Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről

2024. szeptember 5. 15:54
Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt.

A helyi ellenzék, pontosabban hat képviselőjük indítványozta, hogy a városi közgyűlés rendkívüli ülés keretében tárgyalja újra azt a 2022 júniusi határozatukat, amiben döntöttek arról, hogy az Óváros teret huszonegy évig díszítő emlékművet áthelyezik a Szabadság tér közepére, ezzel együtt felújítják az óváros bejáratának is beillő teret. A rendkívüli közgyűlés tétje tehát az volt, amennyiben a képviselők többsége elfogadja a korábbi döntés felülvizsgálatát, akkor megáll az építkezés a Szabadság téren és lehetőség adódik arra, hogy a millenniumi emlékmű visszakerüljön az Óváros térre.

Hogy pontosan hogyan jutott el addig a millenniumi emlékmű ügye addig, hogy egy komplett civil szervezet – Veszprémi Városvédő Egylet – formálódjon köré, valamint a helyi ellenzék a választások után elsőként ennek a kérdését tematizálja politikailag, arról korábbi cikkeinkben részletesen írtunk. Röviden összefoglalva: a közgyűlés még 2022-ben döntött a szobor restaurálásáról, majd új helyszínen történő felállításáról, a munkák némi csúszással, de végül idén augusztusban kezdődtek el a Szabadság téren. Azelőtt városi szinten nem került elő a szobor kérdése, az utóbbi hetekben viszont aláírásgyűjtéstől kezdve „népgyűlésen” át rendkívüli közgyűlés összehívása is borzolta a kulturális életet.

A csütörtök reggeli közgyűlési vitát Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) úgy vezette fel, mint egy olyan kérdésnek a tárgyalását, ami számos érzelmi töltetet is tartalmaz, éppen ezért a politikusoktól kezdve a szakemberekig nagyfokú érzékenységre volt és van szükség a kérdésben. Hozzátette: egy emlékmű akkor tölti be igazi kulturális funkcióját, ha valóban képes érzelmeket kiváltani, ez pedig vitathatatlan a millenniumi emlékmű kapcsán. Ugyanakkor megjegyezte már az elején, hogy ő maga nem támogatja a korábbi döntés megmásítását.

Az ellenzék részéről Hartmann Ferenc (DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd) ellenérvként felhozta a két évvel ezelőtti közgyűlési vitán felsorakoztatott véleményeket, miszerint az elhelyezés sérti a művésznő eredeti elképzelését, a Szabadság téren ki lesz téve a forgalom viszontagságainak, nem lesz jó a megvilágítása, továbbá sérelmezte, hogy minden kétséget megdöntő indok nem hangzott el, miért is kell elköltöznie az Óváros térről a szobornak.

Szintén a két évvel ezelőtti vitára utalt vissza Gerstmár Ferenc (LMP) is, aki szerint nem kellett volna már akkor is sürgősségi indítványként tárgyalni az elhelyezést.

Katanics Sándor (Híd a Városért) értékrombolásnak nevezte a mostani akciót, külön kitérve arra, hogy állítólag szállításkor megrepedt az egyik eleme is a szobornak, azzal pedig nem ért egyet, hogy csak amiatt, hogy több faház elférjen egy rendezvény idején a téren, mindenképpen le kell bontani a szobrot.

Zakar Csaba és Katanics SándorZakar Csaba és Katanics Sándor

Kovács Rajmund (Híd a Városért) a Szabadság téri építkezés magas költségét bírálta – ez több, mint 160 millió forint – Porga Gyula viszontválaszában viszont tisztázta, hogy ez az összeg nem pusztán a szobor talapzatának a költsége, hanem a teljes tér megújítását takarja, a közművek cseréjével együtt.

Az ellenzék részéről Hartmann Ferenc benyújtott egy ügyrendi módosítást is, miszerint szavazzanak majd név szerint a képviselők. Ez a gyakorlatban pusztán annyit jelent, hogy nem szavazógombot nyomva, hanem egyesével, igen, vagy nem, esetleg tartózkodás kimondásával kell majd állást foglalni, és a jegyzőkönyvben rögzítik, hogy ki milyen döntést hozott.

Hartmann Ferenc átadja az ügyrendi módosításról szóló javaslatot a polgármesternekHartmann Ferenc átadja az ügyrendi módosításról szóló javaslatot a polgármesternek

A közgyűlésen a képviselők mellett szót kapott több, a szoborügyben érintett szereplő is.

Jelen volt Bohus Eszter, Lugossy Mária lánya, aki jogos örökösként a mai napig aktívan gondozza édesanyja hagyatékát. Ő felszólalásában határozottan kiállt a közgyűlés korábbi döntése mellett, elmondta, hogy a hosszú folyamat minden apró részletéről megkapta a tájékoztatást, azt az indokot pedig el tudja fogadni, hogy az Óváros tér használata megváltozott a húsz évvel ezelőtti viszonyokhoz képest. Sőt, az új, Szabadság téri helyszínén sokkal jobban érvényesül majd a „kapuszituáció” amit a műemlék valójában jelent.

Bohus EszterBohus Eszter

Szintén szót kapott Grászli Bernadett is, a Művészetek Háza igazgatója, aki most mint a Köztéri Műalkotások Munkacsoport képviselője volt jelen. Ő elsősorban az alkotás amortizációját emlegette, aminek az Óváros téren az évek alatt ki volt téve a szobor. Szerkesztőségünkhöz eljutott az említett munkacsoport állásfoglalása is, pontosabban annak dokumentációja. Ebben leírják, hogy a Szabadság tér méltó helyszíne lesz a szobornak, érvényesül a kapu forma, amire Bohus Eszter is utalt. A szakértői csapatban egyébként két szobrászművész is helyet kapott, Monori Sebestyén és Szabó Tamás.

Grászli BernadettGrászli Bernadett

A vitán természetesen jelen volt Nagy Károly is, aki augusztusban elindította a tiltakozási hullámot. Felszólalásában ő maga is felsorakoztatta azokat az érveket, amiket a Vehír által szervezett vitában is elmondott. Most a polgármesternek címezve nyomatékosította azt a véleményét, hogy a Szabadság teret a szobor odahelyezése nélkül is fel lehetett volna újítani, szerinte észérv még a munkacsoport állásfoglalásával együtt sem szól az új helyszín mellett.

Mindezek után belebegtette, hogy szerinte a szobor alacsonyabb lett, mint az Óváros téren volt, ezért elképzelhető, hogy feljelentést fog tenni a rendőrségen műemlékrongálás vádjával.

Nagy KárolyNagy Károly

A vita után a polgármester elrendelte a szavazást. A képviselőtestület elfogadta az ellenzék javaslatát, hogy név szerint szavazzanak, de nagy meglepetés nem született, nyolc kormánypárti képviselő fenntartotta a korábbi határozatot, öt ellenzéki pedig nem, tehát a millenniumi szobor maradni fog az új helyén a Szabadság téren, aminek ünnepélyes átadása szeptember 12-én lesz.

A Vehír21 podcastben szerkesztőségünknek sikerült egy asztalhoz ültetnie Hegedűs Barbara alpolgármester és Nagy Károlyt, hogy egy vita keretében ütköztessék érveiket. Ezt az alábbi linken lehet megtekinteni.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Gombot a kabáthoz vagy kabátot a gombhoz? – vita a millenniumi emlékmű elhelyezéséről Vehír21 podcast Gombot a kabáthoz vagy kabátot a gombhoz? – vita a millenniumi emlékmű elhelyezéséről Idén augusztusban nagy port kavart a veszprémi kulturális életben Lugossy Mária Munkács-díjas szobrászművész millenniumi emlékművének Óváros térről Szabadság térre történő áthelyezése. A Vehír21 podcastben egy asztalhoz sikerült ültetni a két álláspont képviselőjét, Hegedűs Barbara alpolgármestert és Nagy Károlyt, a szobor eredeti helyére történő visszahelyezése érdekében létrejött Veszprémi Városvédő Egylet ügyvivőjét. 2024. szeptember 5. 13:19 Visszahelyezné az Óváros térre a millenniumi emlékművet az ellenzék Millenniumi emlékmű Visszahelyezné az Óváros térre a millenniumi emlékművet az ellenzék Újabb fordulatot vett a néhány hete az érdeklődés középpontjába kerülő veszprémi millenniumi szobor ügye. Az Óváros tér egykori műalkotásának már építik az új helyét a Szabadság téren, a helyi ellenzék viszont magáévá tett egy civil kezdeményezést és rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy visszafordítsák az egész folyamatot. Ezzel párhuzamosan pedig az ügyet eredetileg felkaroló Veszprémi Városvédő Egylet is csavart egyet eredeti szándékain. 2024. augusztus 23. 11:30 Válaszok a szoboráthelyezés miértjeire Válaszok a szoboráthelyezés miértjeire Zajlanak Veszprémben a Szabadság téren azok a munkálatok, amiknek a végén egy felújított teret kapnak vissza a veszprémiek, közepén visszatér a korábban az Óváros téren lévő millenniumi emlékmű. Eközben a városvédő egylet aláírásgyűjtésbe kezdett: népszavazást szeretnének arról, hogy egy alternatív helyszínre költöztessék a szobrot. Cikkünkben bemutatjuk az amúgy már két éve megszületett döntés hátterét. 2024. augusztus 12. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.