2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek

2022. július 1. 18:00
Átköltöztetik az Óváros térről a millenniumi emlékművet, és a város több pontján kavicsfogú álteknős miniszobrokat helyeznek ki.

Áthelyezik a millenniumi emlékművet

Lugossy Mária Munkácsy Mihály-díjas üvegtervező, szobrászművész művét egy az  önkormányzat által 1997-ben kiírt pályázatra készítette el, az öt pályamunka közül választották ki, és 2001 óta díszíti jelenlegi helyén az Óváros teret. Idővel azonban egyre több szabadtéri rendezvényt szerveztek a belvárosban, az emlékmű pedig egyfelől a tér a befogadóképességét csökkenti, másfelől a szobornak is méltóbb helye lehetne valahol, ahol nem épülnek köré vendéglátós faházak a fesztiválok idején. 

Éppen emiatt az emlékmű áthelyezése már korábban is felmerült, ezúttal pedig megfogalmazódott a konkrét elképzelés is. A Köztéri Műalkotások Munkacsoport javaslata alapján a szobrot a Szabadság téren, a “körforgalomnak” nevezett (valójában nem az) hurokban helyeznék el az állagmegóvó restaurációt követően. Az alkotó örökösei hozzájárultak a helyszínváltozáshoz.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) megjegyezte: az emlékmű alsó üvegprizmája erősen sérült, szükségessé vált a szobor teljeskörű restaurálása és áthelyezése valahova, ahol nincs kitéve sérülésveszélynek. A felmerült helyszínek közül a Szabadság tér merült fel legméltóbb lehetőségként. Az alpolgármester hangsúlyozta: a teljes folyamat az örökösök jóváhagyásával és részvételével valósul meg. Az új helyszínt építéstervező vezetésével alakítják ki.

Brányi MáriaBrányi Mária

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) egyetért a szobor rekonstrukciójával, elmondta: 2000-ben 21 képviselőből 17-en támogatták az elhelyezését. Hartmann szerint az új helyén gyalogosan megközelíthetetlen lesz az emlékmű, a jelenlegi talapzatával csak belenyomorítani lehet a térbe, nem tartja méltónak a helyszínt, noha érti az áthelyezés szándékát.

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) szerint fölösleges százezreket elkölteni arra, hogy még egy fabódéval több férjen el az Óváros téren. Rámutatott: ha az emlékmű a Szabadság térre kerül, akkor onnan el kell tűnnie a jelenlegi növényzetnek. Úgy gondolja, a hurokban azért sem lesz jó helye, mert a figyelmetlen autósok nekimehetnek. 

Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) szerint Veszprém eleget szenvedett már attól, hogy különböző ideológiák ide-oda mozgattak szobrokat, bontottak el épületeket, mert mást képzeltek el a helyére. Mi lesz, ha a Brusznyai-emlékmű vagy a Szentháromság-szobor lesz majd egyszer útban valakinek? Azokat is áthelyezik? A képviselő szerint meg kell adni a tiszteletet a városképhez hozzá tartozó alkotásoknak.

Hartmann FerencHartmann Ferenc

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) szerint nincs értelme ízlésvitákat lefolytatni, itt egészen másról van szó: a szobor helyéről a közgyűlés egyszer már döntött, ha felülvizsgáljuk, azzal precedenst teremtünk a jövőre nézve arra, hogy a könnyebb megoldást válasszuk. Mint mondta, sort kell keríteni a tér (és a szobor) rekonstrukciójára, méghozzá azonnal, azt azonban adottságnak kell tekinteni, hogy a Lugossy-szobor azon a helyen áll. 

Brányi Mária alpolgármester úgy gondolja, nem méltó az alkotáshoz az, hogy a rendezvényeken az emberek azon csüngenek, hogy jobban lássák a fellépő művészeket, a gyerekek pedig játszótérnek használják. Megjegyezte: azt is meg kell oldani, hogy az emlékmű gyalogosan is megközelíthető legyen. 

Látványterv a Szabadság térrőlLátványterv a Szabadság térről

Katanics Sándor emlékeztetett: az alkotó kifejezetten ide, erre a helyre álmodta meg a szobrot, körüljárható, megtapintható alkotásnak szánta. Ez a szándék meghatározó, még akkor is, ha néhány fesztiválon kellemetlenséget okoz.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) szerint szakmai kérdés, hogy egy műalkotás hova illeszthető. A város élő organizmus, folyamatosan változik és fejlődik, vannak állandó elemek és vannak, amelyek funkciója, helyzete megváltoztatható. Ebben a konkrét ügyben mindenkinek megvan a maga véleménye, a polgármester számára az örökösök döntése a mérvadó, ők pedig szimpatizálnak ezzel a megoldással, partnerek a folyamatban, és vannak feltételeik, amiket nekünk teljesítenünk kell. 

Álteknősök lepik el a várost

A Pro Veszprém Nonprofit Kft. programjának keretein belül a helytörténet, helyi hagyományok, kultúra, alkotóművészet és kézműves hagyományok megismertetése érdekében a város öt pontján helyezik el a kavicsfogú álteknős kisméterű, bronzból készült képmását, Csík Richárd alkotásait. Az említett – mára sajnos kihalt – állat maradványait elsőként a Jeruzsálemhegyen találta meg Laczkó Dezső 1901-ben. A 28x28x18 centiméteres bronzszobrok emberi tulajdonságokkal, tevékenységekkel felruházva ábrázolják az őslényt. 

Az öt szobrot a tervek szerint a Pannon Egyetem főépülete előtt (az itteni munkálatok idejére az E épület aulájában), a Színházkertben, a Cholnoky-Ady utcák körforgalma és a plébániatemplom közötti parkban, a vasútállomás környezetében valamint a Kálvin-parkban helyezik majd el. A szobrok talapzatának költsége 1,6 millió forint, maguk a szobrok és a hozzájuk kapcsolódó programok 3,6 millió forintba kerülnek. 

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) nem tartja szerencsésnek, hogy önkormányzat így, ilyen formában akarja népszerűsíteni a kavicsfogú álteknőst. A frakcióvezető szerint inkább a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör kezdeményezése mellé kellene állni, akik a városrészben egy nagyobb térplasztika megvalósításán dolgoznak. Az őslény népszerűsítésében Katanics kiváló munkának tartja a Sintér-ároknál megvalósult alagutat is – a most tárgyalt alkotásokat azonban “nem jó így közönség elé vinni”.

Csík Richárd (Fidesz-KDNP) alkotóként hasznosnak nevezte az elmúlt időszak kritikáit. Mint mondta, kitanulta a szobrászkodás csínját-bínját, alkotásait a szakmai grémium és a gyerekek is pozitívan fogadták. 

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) szerint ezek a szobrok nem “ütik” a civil összefogással megvalósuló jeruzsálemhegyi térplasztikát, aminek megvalósulása már belátható távolságban van. A civilek nem neheztelnek amiatt, hogy egy párhuzamos projekt is zajlik, jó ha minél többen népszerűsítjük Veszprémnek ezt az egyedülálló leletét.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) megjegyezte, hogy közösségi pályázatra adta be az ötletét a képzőművész, ahol joggal nyerte el a támogatást. Az alpolgármester szerint sajnálatos, hogy hosszú évtizedeken át nem beszéltünk a Laczkó-féle szenzációs leletről, és nem véletlen, hogy amint nagyobb nyilvánosságot kapott az őslény, egyre több ember fantáziáját mozgatta meg. Brányi szerint ezek a miniszobrok turisztikai vonzerőt jelentenek, magas minőségű képzőművészeti alkotások. 

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) háláját fejezte ki Csík Richárd felé azért, hogy segíti az önkormányzat tevékenységét a kavicsfogú álteknős bemutatását illetően, ráadásul ő ezt a munkát ingyenesen végzi, a pályázatban elnyert támogatás anyagköltség. A polgármester hozzátette: minden műalkotásnak vannak rajongói és ellenzői is, a különböző ízléseknek meg kell férniük egy városban. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romuluszt első látásra nem sok minden különbözteti meg egy átlagos katonától. Interjúnkkor is ugyanolyan terepszínű gyakorlóruhában jelent meg, ahogy bármelyik másik katona. Közelebbről megnézve a felvarrókat azonban szembetűnik, hogy altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával állunk szemben. Veszprémi látogatásakor egy ikonikus helyen, a MH Légierő Parancsnokságon, vagy ahogy sokan ismerik, a „Sziklában” beszélgettünk toborzásról, Veszprém stratégiai szerepéről a honvédelemben és a szomszédban dúló háborúról is.
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
A Pannon Egyetem szerdán rendezte meg hagyományosnak számító nyílt napját a B épület aulájában, ahová a középiskolai diákokat, tanárokat, illetve a szülőket is várták. Több mint hétszázötvenen vettek részt a programokon.
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
Bár a várban található egyházi épületek felújítása csak 2025-ben készül el, az Európa Kulturális Fővárosa évben szinte minden munkálatot szüneteltetnek majd.
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Persze minden relatív, az is, hogy november mennyire volt nyugodt, de az tény, hogy az októberi energiaválsággal kapcsolatos korlátozások után novembert már inkább az építkezések, programok és néhány meglepő sporteredmény jellemezte. Havi hírösszefoglalónkban felidézzük ezeket.
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
November 16-án több mint 130 nyugdíjas részvételével rendezték meg a szabadegyetem idei utolsó előadását.