Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek

2024. április 16. 16:08
A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.
 

Megemlékezést szerveztek kedd délelőtt a Komakút téri egykori laktanyánál. Az 1944. május 31-én kelt polgármesteri rendelet alapján 1944. június 1-jétől ide költöztették, zsúfolták be a veszprémi és enyingi járás területéről összesen 440 zsidó vallású gyermeket, nőt és idős férfiakat, akiket azután június 19-én szállítottak el a sárvári gyűjtőtáborba, majd onnan Győrön keresztül Auschwitzba, ahonnan csak nagyon kevesen tértek vissza.

A megemlékezésen Porga Gyula polgármester hajtott fejet az áldozatok emléke előtt.

,, Mély részvéttel hajtunk fejet a népirtó náci és nyilas rezsimek áldozatai előtt. Immár két évtizede minden év április 16-án emlékezünk zsidó honfitársainkra, akik odavesztek a tetőtartások során, és a koncentrációs táborok ártatlan, megkínzott foglyaiként. Zsidók voltak ők, magyar zsidók és veszprémiek. Együtt idézzük most fel Veszprémből és a megyeszékhely környékéről elhurcolt honfitársaink emlékét, akik szívünkben mindörökké veszprémiek maradnak.”

Porga GyulaPorga Gyula

,, Meggyőződésem, hogy a gonoszság sötétsége ellen csak az élet és a lélek világosságával, az emlékezéssel tehetünk. Veszprém választott vezetőjeként elszántan küzdök azért, hogy a városból és a környező településekről elhurcolt zsidó testvéreink emlékének az őket megillető kegyelettel adózzunk. Minden felelősen gondolkodó veszprémi polgármestereként küldetésemnek tartom a megbékélést. Közös jövőnk építését abban a sokat szenvedett, de mégis újjászületni képes városba” – emelte ki a polgármester.

dr. Verő Tamásdr. Verő Tamás

A polgármester gondolatait dr. Verő Tamás főrabbi szavai követték, aki megköszönte a jelenlévőknek, hogy együtt emlékeznek arra a félezer emberre, akiket innen hurcoltak a halálba. A főrabbi imáját követően elhelyezték az emlékművön a koszorúkat és virágokat, majd a Hoffer Ármin sétányon, a volt veszprémi zsinagóga épületének falán elhelyezett emléktáblánál folytatták a megemlékezést.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga, állatvédelmi képzéssorozat indult jogalkalmazóknak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából Elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga, állatvédelmi képzéssorozat indult jogalkalmazóknak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából Az alapítvány 2024 júniusától folyamatosan tölti fel honlapjára a jogalkalmazókat segítő, összesen több mint 1400 oldalas állatvédelmi információs kiadványait, amelyek bárki által térítésmentesen letölthetőek. tegnap 10:56 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.