Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak

2024. április 5. 21:46
Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről.

Halmay Gábor az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) országos ügyvezető-alelnöke elmondta, régóta aggályosnak tartották azt a trendet, hogy a fiatalok naponta akár több doboz ilyen magas koffeintartalmú cukros energiaitalt is megisznak. Főleg annak tükrében, hogy statisztikák szerint az egyértelműen az energiaital fogyasztására visszavezethető rosszullétek 74%-a a tizennyolc évesnél fiatalabbaknál fordult elő. De, ha nem is lesz valaki rosszul az energiaitaloktól, akkor is fiatalként számos negatív hatással lehet a szervezetre: vízhajtó hatása miatt a vitaminok hamarabb kiürülnek, ez negatívan hat a fejlődésre, valamint a szívizom működését is fokozza, ami ennyi idősen nem egészséges.

Ezt próbálja egy most benyújtott törvényjavaslat meggátolni azzal, hogy az energiaitalokat a jövőben csak tizennyolc év felett lehet majd megvásárolni, ha elfogadja az országgyűlés.

A törvényjavaslatot két KDNP-s politikus, Nacsa Lőrinc és Hollik István jegyzik. Halmay Gábor úgy fogalmazott, egy hiánypótló törvényről van szó, amitől azt várják, hogy drasztikusan visszaszorítsa az energiaitalok fogyasztását a fiatalok körében.

A sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Hunyadvári László, az IKSZ veszprémi alelnöke, Halmay Gábor, az IKSZ országos ügyvezető-alelnöke, Haluza Máté, az IKSZ veszprémi titkáraA sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Hunyadvári László, az IKSZ veszprémi alelnöke, Halmay Gábor, az IKSZ országos ügyvezető-alelnöke, Haluza Máté, az IKSZ veszprémi titkára

Újságírói kérdésre elmondta, a javaslat kidolgozásakor orvosi szakmai szervezetekkel, oktatási intézményekkel és ifjúságvédelmi szakemberekkel is egyeztettek.

Külön kiemelte, hogy nagy reményeik vannak abban, hogy a parlamenti képviselők is támogatják majd a törvényjavaslatot, ezt az optimizmust arra is alapozzák, hogy több ellenzéki képviselő is kijelentette már, hogy megszavazzák a törvényt.

A Gyermekkardiológusok Európai Társasága szintén üdvözli a KDNP kezdeményezését, sőt ők uniós szintre is emelnék ezt a szabályt. Magyarország egyébként nem az első olyan ország, ahol bevezetnék az energiaitalok vásárlásának tilalmát a fiatalkorúaknál, viszont így is az elsők között van, ahol meglépi az ország kormánya ezt.

Amennyiben az országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, legkorábban idén nyár elejétől léphet életbe.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
A mérnöki, a programozói és az orvosi pályát tartják legvonzóbbnak a tudományos-technológiai szakok hallgatói egy felmérés szerint A mérnöki, a programozói és az orvosi pályát tartják legvonzóbbnak a tudományos-technológiai szakok hallgatói egy felmérés szerint A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán. tegnap 21:58 Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel. tegnap 14:43 Navracsics Tibor: a Fidesz tudja egyesíteni a nemzet javát Navracsics Tibor Navracsics Tibor: a Fidesz tudja egyesíteni a nemzet javát Magyarország húsz évvel ezelőtt csatlakozott az Európa Unióhoz, miután a népszavazáson a magyarok 84 százaléka döntött a csatlakozás mellett. Az ország történetében jelentős mérföldkő volt 2004. május elseje, amely számos változást és lehetőséget hordozott magában. Az elmúlt két évtized tapasztalatairól, a csatlakozáskor megfogalmazott elvárásokról és reményekről, valamint a jelenlegi politikai helyzetről, továbbá a közelgő uniós és önkormányzati választásokról kérdeztük dr. Navracsics Tibor, közigazgatási- és területfejlesztési minisztert. Az interjú során szó esett Magyarország és az Európai Unió közötti kapcsolat fejlődéséről, a jövőbeli tervekről, valamint azokról a kihívásokról, amelyekkel az ország szembesül a mai politikai környezetben. tegnap 21:57 Legyen szivacsváros Veszprém! Legyen szivacsváros Veszprém! Adamecz Zoltán és Gerstmár Ferenc, az Együtt Veszprémért Egyesület két tagja, valamint polgármester- és képviselő-jelöltje azonnali intézkedéseket sürgetnek az utóbbi időben gyakran tapasztalható villámárvizek megoldására. Mindezt az úgynevezett „szivacsváros” koncepció megvalósításával érnék el. tegnap 15:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.