2022. augusztus 17.
//
Jácint névnap

Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek

2022. július 1. 18:00
Átköltöztetik az Óváros térről a millenniumi emlékművet, és a város több pontján kavicsfogú álteknős miniszobrokat helyeznek ki.

Áthelyezik a millenniumi emlékművet

Lugossy Mária Munkácsy Mihály-díjas üvegtervező, szobrászművész művét egy az  önkormányzat által 1997-ben kiírt pályázatra készítette el, az öt pályamunka közül választották ki, és 2001 óta díszíti jelenlegi helyén az Óváros teret. Idővel azonban egyre több szabadtéri rendezvényt szerveztek a belvárosban, az emlékmű pedig egyfelől a tér a befogadóképességét csökkenti, másfelől a szobornak is méltóbb helye lehetne valahol, ahol nem épülnek köré vendéglátós faházak a fesztiválok idején. 

Éppen emiatt az emlékmű áthelyezése már korábban is felmerült, ezúttal pedig megfogalmazódott a konkrét elképzelés is. A Köztéri Műalkotások Munkacsoport javaslata alapján a szobrot a Szabadság téren, a “körforgalomnak” nevezett (valójában nem az) hurokban helyeznék el az állagmegóvó restaurációt követően. Az alkotó örökösei hozzájárultak a helyszínváltozáshoz.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) megjegyezte: az emlékmű alsó üvegprizmája erősen sérült, szükségessé vált a szobor teljeskörű restaurálása és áthelyezése valahova, ahol nincs kitéve sérülésveszélynek. A felmerült helyszínek közül a Szabadság tér merült fel legméltóbb lehetőségként. Az alpolgármester hangsúlyozta: a teljes folyamat az örökösök jóváhagyásával és részvételével valósul meg. Az új helyszínt építéstervező vezetésével alakítják ki.

Brányi MáriaBrányi Mária

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) egyetért a szobor rekonstrukciójával, elmondta: 2000-ben 21 képviselőből 17-en támogatták az elhelyezését. Hartmann szerint az új helyén gyalogosan megközelíthetetlen lesz az emlékmű, a jelenlegi talapzatával csak belenyomorítani lehet a térbe, nem tartja méltónak a helyszínt, noha érti az áthelyezés szándékát.

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) szerint fölösleges százezreket elkölteni arra, hogy még egy fabódéval több férjen el az Óváros téren. Rámutatott: ha az emlékmű a Szabadság térre kerül, akkor onnan el kell tűnnie a jelenlegi növényzetnek. Úgy gondolja, a hurokban azért sem lesz jó helye, mert a figyelmetlen autósok nekimehetnek. 

Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) szerint Veszprém eleget szenvedett már attól, hogy különböző ideológiák ide-oda mozgattak szobrokat, bontottak el épületeket, mert mást képzeltek el a helyére. Mi lesz, ha a Brusznyai-emlékmű vagy a Szentháromság-szobor lesz majd egyszer útban valakinek? Azokat is áthelyezik? A képviselő szerint meg kell adni a tiszteletet a városképhez hozzá tartozó alkotásoknak.

Hartmann FerencHartmann Ferenc

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) szerint nincs értelme ízlésvitákat lefolytatni, itt egészen másról van szó: a szobor helyéről a közgyűlés egyszer már döntött, ha felülvizsgáljuk, azzal precedenst teremtünk a jövőre nézve arra, hogy a könnyebb megoldást válasszuk. Mint mondta, sort kell keríteni a tér (és a szobor) rekonstrukciójára, méghozzá azonnal, azt azonban adottságnak kell tekinteni, hogy a Lugossy-szobor azon a helyen áll. 

Brányi Mária alpolgármester úgy gondolja, nem méltó az alkotáshoz az, hogy a rendezvényeken az emberek azon csüngenek, hogy jobban lássák a fellépő művészeket, a gyerekek pedig játszótérnek használják. Megjegyezte: azt is meg kell oldani, hogy az emlékmű gyalogosan is megközelíthető legyen. 

Látványterv a Szabadság térrőlLátványterv a Szabadság térről

Katanics Sándor emlékeztetett: az alkotó kifejezetten ide, erre a helyre álmodta meg a szobrot, körüljárható, megtapintható alkotásnak szánta. Ez a szándék meghatározó, még akkor is, ha néhány fesztiválon kellemetlenséget okoz.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) szerint szakmai kérdés, hogy egy műalkotás hova illeszthető. A város élő organizmus, folyamatosan változik és fejlődik, vannak állandó elemek és vannak, amelyek funkciója, helyzete megváltoztatható. Ebben a konkrét ügyben mindenkinek megvan a maga véleménye, a polgármester számára az örökösök döntése a mérvadó, ők pedig szimpatizálnak ezzel a megoldással, partnerek a folyamatban, és vannak feltételeik, amiket nekünk teljesítenünk kell. 

Álteknősök lepik el a várost

A Pro Veszprém Nonprofit Kft. programjának keretein belül a helytörténet, helyi hagyományok, kultúra, alkotóművészet és kézműves hagyományok megismertetése érdekében a város öt pontján helyezik el a kavicsfogú álteknős kisméterű, bronzból készült képmását, Csík Richárd alkotásait. Az említett – mára sajnos kihalt – állat maradványait elsőként a Jeruzsálemhegyen találta meg Laczkó Dezső 1901-ben. A 28x28x18 centiméteres bronzszobrok emberi tulajdonságokkal, tevékenységekkel felruházva ábrázolják az őslényt. 

Az öt szobrot a tervek szerint a Pannon Egyetem főépülete előtt (az itteni munkálatok idejére az E épület aulájában), a Színházkertben, a Cholnoky-Ady utcák körforgalma és a plébániatemplom közötti parkban, a vasútállomás környezetében valamint a Kálvin-parkban helyezik majd el. A szobrok talapzatának költsége 1,6 millió forint, maguk a szobrok és a hozzájuk kapcsolódó programok 3,6 millió forintba kerülnek. 

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) nem tartja szerencsésnek, hogy önkormányzat így, ilyen formában akarja népszerűsíteni a kavicsfogú álteknőst. A frakcióvezető szerint inkább a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör kezdeményezése mellé kellene állni, akik a városrészben egy nagyobb térplasztika megvalósításán dolgoznak. Az őslény népszerűsítésében Katanics kiváló munkának tartja a Sintér-ároknál megvalósult alagutat is – a most tárgyalt alkotásokat azonban “nem jó így közönség elé vinni”.

Csík Richárd (Fidesz-KDNP) alkotóként hasznosnak nevezte az elmúlt időszak kritikáit. Mint mondta, kitanulta a szobrászkodás csínját-bínját, alkotásait a szakmai grémium és a gyerekek is pozitívan fogadták. 

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) szerint ezek a szobrok nem “ütik” a civil összefogással megvalósuló jeruzsálemhegyi térplasztikát, aminek megvalósulása már belátható távolságban van. A civilek nem neheztelnek amiatt, hogy egy párhuzamos projekt is zajlik, jó ha minél többen népszerűsítjük Veszprémnek ezt az egyedülálló leletét.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) megjegyezte, hogy közösségi pályázatra adta be az ötletét a képzőművész, ahol joggal nyerte el a támogatást. Az alpolgármester szerint sajnálatos, hogy hosszú évtizedeken át nem beszéltünk a Laczkó-féle szenzációs leletről, és nem véletlen, hogy amint nagyobb nyilvánosságot kapott az őslény, egyre több ember fantáziáját mozgatta meg. Brányi szerint ezek a miniszobrok turisztikai vonzerőt jelentenek, magas minőségű képzőművészeti alkotások. 

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) háláját fejezte ki Csík Richárd felé azért, hogy segíti az önkormányzat tevékenységét a kavicsfogú álteknős bemutatását illetően, ráadásul ő ezt a munkát ingyenesen végzi, a pályázatban elnyert támogatás anyagköltség. A polgármester hozzátette: minden műalkotásnak vannak rajongói és ellenzői is, a különböző ízléseknek meg kell férniük egy városban. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?
Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?
Miközben az eddig ismert, kényelmes világunk összeomlóban van, ahelyett hogy kicsit észbe kapnánk, még mindig a gázpedált tapossuk. Pedig nagyon ideje lenne a fékre lépni.
Több kérdést is felvet egy külföldi autós veszprémi alakítása
Több kérdést is felvet egy külföldi autós veszprémi alakítása
Hogy került oda? Nem volt egyszerűbb megoldás? Hogy veszett el a realitásérzék? A belvárosi Gizella-udvarban extrém sportolókat megszégyenítő mutatványt próbált végrehajtani egy autós.
Veszprém hangja
Veszprém hangja
Vannak vidékek, amelyeket felidézve egyből megszólal a zene a fülünkben. New Orleansra gondolunk és fürge jazz szólamok csendülnek fel lelki szemeink előtt, Milánóban járunk és halljuk az operát az ablakokon kiáradni, Párizsról álmodozunk és közben Edith Piaf sanzonokat dúdolunk. Na és mi a helyzet Veszprémmel? Veszprém minden bizonnyal a cross-over műfaj hazája lenne.
Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!
Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!
Ünnepélyes keretek között újította meg hétfőn a Pannon Egyetem és a Hallgatói Önkormányzat együttműködését a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalok Egyesületével, valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikummal.
Önkormányzati támogatások az iskolakezdéshez és az albérletekhez
Önkormányzati támogatások az iskolakezdéshez és az albérletekhez
Az önkormányzat idén is segíti a rászoruló családokat beiskolázási támogatással, valamint továbbra is elérhető az albérlet-támogatás a veszprémi egyetemisták részére, akik más városban kezdték meg tanulmányaikat. Ezekről is beszélt Porga Gyula, polgármester a Veszprém TV aktuális műsorában.