Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Lugossy házaspár életművéből nyílt kiállítás

2024. január 25. 21:51
Lugossy Edit és Lugossy László veszprémi művész házaspár munkássságát mutatja be a Csikász Galériában csütörtökön megnyílt tárlat.

A Művészetek Háza kétévente, a Tavasz tárlathoz kapcsolódóan lehetőséget nyújt egy-egy helyi művésznek a bemutatkozásra – ezúttal a művész házaspárra esett a választás. 

A tavaly elhunyt Lugossy Editet kiállított textil munkái idézik meg. Az alkotó 1973 óta készített gobelineket, a kiállításon a kilencvenes és kétezres években készült darabjait állították ki. Az idén nyolcvanéves Lugossy László természetes anyagokból – kőből, fából, fémből készült szobrai tekinthetők meg.

Különleges alkalom egy művész házaspár kiállítása, főleg, ha történetük összeforrt Veszprémmel – fogalmazott a tárlatot megnyitó Brányi Mária alpolgármester. Felidézte, hogy a két művész alkotásaival a város számos nyilvános helyén találkozhatunk: Lugossy Edit nagy méretű falikárpitja a Városháza Kossuth-termében a képviselő-testületi ülések és számos házasságkötés állandó díszlete, míg Lugossy László második világháborús emlékművével és a Szent Koronát ábrázoló domborművével Veszprém belvárosának utcáin találkozhatunk. 

A kiállítás február 25-ig látogatható. 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. ma 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. tegnap 23:13 A polgárok őreit díjazták A polgárok őreit díjazták Szombaton délelőtt a Veszprém megyei Polgárőr Szövetség hagyományos küldöttgyűlésén több megyei és veszprémi elismerést is átadtak. ma 10:07 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. tegnap 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.