Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sikeres évet tudhat maga mögött a Laczkó Dezső Múzeum

2024. február 9. 21:08
Az Európa Kulturális Fővárosa cím rengeteg lehetőséget hozott magával a város és a régió kulturális intézményei számára, melynek legnagyobb nyertese és egyben kihasználója a Laczkó Dezső Múzeum volt. Péntek délelőtt sajtótájékoztató keretében értékelték a múzeum tavalyi eredményeit, de szó esett a jövőbeni tervekről is.
 

Az országosan védett műemlék-épületének felújított kiállítótermében tartott esemény jól reprezentálta, hogy mekkora változásokon esett át a múzeum egy év alatt. A belső terek teljesen megújultak a tavalyi év folyamán, erre először volt példa a 120 éves múzeum fennállása óta. Az EKF legnagyobb képzőművészeti eseménye, az ,,Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi” című időszakos kiállítás is méltó kereteket kaphatott az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően.

A Múzeumok Éjszakáján indult kiállítás 2023-ban óriási sikert aratott, annyira, hogy az előzetes tervek ellenére, a tavaly októberi zárást egészen most februárig meghosszabbították, így az érdeklődők még jövő héten megtekinthetik a művész tematikus tárlatát, amelyben 140 alkotását láthatjuk, főként a Balatonhoz kapcsolódóan, de egyben két olaszországi útját is bemutatva.

Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatón három csoportot emelt ki, akiknek a tavalyi év sikereit köszönheti a város: elsőként a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. munkásságát, majd a helyi civil szervezetek összefogását, és harmadikként a város kulturális intézményrendszerének fontosságát. Utóbbi a kulturális törekvések bázisa, akik már az EKF cím elnyerése előtt is aktív részt vállaltak a város életének gazdagításában.

,,A fenntartás nem csupán az önkormányzat vállán nyugszik, a stabilitást, amely hozzátartozik a fenntarthatósághoz, maga az intézmény biztosítja: a múzeum jól élt a kapott támogatásokkal, és nem csupán külsőleg újult meg, de a tartalomszolgáltatások fejlesztésében is nagy lépéseket tett. Nem csak jelentős turisztikai attrakciója a városnak, de fontos szerepet játszik az edukációban is" – tette hozzá a polgármester.

Mike Friderika, a VEB 2023 EKF programfejlesztési igazgatója elmondta, hogy szerették volna a Balatont és a régiót nem a megszokott, konvencionális módon bemutatni az idelátogatóknak, hanem egy teljesen új színében. Ennek fontos eszközei voltak a kiállítások, amelyek a hazai művészek szemével tudják ábrázolni, hogy mit jelent ez a térség, az itt élők számára. Igyekeztek mindezt úgy megvalósítani, hogy közben kiemelt szerepet adtak annak, hogy minden program családbarát lehessen, egy valóban komfortos látogatást nyújtva mindenki számára.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a múzeum igazgatója ugródeszkának nevezte a 2023-as évet, amely nagyszerű lehetőségeket rejtett magában. Sikerült megalapozniuk egy folyamatos fejlődést, amelyben szerepet kapnak a látogatóbarát és tudományos kutatásokra alapozott programok és kiállítások. A siker számadatokban is mérhető, az igazgató azt is elárulta, hogy Egry József kiállítását tavaly összesen 18 ezren látták, amely több mint kétszerese a múzeum eddig bármely időszakos kiállítás eredményeinek.

Zárásként Sipos Anna művészettörténész, az Egry József 140 kiállítás kurátora elmondta, hogy a ,,Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi” kiállítás országos szinten is elismerést hozott a múzeumnak, az új, modern körülmények megfelelő hátteret adtak Egry időtálló művészetének.

Február 29-én új állandó kiállítás nyílik majd a múzeum falain belül, amely teljesen új fejezetet nyit a múzeum életében.

,,Az új kiállítás célja, hogy az itteni ifjúság támpontot kapjon arról, hogy honnan származik, illetve, hogy az idelátogatók megismerhessék pontosan kik is élnek itt, mindezt igazi 21. századi megoldások segítségével” – árult el néhány részletet Mike Friderika még a jövőbeni tervekről.

Balogh Dóra
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.