Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C

Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott

2024. március 28. 13:34 // Forrás: hirado.hu
Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is.

„A meteorológiai világnap jó alkalmat ad arra, hogy köszönetet mondjunk a meteorológiában dolgozó szakembereknek” – mondta az államtitkár. Hozzátette: a díjazottak tevékenysége átfogja a meteorológiai munka szinte teljes spektrumát a klímakutatástól és a magyarországi meteorológusképzéstől a műholdakkal kapcsolatos munkán, az informatikai modellezésen, valamint a repülés- és katonai meteorológián át a tavi viharjelzésig.

Az államtitkár elmondta, hogy Magyarország az egyike annak a 21 országnak, ahol úgy sikerült a gazdaság teljesítményét növelni, hogy közben a károsanyag-kibocsátás csökkent, 1990-hez képest harminc százalékkal. Kiemelte: a cél a Nemzeti Energia- és Klímaterv szerint az, hogy 2050-re teljesen karbonsemlegessé váljon az ország.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a miniszteri kitüntetések átadásán, a meteorológiai világnap alkalmából a HungaroMet Nonprofit Zrt. budapesti székházában 2024. március 26-án. MTI/Soós LajosKoncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a miniszteri kitüntetések átadásán, a meteorológiai világnap alkalmából a HungaroMet Nonprofit Zrt. budapesti székházában 2024. március 26-án. MTI/Soós Lajos

Felidézte, hogy az ország teljes napenergia-kapacitása március közepére elérte a 6100 megawattot, vagyis hat évvel az eredeti határidő előtt valóra vált a 2030-ra tervezett célszám. Hozzátette: így a Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgált változata a következő évtized elejére 12 000 megawatt naperőművi kapacitással számol. Kiemelte, hogy ez komoly kihívás elé állítja az energiaszektort, és ebben a munkában nagyon számítanak a meteorológiában dolgozók munkájára is.

„Közös célunk ezeknek a klímapolitikai céloknak a megvalósítása, illetve az energiabiztonság, az energiaellátás biztosításának elérés a jövőben, ez pedig csak közös munkával sikerülhet” – hangsúlyozta Koncz Zsófia.

Szanka Gábor Gyula, a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a szervezet immár gazdasági társulásként dolgozik a klímaváltozás követésén, annak hatásainak kezelésén a klíma és a környezetvédelmi szakterületekkel együttműködve.

Középen Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, mellette balra Szanka Gábor Gyula, a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, jobbra pedig Kovács Győző, valamint a díjazottak a miniszteri kitüntetések átadásán a meteorológiai világnapon MTI/Soós LajosKözépen Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, mellette balra Szanka Gábor Gyula, a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, jobbra pedig Kovács Győző, valamint a díjazottak a miniszteri kitüntetések átadásán a meteorológiai világnapon MTI/Soós Lajos

A rendezvényen a magyar és a nemzetközi meteorológia területén kimagasló tudományos, kutatási és szakmai eredményeket elért meteorológusoknak járó Schenzl Guidó-díjat vehetett át Kovacs Győző Gyula és Putsay Mária, Pro Meteorológia Emlékplakettet kapott Fövényi Attila, Gál Tamás Mátyás, Kullmann László és Soósné Dezső Zsuzsanna. Miniszteri elismerő oklevelet kapott Diószeghy Márta, Gyarmatiné Mészáros Erzsébet Zsuzsanna, Erdődiné Molnár Zsófia, Jenki Szilvia és Makó Zoltán, a társadalmi észlelők közül pedig Csáki Csaba, Kozma István, Tóth Lászlóné, Kovács lstvánné és Gyurgyovics István kapott elismerést.

Az Innováció a meteorológiáért díjat Kelemen Tibor, az Év MET-ÉSZ Észlelője-2024 díjat Póth Ariel kapta.

vehir.hu
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. ma 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. ma 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. ma 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.