Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg

2024. szeptember 12. 22:13
Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek.

Lugossy Mária, Munkácsy-díjas szobrászművész hivatalosan Tér- és időkapu című alkotását még 2001-ben a Millennium tiszteletére állították fel az Óváros téren. Akkoriban az ország számos pontján avattak hasonló emlékműveket, mégis a veszprémi szobor unikális volt, hiszen az egyetlen, amelyik progresszív nonfiguratív stílusban készült a művésznő tervei szerint. Habár az évek során többször felmerült, lehet, hogy mégsem az Óváros tér a legmegfelelőbb hely az emlékműnek, a városvezetés csak 2022-ben lépett a tettek mezejére. Akkor egy közgyűlési határozat szerint a szobrot elemeire bontották, majd restaurátorhoz került, hogy aztán immáron a Szabadság téren térjen vissza.

Ez a folyamat ért révbe csütörtök délután, amikor hivatalos ünnepség keretében átadták a szobrot. Az eseményen elsőként Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter szólt a megjelentekhez. Ő úgy fogalmazott, a millennium egy új fejezetet jelentett anno az emberiség történetében, viszont veszprémi szempontból a mostani, 2020-as évek is felérnek egy korszakváltással, utalva az EKF eredményeire, ami merőben átrajzolta és új szintre emelte a várost.

Ezzel pedig jól harmonizál a szobor új helyszíne és újraavatása is, ami a miniszter szerint így még közelebb kerül ahhoz a szellemiséghez, ahogy több mint húsz évvel ezelőtt az alkotó megálmodta.

A Tér- és időkapu emlékmű így valóban egy kapu lett, hiszen a Szabadság téren találkozik a vár barokk stílusa Veszprém polgári klasszicista városképével. Átkelve a téren, ami a szobor köré épül, Veszprém egy másik időzónájába kerül az ember – mondta Navracsics Tibor.

„Egy közösségben sosincsenek könnyű döntések. Hogy ennek az egyensúlyát hogyan lehet megtalálni, az nagyban függ a közösség polgári helyzetétől is, egyfajta tükörképe annak” – mondta a miniszter, utalva az elmúlt hetek kulturális vitáira, amiket a szobor áthelyezésének kérdése indukált.

Navracsics Tibor szerint ebben az intellektuális vitakultúra megjelenését tisztelhetjük, ami szintén egy veszprémi érték, nem elvitatva, hogy mindkét álláspontot a jó akarat vezérelte, erre pedig büszkének kell lenni, és ennek tudatában továbblépni, ahogy az időkapu is hirdeti.

Az ünnepségen jelen volt Bohus Eszter is, Lugossy Mária lánya és egyik örököse, aki szintén felszólalt az összegyűlt tömeg előtt.

Sőt, saját gondolatai mellett felolvasott abból a dokumentumból, amit egykor édesanyja írt az emlékmű szellemiségével kapcsolatban. „Az anyag maga az idő, ami az erő alatt formálódik” – idézte Lugossy Mária egykori gondolatait. De szóba került az is, hogy a szobor mészkő oszlopai a Bakony földrajzi sajátosságait idézik, az üvegelemek pedig ajkai kristályok.

„Hidat képez elődeink értékei és a jövőbe vetetett hitünk között.” – Mondta Bohus Eszter beszédében.

Az örökösnő és Lugossy Mária hagyatékának gondozója megemlített még egy érdekességet a szobor kapcsán, aminek ismeretében megannyi vita és művészettörténészi elemzés után mégis sikerült egy újabb értelmezést adni a szobornak, ami valóban kiemelkedik a veszprémi alkotások között. Még az alkotó írta le annak a természeti folyamatnak a lehetőségét, ami a mészkő és a víz között zajlik le. Sok-sok évtized alatt ugyanis e két elem találkozása mészkőcseppeket képes formálni, a szobor anyaga pedig éppen mészkőből van, az eső pedig a Szabadság téren sem fogja kímélni.

Így pedig, bár első ránézésre egy statikus nonfiguratív szobor, valójában egy nagyon lassú átalakuláson megy keresztül, amit a most élő ember már nem fog megtapasztalni, de emberöltők múlva talán már érzékelhető lesz.

Az ünnepség fényét emelte még az a momentum, amikor név szerint felolvasták azoknak a veszprémi magánembereknek és cégeknek, szervezeteknek a nevét, akik annak idején részt vettek abban a közadakozásban, amiből elkészülhetett az emlékmű.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Középkori harcosok viadala Veszprémben Középkori harcosok viadala Veszprémben Harmadik alkalommal rendezik meg a Veszprémi Középkori Napot október 12-én, a Magyar Buhurt Szövetség és a Laczkó Dezső Múzeum szervezésében,  valódi időutazást kínálva a középkor világába. tegnap 19:43 Öt premiert, három ősbemutatót tervez a szezonra a Pannon Várszínház színház Öt premiert, három ősbemutatót tervez a szezonra a Pannon Várszínház A most induló 2024/25-ös színházi évadra vonatkozó terveit ismertette Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója hétfőn, a Hangvillában tartott sajtótájékoztatón. tegnap 16:55 Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. 2024. szeptember 16. 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.