a fesztivál kitörölhetetlenül megvesse a lábát, és nem csak a hazai, de az európai zenei és kulturális térképen is. Hatvan perc csupán arra elég, hogy a legikonikusabb pillanatokkal köszönje meg a szervezői gárda mindenkinek, aki az évek során valamilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy egy álom tényleg valósággá váljon.

Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ötlegazdája és alapítója vezette fel szavaival a filmet, aki elmondta: a meghívottak névsora nem véletlen. Olyan emberek ülnek a teremben, akik tettek a fesztiválért, akik nem csak munkaként tekintettek rá, egy szimpla elvégzendő feladatként, hanem valódi szívügyként.

A film leltár húsz évre visszamenőleg, a Rozé, Rizling és Jazz Napok - amely szintén fontos alkotóeleme a VeszprémFestnek- ugyan nem szerepel benne, de helyette több mint száz világszínvonalú sztár katartikus előadásából szemezgethetünk. Közülük sokan nyilatkoznak is a filmben az alapító Mészáros Zoltán mellett, aki saját bevallása szerint szereti a saját hangját hallani, de a nézők is szeretni fogják, hiszen megkapjuk az élmények mellé azt a belső narratívát is, ami igazán kerekké teszi a VeszprémFest történetet.

Mészáros Zoltán beszéde után, Bárány László rendező-operatőr szólt a jelenlévőkhöz, aki bár úgy kezdte, hogy egy filmest a legjobban azt hozza zavarba, ha a nézők már előre tapsolnak, feleslegesen aggódott, mert a hatvan perc után sem maradt el az őszinte elismerés.

A régi és új képkockák váltásaiban megtaláljuk a tavalyi év sztárfellépőit, mint Joss Stone vagy Norah Jones, de ott van Rost Andrea, a Gipsy Kings, James Blunt, és egy perc pihenő sincs benne, ha egy percre lemaradsz, akkor már azzal rengeteget veszítettél az élményből. A történet keretét, és egy igazi dramaturgiai ívet a 21. század tenorsztárja, José Cura adja, aki a fesztivál első fellépőjeként, 2004-ben egyszerre reménykedett a program sikerében, és jósolt neki nagy jövőt. Majd húsz évvel később, a szavai igazolást nyertek.

Egy visszajáró fesztiválozó biztosan találkozik a filmben olyan jelenettel, amelyről már innen-onnan hallott, vagy jelen volt, aki pedig teljesen ismeretlenül áll a VeszprémFesthez, az biztosan kedvet kap ahhoz, hogy ő is, legalább egyszer, egy pillanatra a részévé váljon a következő 20 év meséjének.

A filmet február 8. és 11. között vetítik a Fotonban.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.