Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 12. Izabella
Veszprém
28°C
2024. július 12. Izabella
Veszprém
28°C

A Lugossy házaspár életművéből nyílt kiállítás

2024. január 25. 21:51
Lugossy Edit és Lugossy László veszprémi művész házaspár munkássságát mutatja be a Csikász Galériában csütörtökön megnyílt tárlat.

A Művészetek Háza kétévente, a Tavasz tárlathoz kapcsolódóan lehetőséget nyújt egy-egy helyi művésznek a bemutatkozásra – ezúttal a művész házaspárra esett a választás. 

A tavaly elhunyt Lugossy Editet kiállított textil munkái idézik meg. Az alkotó 1973 óta készített gobelineket, a kiállításon a kilencvenes és kétezres években készült darabjait állították ki. Az idén nyolcvanéves Lugossy László természetes anyagokból – kőből, fából, fémből készült szobrai tekinthetők meg.

Különleges alkalom egy művész házaspár kiállítása, főleg, ha történetük összeforrt Veszprémmel – fogalmazott a tárlatot megnyitó Brányi Mária alpolgármester. Felidézte, hogy a két művész alkotásaival a város számos nyilvános helyén találkozhatunk: Lugossy Edit nagy méretű falikárpitja a Városháza Kossuth-termében a képviselő-testületi ülések és számos házasságkötés állandó díszlete, míg Lugossy László második világháborús emlékművével és a Szent Koronát ábrázoló domborművével Veszprém belvárosának utcáin találkozhatunk. 

A kiállítás február 25-ig látogatható. 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55 Veszprémi színháztörténeti pillanat a Pannon Várszínházban Veszprémi színháztörténeti pillanat a Pannon Várszínházban Csütörtökön este játszotta a 250. alkalommal "A Pál utcai fiúkat" a Pannon Várszínház.  2024. július 5. 15:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.