Naygszüleink főztjét idézi heti receptünk, melyet Tornyos Balázs, az Oliva étterem mesterszakácsa választott ki a vehir.hu olvasói számára.
Házi burgonyafánk fokhagymás tejfellel
Hozzávalók 4 főre
1000 g burgonya
700 g liszt
1 dl tej
3 db tojássárgája
1 ek. kristálycukor
10 g élesztő
2 csapott ek. só
4 ek. extra szűz olíva olaj
Étolaj a sütéshez
250 g tejfel
1 db reszelt fokhagyma
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és még melegen áttörjük. A tejet meglangyosítjuk, hozzákeverjük az élesztőt és a cukrot. Meleg helyen hagyjuk felfutni. Az áttört burgonyát egy keverőtálba rakjuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót. Alaposan összedolgozzuk, és egy konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen hagyjuk kelni 30 percet.
Beolajozott kanál segítségével diónyi fánkokat formázunk és bő olajban aranybarnára sütjük. Fokhagymás tejfellel kínáljuk