Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Francia filmek hétvégéje Veszprémben

2024. március 22. 13:27
Negyedik alkalommal csatlakozott Veszprém a Frankofón Filmnapokhoz, idén először két intézmény: a Foton és az Agóra is szervez vetítéseket csütörtöktől hétfőig. 

A 14. Frankofón Filmnapok veszprémi programját a műfaji sokszínűség jellemzi: találhatnak benne az egész családnak szóló animációs filmet (ilyen a legjobb animációs Oscar díjra jelölt, és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott Robotálmok), francia romantikus életrajzi drámát, (Bonnard – Egy festő szerelme, amely a 19-20. század fordulóján élt festő Pierre Bonnard és múzsája, a nem csupán egyszerű modell életét mutatja meg), és a párizsi opera fiatal sztárjának kényszerből új utat kereső küzdelmét bemutató filmjét (Tánc az élet), amely egyszerre vígjáték dráma és táncfilm.

Program:

Március 21. csütörtök 16:45 Bonnard - Egy festő szerelme – FOTON
Március 22. péntek 20.00 Nemkívánatos személyek – FOTON
Március 23. szombat 15.00 Robotálmok – FOTON
Március 23. szombat 18.00 Őszi sanzon – AGÓRA
Március 24. vasárnap 16.00 A férfi, aki vásárra vitte a bőrét – AGÓRA
Március 25. hétfő 18.00 Tánc az élet – AGÓRA

A programsorozattal kapcsolatban Porga Gyula polgármester az első vetítés előtti rövid megnyitón elmondta: a Francia Intézet az elmúlt években számos együttműködésben segítette Veszprémet mind az Európa Kulturális Fővárosa év előkészítésében, mind annak során. A város célja, hogy az ilyen élő kapcsolatokat tovább erősítse, és a következő években újabb élményekhez juttassa az itt élőket. 

Az élmények pedig fokozódnak, hiszen most először két városi intézmény, az Agóra mellett már a Foton is be tud kapcsolódni a francia filmfesztivál programjába. Neveda Amália, az Agóra igazgatója megjegyezte, hogy 2023-ban a lakótelepi kulturális központ nagytermét is a legmodernebb vetítőrendszerrel szerelték fel, így bármelyik helyszínt válasszák is az érdeklődők, csúcsminőségben élvezhetik a francia filmeket ezen a hétvégén. 

A megnyitón a Francia Intézet audiovizuális megbízottja, Grégory De Andrade-Béziel is amellett tett hitet, hogy a város és a francia kultúrát propagáló intézet közötti jó kapcsolatot a jövőben is fenntartsák, és arra biztatta a városvezetést, hogy éljenek a Francia Intézet által teremtett kulturális lehetőségekkel. Erre egyébként Veszprém is nyitott: Németh Rajmund, a VEB2023 EKF filmes területért felelős projektmenedzsere megjegyezte, hogy már az idei évre is vannak további programok a tarsolyukban.

A Frankofón Filmnapok veszprémi vetítéseire egységesen 1300 forintért válthatók jegyek az intézmények honlapjain. 

vehir.hu
további cikkek
Perverz magyar népmesék? Perverz magyar népmesék? Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam. tegnap 16:01 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. 2024. június 14. 18:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.