Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Francsics Károly naplóján keresztül idézték meg 1848-at Kádártán

2024. március 15. 13:03
Károlyi Ildikó helytörténeti kutató idézte meg a veszprémi borbély szavain keresztül a szabadság első tavaszát.

Csütörtök délután városrészi megemlékezéseket rendeztek. Kádártán Károlyi Ildikó helytörténeti kutató idézte meg 1848 tavaszának eseményeit Francsics Károly veszprémi borbély naplóján keresztül. A forradalom hírét a pesti vásárról hazatérők hozták meg a városba, a 12 pont és a Nemzeti dal kinyomtatott példányaival együtt. A forradalom hírét annak vívmányai követték, a parasztság csakhamar felhagyott a robottal, és az uraságok sem merték őket erre az évszázados kötelezettségükre kényszeríteni őket. És bár a szabadságharc később megbukott, az eredményeit nem lehetett eltörölni, Magyarország pedig elindult a polgárosodás útján. Az ünnepség fényét a Ficánka Tagóvoda csemetéi emelték műsorukkal.

Gyulafirátóton hagyományosan fáklyás felvonulással kezdődött meg a program: a résztvevők a helyi önkormányzat épülete előtt gyülekeztek, onnan vonultak át a Batthyány-szoborhoz, ahol Hegedűs Barbara alpolgármester mondott beszédet. Az ünnepséget a művelődési házban a Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsora zárta, a megemlékezésen a Magyar Honvédség Légierő Zenekara is közreműködött. 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
A városrészekben is várják a karácsonyt A városrészekben is várják a karácsonyt Adományokat gyűjtöttek a Cholnokyn, ünnepséget rendeztek a Dózsában, Kádártán is várják az ünnepet. 2023. december 17. 15:22 Még több szabadtéri eszközön lehet játszani és kikapcsolódni Veszprémben Még több szabadtéri eszközön lehet játszani és kikapcsolódni Veszprémben Közel százmillió forintos EKF-támogatással újította meg, illetve bővítette a közösségi- és játszótereket Veszprém különböző területein a VKSZ Zrt. 2023. szeptember 22. 14:28 Mégis zöld utat kapott a kormánytól a gyulafirátóti elkerülő 82-es út Mégis zöld utat kapott a kormánytól a gyulafirátóti elkerülő Hétfőn késő este jött ki az a kormányrendelet, ami a korábban felfüggesztett állami beruházások közül 24-et azonnali hatállyal visszahelyezett a megvalósítandók közé, köztük a 8-as és 82-es főutak összekötésének előkészítését Gyulafirátótnál.   2023. augusztus 1. 14:37 Kerékpárút és kerékpárforgalmi létesítmények építése Veszprém-Gyulafirátót szakaszon A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg a Széchenyi Terv 2020 Terület- és településfejlesztési Operatív Programjának keretében. A TOP-6.4.1-16-VP1-2019-00003 azonosítószámú projekt keretében valósul meg a kerékpárút és kerékpárforgalmi létesítmények építése a Veszprém-Gyulafirátót szakaszon. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott, vissza nem térítendő támogatás összege a TOP-6.4.1-16-VP1-2019-00003projekt keretében 905. 999. 920.-Ft. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 100 %-a. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg, a Széchenyi 2020 program keretében.   2023. július 14. 12:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.