Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Képzések, melyekkel feljebb léphetsz a munkahelyi ranglétrán

2024. február 19. 9:28

Miután befejeztük az iskolát, azt gondolhatjuk, hogy soha többé nem kell tanulni. A munka világában azonban igenis nagy szükség van a tanulásra, ezért rendkívül fontos képesség, ha valaki tud jól tanulni. A munkaadók általában olyan embereket keresnek, akik adaptívak, és képesek gyorsan alkalmazkodni egy új környezetbe.

Aki igazán jó munkahelyet szeretne, törekszik arra, hogy fejlessze magát, egyre több témában, egyre nagyobb jártasságra tegyen szert. Ha mi is szeretnénk feljebb lépni a karrier létrán, nekünk sem árt újabb és újabb képzéseket elvégezni, így állandóan versenyben leszünk a magasabb pozíciókért. Most pedig lássuk, hogy milyen képzéseken érdemes részt venni, ha előrébb szeretnénk jutni.

Ne elégedjünk meg a minimummal!

Mindannyian fellélegzünk, amikor végre sikerül munkát találni, de sokan le is ragadnak ezen a szinten. Ez pedig nem szerencsés, hiszen a legtöbb kezdő, vagy belépő jellegű foglalkozás nem jelent nagy kihívást hosszú távon, mint ahogy a fizetés sem valami előnyös. A legjobb megoldás, ha már eleve úgy érkezünk egy munkahelyre, hogy tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel az előrelépést illetően.

Eléggé gyakori, hogy az emberek raktárakban, illetve építkezéseken találnak maguknak gyors munkát. A kezdeti segédmunkás szerepből azonban meglepő gyorsasággal ki lehet lépni, és helyette jóval izgalmasabb és jövedelmezőbb pozíciókat betölteni. Ehhez nem is kell más, csak egy gépkezelői jogosítvány.

A gépkezelői jogosítvány lehetővé teszi különböző munkagépek kezelését, sőt, egyenesen kötelező gépkezelői tanfolyamot elvégeznie annak, aki gépekkel szeretne foglalkozni.

Ez egyrészt hatalmas segítség, hiszen a tanfolyam során a résztvevők elméleti és gyakorlati tudásra tesznek szert a különböző gépeket illetően. Hányszor találkoztunk már azzal a lehetetlen helyzettel, hogy addig nem vesznek fel minket, amíg nincs elég tapasztalatunk? Munka nélkül azonban sose lesz! Nos, a gyakorlati órák ezt a problémát oldják meg hatékonyan.

Másfelől pedig azért van szükség gépkezelői tanfolyamra, mert a munkáltatók csak akkor foglalkoztatnak, ha érvényes papírokkal rendelkezünk.

Gépkezelőként pedig valósággal kinyílik előtted a világ. Sokan nem tudják, de gépkezelő jogosítvánnyal targoncát is lehet vezetni. Ez pedig jelentős előrelépés, hiszen targoncásokra minden valamirevaló vállalatnál szükség van. A szokásos anyagmozgatás, és árupakolás mellett a targoncás belelát a logisztikába, és fontos feladatokat lát el.

Tanulj meg beszélni! Minden értelemben

Bármennyire is hihetetlen, még ma is, a mesterséges intelligencia világában is szükség van a nyelvtudásra. Az öregek azt mondták, hogy minden egyes nyelvvel egy új világ nyílik meg előttünk. Ez pedig a munkában is igaz. Az idegennyelv tudás felbecsülhetetlen értéket jelent a munkaerő piacon mind a mai napig. Hatalmas előnnyel indulnak azok a munkavállalók, akik legalább egy idegen nyelvet beszélnek.

A nyelvek azonban nem csak itthon jelentenek sokat. Egy stabil nyelvtudással a világ szinte bármely országában el lehet helyezkedni. Ha szeretnénk reálisak maradni, akkor is bátran kijelenthetjük, hogy Európán belül tényleg nyitva állnak a kapuk. Az EU-n belül tényleg csak a nyelvi akadályok hátráltathatnak bennünket abban, hogy világot lássunk, és egy rakás pénzt keressünk.

Nem vitás, hogy míg egyesek folyékonyan beszélnek 4-5 nyelvet, addig mások eggyel is megszenvednek. Az igazi nyelvtudás azonban csak külföldön, vagy ha nem is ott, de mindenképp gyakorlás közben alakul ki. Először viszont papírra van szükség, hogy egyáltalán helyzetbe kerüljünk.

Szerencsére egyre több féle nyelvvizsga létezik, mindegyik más-más területre fókuszál. Ez pedig nagy könnyebbség azoknak, akiknek a nyelv valamelyik része nem megy olyan jól. Válasszunk tehát olyan nyelviskolát, ahol lehetőség van a számunkra is megfelelő nyelvvizsga letételére. Ha pedig megvan a papír, munka közben is gyakorolhatunk.

A beszédhez hozzátartozik a helyes kommunikáció is. Sajnos ezt nem sok iskolába tanítják, de felnőtt fejjel bizony sokan tapasztalhatjuk ennek hiányát. Amennyiben munkát kapunk egy komolyabb vállalatnál, érdemes részt venni egy kommunikációs tanfolyamon. A helyes önkifejezés látványosan segíti a hatékony munkavégzést.

A karrier létra teteje: ne csak álom legyen!

A legtöbb ember akkor érzi magát karrierje csúcsán, ha valamilyen vezető pozíciót tölt be. Természetesen nem lehet mindenki vezérigazgató, de ahhoz, hogy legalább esélyünk legyen rá, kemény munkára van szükség.

Amellett, hogy hűségesek vagyunk a céghez, magunkat is képezni kell. Hiába tart a szerződésünk több, mint 20 éve, ha nem vagyunk alkalmasak a vezetésre, sose neveznek ki bennünket.

Itt szintén lehet alkati adottságokra hivatkozni, de aki igazán komolyan gondolja a vezetői pozíciót, az beiratkozhat olyan tanfolyamokra, ahol a vezetői készségeket fejlesztik. A szakmai tudás mellett a főnöknek empátiára is szüksége van, hiszen fenn kell tartani a munkamorált. A mentorálás mellett a menedzsmenthez is érteni kell, hiszen a főnök kezében futnak össze a szálak.

Láthatjuk, hogy számtalan területen képezhetjük magunkat, ha előrébb szeretnénk jutni a munkahelyen. Ahogy mondani szokták, az önmagunk fejlesztésére szánt idő és pénz a legjobb befektetés. A képzések során megszerzett tudás előbb vagy utóbb mindig megtérül. Ezért aztán érdemes minél hamarabb belevágni. Hajrá!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.