Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C

Az egész világ figyelheti, hogy hol tart a világ leghosszabb ideje zajló tudományos kísérlete

2024. február 19. 16:54
A Pannon Egyetemet még sem alapították, amikor a világon elindult egy kísérlet, ami még ma is tart, ezzel kiérdemelte a leghosszabb ideje tartó tudományos kísérletének Guiness-rekordját. Hogy hol tart most a vizsgált folyamat, azt bárki élőben nézheti a cikkünkben is.

1927-ben Thomas Parnell, az ausztráliai Queenslandi Egyetem fizikaprofesszora fogott egy marék szurkot, amit először felmelegített, majd beletett egy tölcsér formájú edénybe, amit egy búra alá zárt. Ezután három évet adott neki, hogy teljesen lehűljön és egyenletes legyen az eloszlása.

Ekkor kezdődött a valódi kísérlet, ami azóta is tart és még legalább száz évet jósolnak neki, mire befejeződik.

Parnell ugyanis 1930-ban levágta a tartóedény csúcsát – pont mint egy tölcsérnél – és várt.

Közel egy évtized telt el, mire szemmel látható változás történt a lezárt búra alatt: a szurokból lecsöppent egy darab a tölcsér nyílásán keresztül. A professzor életében még egyszer megtörtént ez, mielőtt 1948-ban meghalt. A kísérletét azonban tovább folytatták.

Thomas Parnell a szurokcsepegtető berendezéssel Forrás: Wikimedia CommonsThomas Parnell a szurokcsepegtető berendezéssel Forrás: Wikimedia Commons

De mi értelme van pontosan a szurok csöpögését követni évtizedeken keresztül?

Thomas Parnell valójában csak szemléltetni akarta, hogy egy olyan szilárdnak hitt anyag, mint a szurok valójában igenis egy viszkózus folyadék, ami szobahőmérsékleten folyik. Igaz, nagyon lassan.

A kísérletben átlagosan 8-9 év alatt képződött egy szurokcsepp, 2014-ig összesen tíz vált le. Az utóbbi években némileg még jobban lelassult ez a folyamat, az egyetem kutatói azzal magyarázzák a megtorpanást, hogy azóta átalakították az épületet, többek közt légkondicionáló is került be, ami hatással lehet a szurok állapotára.

A mostani tempó szerint azt jósolják, hogy még legalább száz évig fog csöpögni, amíg az utolsó csepp is elfogy.

Külön érdekessége a kísérletnek, hogy sokáig senki nem volt a tanúja annak, amikor ténylegesen lecsöppen a szurok, pár éve azonban már egy webkamera is figyeli a kísérletet, annak pedig sikerült megörökítenie a történelmi pillanatot. Egy timelapse videón ezt ide kattintva vissza lehet nézni.

Ennek a webkamerának a képét bárki elérheti az interneten, és mi is megmutatjuk. A következő csepp elválásáig állítólag már nagyon kevés idő van hátra, csupán négy évet kell várni, hiszen 2028-ra jósolják a bekövetkeztét.

A kísérletet itt lehet követni élőben:

vehir.hu
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. tegnap 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.