Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Lugossy házaspár életművéből nyílt kiállítás

2024. január 25. 21:51
Lugossy Edit és Lugossy László veszprémi művész házaspár munkássságát mutatja be a Csikász Galériában csütörtökön megnyílt tárlat.

A Művészetek Háza kétévente, a Tavasz tárlathoz kapcsolódóan lehetőséget nyújt egy-egy helyi művésznek a bemutatkozásra – ezúttal a művész házaspárra esett a választás. 

A tavaly elhunyt Lugossy Editet kiállított textil munkái idézik meg. Az alkotó 1973 óta készített gobelineket, a kiállításon a kilencvenes és kétezres években készült darabjait állították ki. Az idén nyolcvanéves Lugossy László természetes anyagokból – kőből, fából, fémből készült szobrai tekinthetők meg.

Különleges alkalom egy művész házaspár kiállítása, főleg, ha történetük összeforrt Veszprémmel – fogalmazott a tárlatot megnyitó Brányi Mária alpolgármester. Felidézte, hogy a két művész alkotásaival a város számos nyilvános helyén találkozhatunk: Lugossy Edit nagy méretű falikárpitja a Városháza Kossuth-termében a képviselő-testületi ülések és számos házasságkötés állandó díszlete, míg Lugossy László második világháborús emlékművével és a Szent Koronát ábrázoló domborművével Veszprém belvárosának utcáin találkozhatunk. 

A kiállítás február 25-ig látogatható. 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
A Szentatya elismerte Bódi Mária Magdolna vértanúságát, így a boldogok sorába emeli őt A Szentatya elismerte Bódi Mária Magdolna vértanúságát, így a boldogok sorába emeli őt Ferenc pápa 2024. május 23-án a Bódi Mária Magdolna vértanúságáról szóló dekrétumot aláírásával elismerte. ma 11:23 A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot Kedd délután Tündérkezek címmel nyílt kiállítása a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klubnak az Agórában, az klub fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából. A tárlatot Herth Viktória művészettörténész nyitotta meg. tegnap 17:37 Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. 2024. május 20. 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. 2024. május 20. 16:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.