Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 27. Hella
Veszprém
24°C
2024. május 27. Hella
Veszprém
24°C

A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek

2024. április 16. 16:08
A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.
 

Megemlékezést szerveztek kedd délelőtt a Komakút téri egykori laktanyánál. Az 1944. május 31-én kelt polgármesteri rendelet alapján 1944. június 1-jétől ide költöztették, zsúfolták be a veszprémi és enyingi járás területéről összesen 440 zsidó vallású gyermeket, nőt és idős férfiakat, akiket azután június 19-én szállítottak el a sárvári gyűjtőtáborba, majd onnan Győrön keresztül Auschwitzba, ahonnan csak nagyon kevesen tértek vissza.

A megemlékezésen Porga Gyula polgármester hajtott fejet az áldozatok emléke előtt.

,, Mély részvéttel hajtunk fejet a népirtó náci és nyilas rezsimek áldozatai előtt. Immár két évtizede minden év április 16-án emlékezünk zsidó honfitársainkra, akik odavesztek a tetőtartások során, és a koncentrációs táborok ártatlan, megkínzott foglyaiként. Zsidók voltak ők, magyar zsidók és veszprémiek. Együtt idézzük most fel Veszprémből és a megyeszékhely környékéről elhurcolt honfitársaink emlékét, akik szívünkben mindörökké veszprémiek maradnak.”

Porga GyulaPorga Gyula

,, Meggyőződésem, hogy a gonoszság sötétsége ellen csak az élet és a lélek világosságával, az emlékezéssel tehetünk. Veszprém választott vezetőjeként elszántan küzdök azért, hogy a városból és a környező településekről elhurcolt zsidó testvéreink emlékének az őket megillető kegyelettel adózzunk. Minden felelősen gondolkodó veszprémi polgármestereként küldetésemnek tartom a megbékélést. Közös jövőnk építését abban a sokat szenvedett, de mégis újjászületni képes városba” – emelte ki a polgármester.

dr. Verő Tamásdr. Verő Tamás

A polgármester gondolatait dr. Verő Tamás főrabbi szavai követték, aki megköszönte a jelenlévőknek, hogy együtt emlékeznek arra a félezer emberre, akiket innen hurcoltak a halálba. A főrabbi imáját követően elhelyezték az emlékművön a koszorúkat és virágokat, majd a Hoffer Ármin sétányon, a volt veszprémi zsinagóga épületének falán elhelyezett emléktáblánál folytatták a megemlékezést.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. ma 10:07 Veszprémből népszerűsítették a triatlont Veszprémből népszerűsítették a triatlont Újabb bizonyítékát adta Veszprém, hogy nem légből kapott az a terve, hogy hamarosan bezsebeljen egy újabb nemzetközi címet az Európa Sportfővárosa formájában. Ebben a helyi sportkluboknak is nagy szerepe lesz, akik közül vasárnap a Spirit SC mutatta meg, hogyan kell egy professzionális triatlonversenyt megszervezni. Az uszodánál több százan – amatőrök és profi sportolók – küzdötték le a saját korlázaikat úszásban, kerékpározásban és futásban. ma 14:56 Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból A Hősök Napján azokra a magyar katonákra és polgári személyekre emlékezünk, akik háborús események, harcok során estek el, mert hazájukat, népüket, szeretteiket, családjukat védelmezték. Veszprémben több helyen tartottak megemlékezéseket, a központi ünnepséget vasárnap a Vörösmarty téri emlékműnél, ahol Porga Gyula polgármester mondott ünnepi beszédet katonai tiszteletadás mellett. ma 0:09 A piros autó és a kék sziréna elvarázsolja a gyermekeket A piros autó és a kék sziréna elvarázsolja a gyermekeket Nagy siker volt a tűzoltóság gyermeknapi programja. Képgalériánkban megmutatjuk a legvidámabb pillanatokat. ma 11:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.