Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Ezekről tudnod kell, ha szeretnéd felfedezni Szlovákia csodás tájait

2024. február 15. 9:08

Szlovákia megannyi csodás látnivalóval rendelkezik. Mivel egy karnyújtásnyira fekszik Magyarországtól, így kézenfekvő megoldásnak tűnik autóval ellátogatni északi szomszédunkhoz.

Az egyes úti célok között autópályán lehet a leggyorsabban közlekedni. A jó hír, hogy a szlovák autópálya matrica vásárlás egyáltalán nem bonyolult, még indulás előtt könnyedén lebonyolítható online. Ugyanúgy, mint hazai matrica esetén, meg kell adni először a járműkategória típusát és a rendszámot, majd dönteni kell a matrica időtartamának hosszáról. Egy nagyobb kiránduláshoz elegendő lehet a 10 napos matrica is, de létezik 30 napos és éves matrica is természetesen.

Amit semmiképp sem érdemes kihagyni

Szlovákia fővárosa, Pozsony rendkívül gazdag történelemmel rendelkezik. Autópályán nagyon egyszerű megközelíteni. A rengeteg izgalmas, felfedezésre váró műemlék közül kiemelkedik a pozsonyi vár, szlovákul: Bratislavský hrad. Ha rajongsz a művészetért, akkor mindenképp érdemes ellátogatnod a Szlovák Nemzeti Galériába is.

Nyitra csodás városát is érdemes bebarangolni

Nyitra számít Szlovákia egyik legrégebbi városának. A vele azonos nevű folyóról kapta a nevét a település, amelyről már 880-ból is vannak feljegyzések Nitra néven. Pozsonytól kevesebb, mint 100 kilométerre fekszik, így autópályán egy óra alatt kényelmesen megközelíthető.

A történelmi település ugyancsak rendelkezik látogatható várral. Ezenfelül a Szent Emmeram-székesegyház és a római katolikus püspöki székesegyház is említésre méltó.

Az ország kulturális és gazdasági központja: Nagyszombat

Szlovákia kis országnak számít, így a távolságok az egyes városok között viszonylag csekélyek. Pozsony közelében található Nagyszombat, szlovákul Trnava. Pozsony és Brno felől érkezve vezet a település irányába autópálya.

Szagyszombatot szokás “szlovák Rómaként” is emlegetni. Az elnevezés onnan származik, hogy megannyi római katolikus templom található a városban. Ugyancsak komoly történelemmel rendelkező városról van szó Nyitrához hasonlóan, amely a kultúra egyik bölcsőjeként van számontartva. Nagyszombattól 35 kilométerre található az ország leghíresebb gyógyfürdője.

Trnavában található a szlovákok legrégebbi egyeteme, amit 1635-ben alapított Pázmány Péter. 1777-ben Budára költöztették, majd 1992–ben újra megnyitott és a kezdeti négy karhoz képest több karral is bővült.

Szemet gyönyörködtető látnivalók a természetben

Szlovák autópálya matricával villámgyorsan megközelíthető a fővárosi látványosságok után a Csorba-tó, amely a Magas-Tátra egyik ékköve. A Prešov megyében lévő tó a Tátrai Nemzeti Parkhoz tartozik, különleges természeti kincseivel együtt.

Leginkább nyaranta özönlik el a turisták, de ha szeretnéd elkerülni a tömeget, akkor nyugodtan meglátogathatod az év más szakaszaiban is, hiszen terület ősszel, télen és tavasszal is várja a turistákat. A látvány lélegzetelállító, amikor a tó vize még jeges, és tükröződnek rajta a hóval borított hegycsúcsok.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.