Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C

Mik a jó kültéri világítás fontos ismérvei?

2024. április 22. 11:15

A kültéri világítás az esztétikum mellett praktikus is, hiszen a jól megvilágított térben kevésbé van esélye a baleseteknek és a betöréseknek. A kerti tevékenységeket is megkönnyíti, ha megfelelő megvilágításban tudunk az esti szürkületben vagy a téli hónapokban időt tölteni az udvaron.

A mömax kültéri világítások számos változatát kínálja, beszerezhetőek a hagyományos álló kerti lámpák, a solar technológiával készült modellek vagy a falra szerelhető változatok is. Valamennyi világításnak megvan az előnye, kiválasztásuknál azonban több szempontot is érdemes figyelembe venni. 

Az első lépés

Mielőtt döntenénk, hogy melyik típusú lámpa lesz számunkra a legmegfelelőbb, elsőként gondoljuk át, milyen célt szeretnénk elérni. A kültéri világítás funkciója ugyanis lehet a dekorálás vagy a biztonság. Kertünk szépségét kiemelhetik a jól elhelyezett lámpatestekkel, azonban ezek nem feltétlenül szolgálják majd a biztonságot is. 

A funkcionális világítás lehetővé teszi, hogy esténként is használni tudjuk a kertet, például grillezéshez vagy egy pihentető borozgatáshoz, beszélgetéshez. A cél meghatározását követően már számba tudjuk venni a lehetőségeket és azokat a világítótesteket, melyek segítségével megvalósíthatjuk a kiválasztott kültéri világítást. 

Fix vagy mobil világítás?

A kültéri megvilágításhoz használhatunk fixen telepített vagy hordozható eszközöket is. A falra szerelhető, beépített vezetékekkel készült modellek többsége hasznos, hiszen állandóan biztosítja számunkra a fényt. Általában a bejárat fölé kerülnek ezek a lámpák, így biztonságos lesz az épületbe való ki- és bejutás. Díszítőelemként és a biztonság növelésére használhatóak a fal mellé lerakott állólámpák, illetve a kerti utak mentén elhelyezett világítás. 

Ezek a típusok lehetnek telepített vagy hordozható fényforrások is. A fix lámpákhoz szükséges elektromos hálózat kiépítése nem mindenhol megoldható, így ekkor választhatóak az akkumulátoros vagy a napelemmel működő világítótestek. 

Költséghatékony megoldás

A kültéren használt lámpák nagyban eltérnek a beltéri társaiktól. Elsősorban a strapabíróság és az időjárási körülményeknek jól ellenálló borítás különbözteti meg ezeket a lakás egyéb lámpáitól. A szélsőséges időjárási viszonyok miatt jól kell állniuk az eső, a hó, a napfény és a hideg fagyok miatti hőmérséklet-különbséget és nedvességet. Ügyeljünk arra, hogy a telepített fényforrások biztonságosan legyenek szigetelve, nehogy áramütést okozzanak a fellépő nedvesség hatására.

A legtöbb világítótest esetében már elvárás, hogy energiatakarékosan üzemeljen, így a kerti világításnál is elsősorban a LED lámpák a népszerűek. A hosszú élettartamú és költséghatékony lámpatestek idővel kifizetődnek, hiszen kevesebb energiát fogyasztanak és ritkábban kell cserélni ezeket, mint a hagyományos égőket. A lámpák fényének erősségével és színmélységével is különböző hatásokat érhetünk el, ezt is vegyük figyelembe a döntésünknél.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.