Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Miért fontos a helyes testtartás?

2024. február 21. 9:11

A helyes testtartás jelentősége nem elhanyagolható. Ha nem megfelelő, gerinc- és mozgásszervi problémákat okozhat. Az elsajátítása megelőzés és kezelés szempontjából egyaránt fontos. Ráadásul a magabiztosság növeléséhez is hozzájárul.

Ez így egyszerűnek tűnik, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy nem mindig könnyű megvalósítani, ezért érdemes különböző eszközök támogatását igénybe venni. Például hatalmas segítséget jelentenek az Egészség-webshop oldalán beszerezhető tartásjavító termékek, ülőpárnák, tornalabdák, deréktámaszok, memory párnák, ülőgyűrűk, háttámaszok és dinamikus légpárnák.

Be kell állítani a felsőtestet és a fejet is a helyes pozícióba

Gyakori probléma, hogy a beteg nincs tisztában azzal, hogy a testtartása nem megfelelő. Arra is van példa, hogy tisztában van vele, de nem változtat, mert nem ismeri fel, hogy csupán a rossz szokásán kell változtatni. 

Az előrehelyezett fejtartás fejfájást és nyakfájdalmakat okozhat. Az előredöntött felsőtest pedig deréktáji fájdalmakat. Idővel a rossz tartás miatt az izomegyensúly felborul, és emiatt a jó tartás kényelmetlenné válik. Ennek ellenére be kell állítani a felsőtestet és a fejet is a helyes pozícióba, és idővel újra kényelmessé válik. Amennyiben ez nem sikerül, vagy már kialakult a gerinc- és mozgásszervi probléma, mindenképpen fel kell keresni egy szakorvost.

Érdemes a megelőzésre koncentrálni

Gerincfájdalom, sajgó derék, görnyedt hát… Természetesen ezeket sok esetben a rossz testtartás okozza. Intő jelek tehát arra vonatkozóan, hogy ideje változtatni. Természetesen nem muszáj megvárni a jeleket, a legjobb, ha a megelőzésre koncentrálunk.

A tartásjavító termékek, például a háttámaszok, ülőpárnák, tornalabdák, memory párnák, ülőgyűrűk, deréktámaszok és dinamikus légpárnák mind-mind hozzájárulnak a változás eléréséhez. Nagy előnyük ezeknek az eszközöknek, hogy könnyedén beépíthetőek a mindennapos rutinba, továbbá otthon, az autóban és az irodában is használhatóak. 

Hozzájárulnak a gerinc- és mozgásszervi problémák megelőzéséhez

Az ék alakú ülőpárnák például használhatóak az íróasztalnál, a számítógép előtt ülve. Ezek a párnák hozzájárulnak a helyes testtartáshoz, mivel a medencét automatikusan előrebillentik. Az autóban ülve pedig bátran használható háttámasz, amely nem engedi, hogy kisimuljon az ágyéki homorulat. Az alváshoz érdemes beszerezni memóriahabos párnát, amely automatikusan átveszi a gerinc fiziológiás görbületeit. 

Mindenkiben tudatosulnia kell annak, hogy az egészségének megőrzéséért saját maga tehet a legtöbbet. Így van ez a helyes testtartással is. Főleg azoknak kell erre kiemelt figyelmet fordítaniuk, akik mozgásszegény életmódot élnek, illetve ülő- vagy állómunkát végeznek. Továbbá a rendszeres testmozgás bevezetésére is érdemes időt szánni. Mindez együtt járul hozzá a gerinc- és mozgásszervi problémák megelőzéséhez, az életminőség javításához.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.