Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
19°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
19°C

Velencében április 25-től bevezetik a fizetős belépést

2024. április 4. 14:43 // Forrás: MTI // borítókép: Stijn te Strake on Unsplash
Velencében április 25-től bevezetik egyelőre kísérleti jelleggel és 29 különböző napon a napi 5 eurós belépőjegyet. Ennek részleteiről Luigi Brugnaro polgármester számolt be csütörtöki római sajtótájékoztatóján.

 Fizetős lesz a belépés Velence városába április 25. és 30. között, május 1. és 5. között, valamint május összes többi szombatján és vasárnapján, június 8-tól az összes hétvégén, és július 6-7-én és 13-14-én.

A kísérleti fázisban a Velencébe érkezőknek előre kell foglalniuk belépőjegyet egy többnyelvű regisztrációs oldalon (cda.ve.it). A napi 5 eurós jegyet minden 14 évnél idősebb látogatónak meg kell vennie, ha reggel fél kilenc és délután négy óra között lép be. A nap többi órájában ingyenes lesz a belépés.

Fizetniük nem, de regisztráltatniuk kell a szállást foglalóknak is. Teljes mentességet élveznek a velencei lakosok, a Velencében születettek, akkor is ha nem ott élnek, a fogyatékkal élők, a munkavégzés céljából belépők, a hatóságok tagjai és még néhány kategória. Belépőkapuk nem lesznek, a regisztrációt és a díj befizetését a városi rendőrség és más ellenőrök végzik majd. Nemfizetés esetén a bírság 50 eurótól 300 euróig terjed.

Illusztráció: Luca Bravo on UnsplashIllusztráció: Luca Bravo on Unsplash

"Én sem Velencében lakom, és ha nem munka miatt megyek, hanem a feleségemmel, gyerekeimmel sétálni akarok egyet Velencében, akkor nekem is majd fizetnem kell, és előre" - hangoztatta Luigi Brugnaro polgármester a külföldi tudósítóknak tartott sajtótájékoztatóján. Megjegyezte: nem vezetnek be létszámkorlátot, akárhányan beléphetnek Velencébe, de a jegyrendszer bevezetésével vissza akarják szorítani a látogatók számát. "Védjük Velencét, és élhetőbbé akarjuk tenni. Nem akarjuk lezárni a várost, és lehetővé tesszük a belépők előre foglalását. Talán ezzel sikerül elkerülnünk, hogy egyszerre több száz olasz vagy kínai csoport érkezzen" - mondta a város első embere.

Úgy vélte, a turizmus nem azt jelenti, hogy a látogatók bolyonganak a városban és közben fényképeket készítenek, "mi olyan látogatókat szeretnénk, akik az értékekért jönnek". Elismerte, hogy a belépőjegy bevezetése népszerűtlen lépésnek számít. Lehetségesnek mondta, hogy később ünnepnapokon megemelik a belépő árát. Hangsúlyozta, hogy a következő tíz évre Velencének 150 millió euró állami támogatás áll rendelkezésére, miközben a város fenntartása ennél jóval többe kerül. A magas költségekre példaként említette, hogy a csatornákban lévő cölöpöket minden második évben le kell cserélni.

A minőségi idegenforgalommal kapcsolatban hangoztatta, hogy Velence tiszta és biztonságos város. Kamerákkal felügyelik az utcákat, tereket, megtöltötték fiatalokkal a városi rendőrség állományát, és a történelmi városközpontban számtalan civilruhás biztonsági ember segít a közrend fenntartásában. Luigi Brugnaro szerint Velence nem szellemváros: 48 ezer az állandó lakhellyel bírók száma.

vehir.hu
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.