Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Ezért fontos a fehérjepótlás mindenki számára

2024. március 22. 9:40

De hát plusz fehérjére csak annak van szüksége, aki sportoló vagy testépítő, nem? Dehogy! Ez egy tévhit, hiszen a fehérjebevitelre mindenkinek figyelnie kell, aki szeretné egészségesnek tudni magát. A gyerekek fejlődő szervezetének ez pedig különösen fontos.

A kiemelkedő fehérjetartalmú Naturize termékek segíthetnek abban, hogy elérjük a megfelelő fehérjemennyiséget, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy hiába a sokszínű táplálkozás, néha ez nem sikerül – vagy ha igen, cserébe zsír, kalória, szénhidrát is kerül feleslegesen a szervezetünkbe.

A fehérje főbb funkciói

A fehérje az emberi szervezet egyik legfontosabb tápanyaga, mely számos létfontosságú funkciót tölt be. Ezért aktivitási szinttől, nemtől és kortól függetlenül mindenki számára fontos a pótlása. Szerepe van többek között:

  • Az izomépítésben és -fenntartásban, mivel a fehérjék az izmok építőkövei, továbbá védik a csontokat és az ízületeket is.
  • Az immunrendszer erősítésében, mert segítenek a fertőzések elleni küzdelemben.
  • Az emésztésben, hiszen az emésztőenzimek előállításában is szerepet játszanak, amelyek segítenek a tápanyagokat lebontani, majd hozzájárulni a felszívódásukhoz.
  • A bőr, haj és köröm egészségének megőrzésében is van feladatuk.
  • A test létfontosságú folyamatait szabályozó hormonokhoz és enzimekhez is van közük.

Ezért fontos odafigyelni a gyerekek fehérjebevitelére

Gyerekkorban sokan válogatósak, inkább választják az ízletesebb, cukros, zsíros ételeket a zöldségekkel és a gyümölcsökkel szemben, így a szülők aggódhatnak, hogy a gyermekük nem visz be elég fehérjét.

Ez már csak azért is fontos, mert olyan sokat vannak közösségben, hogy könnyebben elkapnak egymástól fertőzéseket, így nem mindegy, milyen erős az immunrendszerük. Továbbá fejlődésük, növekedésük szempontjából is lényeges a fehérjebevitel.

Elgondolkozhatunk tehát komplex fehérjealapú termékek beépítésén az étrendbe, melyek megfelelő arányban tartalmaznak rostokat, fehérjét, vitaminokat, nyomelemeket is. Így nem kell aggódni azon, hogy beteg lesz az a csemete, aki alig eszik húst vagy növényeket vagy épp összevissza eszik.

Persze fontos az is, hogy olyan terméket válasszunk, amely finom, szívesen fogyasztja az ember, és amely nem tartalmaz adalékokat, színezékeket, esetleges allergéneket.

Honnan tudni, ha valaki fehérjehiányban szenved?

Ha valaki kevés fehérjét visz be a szervezetébe, annak előbb-utóbb fizikai tünetei is lesznek, amikre érdemes odafigyelni. Ilyen az izomgyengeség, a fáradtság, a koncentrációs zavarok, a gyengébb immunrendszer, a sebgyógyulás lelassulása, hajhullás, szárazabb bőr és töredező körmök.

Ezeket tapasztalva érdemes orvoshoz vagy dietetikushoz fordulni, illetve beszerezni egy-egy ellenőrzött forrásból származó fehérjekészítményt.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.