Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 27. Hella
Veszprém
24°C
2024. május 27. Hella
Veszprém
24°C

Mert a néptánc öröm

2024. április 20. 23:13
Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm.

Két időpontra is meg kellett hirdetni a Veszprém-Bakony táncegyüttes ünnepi gáláját akkora volt rá az érdeklődés. Így szombaton délután három és hat órakor is színpadra léptek, mindkétszer teltház előtt az Agorában.

Habár hivatalosan a Veszprém-Bakony táncegyüttes csak tíz éve jött létre a Veszprém és a Honvéd-Bakony együttesek összeolvadásából, külön-külön már évtizedes, egészen pontosan ötven éves múltra tekintenek vissza.

Ahhoz pedig, hogy egy közösség ennyi időn át együtt maradjon jelentős, erős karizmájú emberek kellenek. Ezt már Porga Gyula, polgármester mondta, amikor a kora esti előadás előtt köszöntötte az együttes és a közönség tagjait.

Már az előtérben is feltűnő volt, hogy hány régi barát, ismerős köszöntötte egymást nagy ölelésekkel. Mindez persze nem lenne meglepő egy összetartó közösség esetében, de amikor ez a közösség több száz embert foglal magába, annak mégis van egy különös atmoszférája. Ezt Porga Gyula egyszerűen csak úgy foglalta össze, hogy a néptánc egyenlő az örömmel. Amit aztán szét lehet szálazni arra, hogy önmagában már az is örömteli, ha népi kultúránkat ápolhatjuk, de a valódi érzéseket mégis a közös élmények erősítik fel.

Ebből pedig az ötven év alatt nagyon sok volt, amit Kovács Norbert „Cimbi” az együttes mostani vezetője is kiemelt, aki felvezette az előadást. Ő az első, 1974-es fellépéstől kezdve röviden végig ment a történetükön, mint mondta, a közös élmények is összekötik őket, nem csak a néptánc iránti szenvedély.

A felvezető beszédeket követően aztán magukat nem meghazudtolva ismét egy energikus, maradandó élményt nyújtó előadást mutattak be a veszprémi táncosok.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból A Hősök Napján azokra a magyar katonákra és polgári személyekre emlékezünk, akik háborús események, harcok során estek el, mert hazájukat, népüket, szeretteiket, családjukat védelmezték. Veszprémben több helyen tartottak megemlékezéseket, a központi ünnepséget vasárnap a Vörösmarty téri emlékműnél, ahol Porga Gyula polgármester mondott ünnepi beszédet katonai tiszteletadás mellett. ma 0:09 Még az eső ellen is hatásos volt a dózsavárosiak jó kedve Dózsaváros Még az eső ellen is hatásos volt a dózsavárosiak jó kedve Nyárbúcsúztatóból már sokat tartottak, de nyárköszöntőből ez volt az első, amit szombaton szerveztek meg a Dózsavárosban a Martinovics téren. tegnap 14:35 Hideg borok és pezsgők, naplemente a Viadukt felett, estébe nyúló beszélgetések – ilyen volt az első Veszprémi Borszalon Hideg borok és pezsgők, naplemente a Viadukt felett, estébe nyúló beszélgetések – ilyen volt az első Veszprémi Borszalon Pénteken lezajlott az első Veszprémi Borszalon, ami minden részletében igazolta az előzetes várakozásokat. 2024. május 25. 21:24 Erős vár a mi Istenünk Veszprémben Erős vár a mi Istenünk Veszprémben Szabadság + elköteleződés címmel tartották missziói napjukat az evangélikusok szombaton Veszprémben az ActiCity-ben. Az esemény szervezői – a Veszprémi Evangélikus Egyházközség – gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek is gondoskodtak programokról, miközben a város megismerésére és hitük elmélyítésére is volt idejük. 2024. május 25. 13:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.