Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az avaroktól az egyetemig: megjelent a legújabb Szemle

2024. március 23. 10:59
Megjelent a Veszprémi szemle idei első, sorban 72. száma. 

Az új lapszámot péntek délután mutatták be a Pannon Egyetemen rendezett összejövetelen. A rendezvényen házigazdaként dr. Gelencsér András, az egyetem rektora köszöntötte a megjelenteket. Felidézte: a 75 évvel ezelőtt alapított intézmény hamar magas színvonalú tudományos életet teremtett Veszprémben, „köszönhetően” annak, hogy az ötvenes években a nem megbízhatónak gondolt tudósokat vidékre száműzték Budapestről: így a fővárosban maradtak a káderek, az igazi gondolkodók pedig a kisebb városokban találtak otthonra.

dr. Gelencsér Andrásdr. Gelencsér András

Az egyetemen hamar kialakult tudományos életnek köszönhető az is, hogy a hetvenes években az MTA a bakonyi megyeszékhelyet választotta területi bizottsága székhelyéül, holott Veszprém csak a hetedik legnagyobb város volt a régióban. A jelenkor fejlesztéseire utalva a rektor megjegyezte: az alapítás óta nem történt olyan szintű felújítás, mint ami révén most megújulhat az alsó kampusz. Az egyetem nyitottabbá vált, elbontották az Erzsébet ligetet szegélyező kerítést, egybenyílt a város és egyeteme, „összenőtt, ami összetartozik”. 

Porga Gyula polgármester is arra mutatott rá, hogy a város élhetőségét nagyban javítja az egyetem jelenléte: látható, hogy az európai rangsor élén a Veszprém-kategóriájú városok között csupa egyetemi városok szerepelnek. 

Porga GyulaPorga Gyula

A polgármester a 2024-es év helytörténeti eseményeivel és híreivel kapcsolatban összefoglalta: a Veszprémi Szemle finanszírozása idén is biztosított, sőt, el fog készülni egy Szeglethy György korábbi polgármester életútját bemutató kiadvány is. Szeglethy 170. születésnapjáról a város is illendően megemlékezik: a városházán róla nevezik el a kis házasságkötő termet. Egy másik kerek évfordulót is ünnepelhetünk idén: száz éve alapították a Jutas Altisztképzőt. Ősszel a honvédséggel karöltve kiállítással, kötettel és rendezvényekkel készülnek a jeles jubileumra. Porga hozzátette: folytatódik a munka a városi monográfia összeállítására és tervezik a tavaly nagy sikerrel zajott családtörténeti program folytatását is. 

Ami a Szemle aktuális számának tartalmát illeti: mint említettük, az egyetem fennállásának 75. évfordulóját ünnepli, és erről a helytörténeti folyóirat is megemlékezik. A lapban feldolgozzák  Bereczky Endre, a szilikátkémiai tanszék alapító professzorának munkásságát; a kőedénygyáros Mayer család történetét; tanulmányokat olvashatunk a veszprémi püspökség és a Szentszék diplomáciai kapcsolatáról valamint az avar korban itt élt emberekről; a Közlemények rovatban pedig a Séd áradásairól, Veszprém díszes üvegablakairól és a XX. század második felének Veszprémét ábrázoló nyomtatott térképekről szerezhetünk új tudást. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. ma 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. tegnap 11:34 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.