Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szóbeszéd helyett a tények a Szabadság tér átalakításáról

ma 11:23
Javában dolgoznak a munkagépek a Szabadság tér átalakításán, ahol már elhelyezték a millenniumi emlékművet, nem kis vita után. A veszprémi közbeszédben viszont több egymásnak ellentmondó hír is kering arról, hogy pontosan hogyan is fog kinézni a tér az átalakítás után, valamint, hogy mennyi közpénzt emésztett fel a szoboráthelyezés és a térfelújítás. Utánajártunk ezeknek a számoknak, a képlet pedig csupán annyira bonyolult, mint egy Exel-tábla, amin két oszlop van.

Augusztus elején felvonultak a munkagépek a Szabadság térre, hogy elkezdjék azt a munkát, aminek a végén az óváros nem hivatalos bejáratának is betudható tér új külsőt kap, a közepén pedig elfoglalhatja új helyét Lugossy Mária szobrászművész millenniumi emlékműve, ami szomszédos Óváros térről költözött át ide.

Elsősorban a szoboráthelyezés miatt veszprémi viszonylatban is hangos vita alakult ki, ami aztán a civil oldalról átgyűrűzött a politikai színtérre is. A szeptember eleji rendkívüli közgyűlésen Kovács Rajmund (Reformerek) önkormányzati képviselő és Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester között volt egy oda-vissza politikai párbaj, ahol a képviselő a több, mint 200 millió forintos költséget nehezményezte a szobor áthelyezésével kapcsolatban, a városvezető viszont röviden tisztázta, hogy ebben az összegben a tér teljes felújítása benne van tervezéssel és a közműcserékkel együtt.

A városi közbeszédben mégis valamiért beragadt az a tévhit, hogy pusztán a mészkőszobor restaurálása és áthelyezése került ennyibe.

Portálunk megkereste a Polgármesteri Hivatal illetékes irodáját, hogy részletezzék, pontosan mi, mennyibe kerül a Szabadság tér felújítása és a szobor áthelyezésével kapcsolatban.

Megtudtuk, a tér felújítása és a szobor restaurálása, valamint áthelyezése két különböző projekt, ami végeredményében függ csak össze. Egyrészről van egy bruttó 205.677.732 forintos összeg, amit a legjobb ajánlattevő, a veszprémi VEMÉV-SZER Kft. tett. Ez összeg felöleli az emlékmű elhelyezéséhez szükséges vasbeton tömbalap elkészítését, valamint az alapozási munkákkal érintett közművek (víz- és tűzi víz ellátás, csapadékvíz-elvezetés, villamos hálózat) kiváltását, illetve védelembe helyezését. Ezt követően a tér burkolatcseréje történik meg a járdák burkolatát is beleértve a Horgos utca becsatlakozásától a Buhim utca, illetve az Óváros tér felé vezető leágazásokig. Fontos kiemelni, hogy a járdán meglévő fasor megmarad a munkák után is. Burkolatként – a járdán és a gépjármű közlekedésre szolgáló felületeken is – igényes kialakítású térkő burkolat, valamint a Horgos utca becsatlakozásánál aszfalt burkolat készül el. Továbbá ugyanígy ennek a csomagnak a része az emlékmű megvilágítását szolgáló világítótestek kiépítése és vezetékezése is.

A képzeletbeli Exel-tábla első oszlopa tehát ezeket, a tér átalakítását és a szobor talapzatának kiépítését jelenti. A másik oszlopban egy jóval kisebb összeg szerepel, amiből a szobor szétszerelése, elszállítása és restaurálása, tárolása, valamint az Óváros tér burkolatának helyreállítása (javítása, visszapótlása) történt meg, illetve a Szabadság téri teljes körű helyreállítási, térrendezési, közműkiváltási tervek is ebből az összegből készültek el, kaptuk a tájékoztatást a Stratégiai Irodától.

Ez összesen bruttó 37.268.589 forintot jelent, amiből 29.927.769 forintot az EKF-program biztosított, a fennmaradó 7.340.820 forint idei önkormányzati költségvetésből került ki, utóbbi az idei évi tárolási, szállítási és felállítási, valamint az új helyszínen történő restaurálási munkák összege.

A tér munkálatainak befejezését még az idei évre ígéri az önkormányzat, ezzel együtt még a szobor talapzatán is folynak a munkák, hiszen hiába adták át képletesen szeptemberben a szobrot, a környezete még nincs száz százalékosan kész, a restaurátor azóta is dolgozik.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54 Gombot a kabáthoz vagy kabátot a gombhoz? – vita a millenniumi emlékmű elhelyezéséről Vehír21 podcast Gombot a kabáthoz vagy kabátot a gombhoz? – vita a millenniumi emlékmű elhelyezéséről Idén augusztusban nagy port kavart a veszprémi kulturális életben Lugossy Mária Munkács-díjas szobrászművész millenniumi emlékművének Óváros térről Szabadság térre történő áthelyezése. A Vehír21 podcastben egy asztalhoz sikerült ültetni a két álláspont képviselőjét, Hegedűs Barbara alpolgármestert és Nagy Károlyt, a szobor eredeti helyére történő visszahelyezése érdekében létrejött Veszprémi Városvédő Egylet ügyvivőjét. 2024. szeptember 5. 13:19 Visszahelyezné az Óváros térre a millenniumi emlékművet az ellenzék Millenniumi emlékmű Visszahelyezné az Óváros térre a millenniumi emlékművet az ellenzék Újabb fordulatot vett a néhány hete az érdeklődés középpontjába kerülő veszprémi millenniumi szobor ügye. Az Óváros tér egykori műalkotásának már építik az új helyét a Szabadság téren, a helyi ellenzék viszont magáévá tett egy civil kezdeményezést és rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy visszafordítsák az egész folyamatot. Ezzel párhuzamosan pedig az ügyet eredetileg felkaroló Veszprémi Városvédő Egylet is csavart egyet eredeti szándékain. 2024. augusztus 23. 11:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.