Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
15°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
15°C

A ,,piros iskola” 45 éve

2024. március 13. 21:37
A veszprémi „piros iskola” – vagyis a Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskola – 45 évének történetét foglalta össze az iskola egykori diákja és jelenlegi tanára, Rybár Olivér egy kötetben, amelyet szerda délelőtt mutattak be az iskola falai között.
 

Egy hasonló kötet ötlete már 2018-ban, az iskola 40. fennállását ünnepelve többekben felmerült, de végül 2022-ben kezdett el Olivér anyagot gyűjteni a most bemutatott könyvhöz. Végül olyan iskolatörténeti mű született, amely átfogó képet ad az iskola múltjáról és egy valódi, nosztalgikus élményt nyújt olvasóinak.

Barták Péterné Marica és Rybár OlivérBarták Péterné Marica és Rybár Olivér

A jeles eseményt Ovádi Péter országgyűlési képviselő és kormánybiztos nyitotta meg, aki elmondta: a megjelent kötet kiemelten fontos, mert nemcsak történelmi értékkel bír, de segít az ott tanulók és dolgozók közötti kapcsolatok megerősítésében, valamint lehetőséget nyújt személyes emlékek és élmények megőrzésére. A kormánybiztosnak is több személyes élménye fűződik az iskolához, „dózsásként” részese volt az iskolák közötti sporteseményeknek, de elmondása szerint:

,,a Báthoryba, ahogy egy igazi sportiskolához illik, nem győzni jártunk.”

Ovádi PéterOvádi Péter

Ovádi Péter szerint egy ilyen könyv inspirációt adhat a jelenlegi iskolai közösségnek, és hozzájárulhat a helyi kulturális és oktatási örökség megőrzéséhez.

,,Az iskola olyan proaktív és innovatív intézmény, amely 45 éve - köszönhetően nagyszerű pedagógusainak - kiemelten fontos és szerves része a város életének. Rybár Olivér pedig tökéletesen foglalta össze ezt a nagyszerű időszakot, amelyre egész Veszprém méltán büszke lehet, ahogy az iskola névadójára Báthory István, erdélyi fejedelemre is Magyarország.”

Brányi Mária és Ovádi PéterBrányi Mária és Ovádi Péter

A kormánybiztos szavait követően Brányi Mária alpolgármester osztotta meg a gondolatait, aki elmondta: a városrész fejlődéséhez az iskola nagymértékben hozzájárult. A Báthoryba nemcsak azok a diákok iratkoznak be, akik körzetileg is az intézményhez tartoznak, hanem sokan vágynak ide a speciális képzések, vagy a rangos nevelői gárda munkája miatt. Az alpolgármester szerint az „örökös boldog iskola” kifejezés, amely a kötetben is megtalálható, tökéletesen mutatja be az iskola ars poeticáját, és ennél jobb üzenete nem is lehetne egy oktatási intézménynek.

A kötet bemutatását megelőzően Stigelmaier Józsefné, a körzet önkormányzati képviselője Rybár Olivér munkásságát méltatta, aki fiatal kora ellenére is komoly eredményeket ért már el, és akinek 2023-ban Veszprém önkormányzata a város kulturális életében végzett példaértékű munkája, kimagasló értékfeltáró és értékmegőrző tevékenysége elismeréseként Cholnoky-emlékdíjat adományozott.

A kötet szerkesztője pedagógus munkája mellett kutatásaiban is kimagasló eredményeket ért el, ,,A veszprémi Báthory iskola története” pedig ennek a munkásságnak tökéletes jelképe, amely nemcsak az iskola életének aktív résztvevői számára fontos mű, hanem azoknak is, akik érdeklődnek a város történelme és kulturális értékei iránt.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. ma 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. 2024. június 14. 18:12 Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Június 22-én ismét megszervezi a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a hagyományos Juhannus-napot a Kolostorok és Kertekben. Részletes program a cikkünkben. 2024. június 14. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.