Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
13°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
13°C

A ,,piros iskola” 45 éve

2024. március 13. 21:37
A veszprémi „piros iskola” – vagyis a Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskola – 45 évének történetét foglalta össze az iskola egykori diákja és jelenlegi tanára, Rybár Olivér egy kötetben, amelyet szerda délelőtt mutattak be az iskola falai között.
 

Egy hasonló kötet ötlete már 2018-ban, az iskola 40. fennállását ünnepelve többekben felmerült, de végül 2022-ben kezdett el Olivér anyagot gyűjteni a most bemutatott könyvhöz. Végül olyan iskolatörténeti mű született, amely átfogó képet ad az iskola múltjáról és egy valódi, nosztalgikus élményt nyújt olvasóinak.

Barták Péterné Marica és Rybár OlivérBarták Péterné Marica és Rybár Olivér

A jeles eseményt Ovádi Péter országgyűlési képviselő és kormánybiztos nyitotta meg, aki elmondta: a megjelent kötet kiemelten fontos, mert nemcsak történelmi értékkel bír, de segít az ott tanulók és dolgozók közötti kapcsolatok megerősítésében, valamint lehetőséget nyújt személyes emlékek és élmények megőrzésére. A kormánybiztosnak is több személyes élménye fűződik az iskolához, „dózsásként” részese volt az iskolák közötti sporteseményeknek, de elmondása szerint:

,,a Báthoryba, ahogy egy igazi sportiskolához illik, nem győzni jártunk.”

Ovádi PéterOvádi Péter

Ovádi Péter szerint egy ilyen könyv inspirációt adhat a jelenlegi iskolai közösségnek, és hozzájárulhat a helyi kulturális és oktatási örökség megőrzéséhez.

,,Az iskola olyan proaktív és innovatív intézmény, amely 45 éve - köszönhetően nagyszerű pedagógusainak - kiemelten fontos és szerves része a város életének. Rybár Olivér pedig tökéletesen foglalta össze ezt a nagyszerű időszakot, amelyre egész Veszprém méltán büszke lehet, ahogy az iskola névadójára Báthory István, erdélyi fejedelemre is Magyarország.”

Brányi Mária és Ovádi PéterBrányi Mária és Ovádi Péter

A kormánybiztos szavait követően Brányi Mária alpolgármester osztotta meg a gondolatait, aki elmondta: a városrész fejlődéséhez az iskola nagymértékben hozzájárult. A Báthoryba nemcsak azok a diákok iratkoznak be, akik körzetileg is az intézményhez tartoznak, hanem sokan vágynak ide a speciális képzések, vagy a rangos nevelői gárda munkája miatt. Az alpolgármester szerint az „örökös boldog iskola” kifejezés, amely a kötetben is megtalálható, tökéletesen mutatja be az iskola ars poeticáját, és ennél jobb üzenete nem is lehetne egy oktatási intézménynek.

A kötet bemutatását megelőzően Stigelmaier Józsefné, a körzet önkormányzati képviselője Rybár Olivér munkásságát méltatta, aki fiatal kora ellenére is komoly eredményeket ért már el, és akinek 2023-ban Veszprém önkormányzata a város kulturális életében végzett példaértékű munkája, kimagasló értékfeltáró és értékmegőrző tevékenysége elismeréseként Cholnoky-emlékdíjat adományozott.

A kötet szerkesztője pedagógus munkája mellett kutatásaiban is kimagasló eredményeket ért el, ,,A veszprémi Báthory iskola története” pedig ennek a munkásságnak tökéletes jelképe, amely nemcsak az iskola életének aktív résztvevői számára fontos mű, hanem azoknak is, akik érdeklődnek a város történelme és kulturális értékei iránt.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók „A szerzetesrendek olyan közösségek, akik bezárkóznak a világ elől, mindig morcosak és a nap legnagyobb részében zsolozsmáznak és másolják a kódexeket.” – Legalábbis a máig élő sztereotípiák sokszor ezt mondják róluk. A valóság pedig teljesen más a 21. században. Erről Mihályi Jeromos atya, a Tihanyi Bencés Apátság perjelje mesélt múlt héten az ActiCity-ben a Balaton 2024 konferencián. ma 14:45 A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban Kedd délután hivatalosan is bejelentették a következő, 2024/2025-ös évad előadásait. Ismét izgalmas repertoárral készül a teátrum, de a kialakult igény miatt nagyon sok korábbi előadás is műsoron marad. Nagy-Kálózy Esztert is láthatjuk majd, csak úgy, mint Őze Áron rendezését. tegnap 22:05 Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Gizella-napok Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese, a Veszprém megyei Prima-díjas Gizella Nőikar 2024. évi ünnepi hangversenye a hagyományok szerint a Gizella Napok zárókoncertje is egyben. Az idei évben azonban rendhagyó helyszínen, a Szent Mihály Főszékesegyházban csendül fel a kórushangverseny. tegnap 10:50 Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Gizella-napok Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Mutatjuk, hogy mivel készül a Veszprémi Főegyházmegye az előttünk álló hétvégén a Gizella-napokon. A hosszú programfüzetben kulturális, interaktív és gasztronómiai események is vannak a liturgikus programok mellett. tegnap 10:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.