Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
25°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
25°C

A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc

2024. március 25. 11:24
Minél nagyobb összegről dönthetnének közvetlenül az emberek, annál nagyobb lenne az állampolgári érdeklődés is – véli a képviselő.

A közösségi költségvetés mellett foglalt állást hétfő reggeli sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő. A politikus rámutatott: a módszer egyre több európai országban terjed el, és Magyarországon is láthatunk kísérleteket. A képviselő elismerte: Veszprémben is történtek előrelépések, az elmúlt években a Jutasi úti lakótelepen, a Cholnoky lakótelepen és az Egyetemvárosban is zajlott közösségi tervezés – ezeket kellene állandósítani és intézményesíteni. 

Gerstmár elképzelése szerint a költségvetésben minden évben ki kellene jelölni egy keretet, aminek felhasználásáról közösségi tervezéssel döntenének – akár városi, akár városrészi szinten. A képviselő szerint minél nagyobb összeg kerülne a keretbe, annál aktívabban vennének részt a folyamatban az állampolgárok. 

Hozzátette: egyéni önkormányzati képviselőként saját körzetében igyekszik teret engedni a közösségi tervezésnek. Ennek egyik útja a városrészi tanács, melynek az intézményvezetők, civil szervezetek, iskolai szülői munkaközösségek a tagjai, a választókerületi keret felosztásakor a tőlük érkező igényekre támaszkodik. Ebből a forrásból kap támogatást a Deák iskola, a Bóbita óvoda, az 1. sz. idősek otthona, a Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény, a Napsugár Klub, az Éltes Mátyás Alapítvány, a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület és a Veszprémi Polgárőr Egyesület. 

A választókörzetben megvalósult közösségi tervezési alkalom során felmerült ötleteket a képviselő a polgármester felé is tolmácsolta, így valósulhatott meg a Deák iskola melletti játszótér kialakítása, ahol okospad, baba-mama pad és hulladékgyűjtő edények is kikerültek. Szintén ezen a területen az idén kiépítik a közvilágítást a Haszkovó utca 39. déli oldalán. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. tegnap 14:58 Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Balaton Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Vajon milyen volt a Balaton természetes állapota, és mikor változott meg? Helyreállítható-e még a természetközeli állapot? Ezekre a kérdéskere keresték a választ az ELTE Őskörnyezet és Klímaváltozás Kutatócsoport munkatársai legújabb tanulmányukban, amelyben konkrét javaslatokat is megfogalmaztak a tó védelme érdekében. tegnap 21:29 Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Az országos tisztifőorvos praktikus tanácsokat osztott a TV2 műsorában a hőség idejére.  2024. július 16. 16:20 Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 2024. július 16. 16:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.