Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 27. Hella
Veszprém
24°C
2024. május 27. Hella
Veszprém
24°C

Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért

2024. április 22. 12:03 // Forrás: Green.hu
Április 22-e a Föld napja, egy olyan globális esemény, amely felhívja a figyelmet bolygónk védelmére, arra, hogy ennél nincs sürgetőbb az emberiség számára. A Föld napja célja, hogy tudatosítsa az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásait, és ösztönözze a fenntartható cselekvéseket.

Az ENSZ jelentése szerint, ha a jelenlegi kibocsátási trendek folytatódnak, 2100-ra a globális hőmérséklet akár 3-5°C-kal is nőhet, ami visszafordíthatatlan károkat okozhat a Föld ökoszisztémáiban.

A Föld napját 1970 óta rendezik meg, válaszul a 60-as évek ipari boomjának környezeti ártalmaihoz. Az első Föld napja óta eltelt évtizedek alatt számos előrelépés történt, mint például az ózonréteg védelmében tett intézkedések, azonban a klímaváltozás, az élőhelyek pusztulása, a biodiverzitás csökkenése, és a természeti erőforrások kiapadása továbbra is fenyegető tényezők.

Mi a legnagyobb probléma?

Nehéz megmondani, hogy az emberi tevékenységek közül melyik az, amely a legnagyobb kárt teszi a környezetben, a Föld nevű bolygóban. Összességében azonban kijelenthető, hogy a környezetszennyezés különböző formái között a legnagyobb problémát jelenleg az üvegházhatású gázok kibocsátása jelenti, hiszen ez okozza a globális felmelegedést és az éghajlatváltozást.

A kibocsátások jelentős része a fosszilis energiahordozók (szén, olaj, természetes gáz) elégetéséből származik, amelyek az ipar, a közlekedés és az energiaszektor tevékenységei során kerülnek az atmoszférába.

A legnagyobb szennytéz okozói:

  • Energetika: A globális széndioxid-kibocsátás 73%-a az energetikai szektortól származik, amely magában foglalja az elektromos energia termelését, a fűtést, a közlekedést és az ipari folyamatokat.
  • Ipari tevékenységek: Cementgyártás, acélgyártás és egyéb feldolgozóipari műveletek.
  • Mezőgazdaság: Erősen hozzájárul az üvegházhatású gázok, különösen a metán és a dinitrogén-oxid kibocsátásához.

Tudta? A három legveszélyesebb, üvegházhatást kiváltó gáz a szén-dioxid (CO₂), a metán  (CH₄) és a dinitrogén-oxid (N₂O).

szén-dioxid kibocsátás már 2020-ban elérte a 36.44 gigatonnát. A közlekedési szektor közel 14%‑át teszi ki a globális üvegházhatású gáz kibocsátásoknak, amelyben döntő részt a közúti járművek játszanak.

metánkibocsátás mintegy 40%-áért a mezőgazdaság a felelős, azon belül az állattenyésztés (például tehéngáz) okoz jelentős problémát. Szintén a mezőgazdaság számlájára írható a dinitrogén-oxid kibocsátás is, a műtrágyák alkalmazása által.

És a többi, és a többi…

A globális felmelegedést előidéző üvegházhatású gázok kibocsátása mellett tetézzük még a bolygó terhelését sok minden mással is. Csak néhány példa:

Erőirtás

A FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet) szerint 1990 és 2020 között a világ erdős területeinek körülbelül 10%-a tűnt el. Ez az arány döbbenetes, tekintettel arra, hogy az erdők létfontosságú szén-dioxid tárolók, és kulcsfontosságú szerepet játszanak a légkör tisztán tartásában. A legnagyobb erdőveszteségeket Dél-Amerikában és Afrikában regisztrálták, ahol az Amazonas-medence és a Kongó-medence hatalmas erdőségei találhatóak.

Jelenleg a világon körülbelül 4 milliárd hektár erdőterület van, amely a Föld szárazföldi területének mintegy 31%-át fedi.

Vízszennyezés

A folyók, tavak és óceánok szennyezése különféle forrásokból ered, beleértve az ipari tevékenységeket, mezőgazdasági műtrágyázást, és a háztartási hulladékvizeket. Az ipari folyamatok által nehézfémek, vegyi anyagok és egyéb szennyeződések, mint plumbum, kadmium és higany kerül a vízbe, melyek toxikusak az élővilág számára. A háztartások számlájára pedig elsősorban a műanyagszennyezés írható… ugye mindenkinek a retinájába vésődött az óceánokban úszó szemétszigetek képe?!

A világ édesvízkészleteinek csupán egy kis része (kb. 2.5%) hozzáférhető és alkalmas fogyasztásra, melynek nagy része gleccserekből és alacsonyabban fekvő jégtáblákból származik.

A WHO jelentése szerint a világ népességének több mint 30%-a nem fér hozzá biztonságos ivóvízhez.

Mezőgazdaság

A fent említett károsanyagkibocsátás mellett a féktelen mezőgazdasági tevékenység hatása a természetes élőhelyek csökkenése (mivel egyre több területen folytatnak mezőgazdasági tevékenységet), a vizes élőhelyek kiszáradása. A világ vizes élőhelyeinek mintegy 70%-a már eltűnt az ipari korszak kezdete óta. Emellett számos madárfaj és más bevándorló állatok élőhelyei szűnnek meg a mezőgazdasági terjeszkedés és az urbanizáció miatt.

Biodiverzitás csökkenése

A fentiek egyenes következménye, hogy egyre csökken a Földön élő fajok száma. A WWF jelentése szerint az elmúlt 50 évben a Föld állatfajainak több mint 60%-a eltűnt.

Jelenleg több mint 37,400 faj van közvetlen kihalási veszélyben, ami a fajok több mint 28%-át érinti.

A biológiai sokféleség csökkenése az elmúlt néhány évszázadban és a jövőben (az ENSZ Környezetvédelmi Programjának előrejelzése). Ábra: iberdrola.comA biológiai sokféleség csökkenése az elmúlt néhány évszázadban és a jövőben (az ENSZ Környezetvédelmi Programjának előrejelzése). Ábra: iberdrola.com

Globális és helyi, kollektív és egyéni tettek is kellenek!

A megoldás (vagy legalább a káros tendencia megállítása) érdekében globális és helyi szinten is integrált stratégiákra van szükség. A már megszületett nemzetközi egyezmények, például a legátfogóbb Párizsi Klímaegyezmény mellett helyi szintű törvényi szabályozásokra is szükség van a káros tevékenységek visszaszorítása és a természet védelme érdekében.

Fontos a technológiai fejlődés is, hiszen számos, a fenntartható fejlődést segítő innováció született már, de önmagában ez nem elég.

Az „én egyedül nem tehetek semmit” elvet is el kell felejteni, mert az egyéni tettek is számítanak, legfőképp a szemléletváltásban.

A környezetért, a Földért végzett cselekedeteink azt mutatják, hogy legalább a gondolkodásmódunk megváltozott, és ezt átörökíthetjük a következő generációk számára.

Forrás: green.hu / szerző: Szendőfi Bori
Nyitókép: Pixabay

vehir.hu
további cikkek
Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. ma 10:07 Veszprémből népszerűsítették a triatlont Veszprémből népszerűsítették a triatlont Újabb bizonyítékát adta Veszprém, hogy nem légből kapott az a terve, hogy hamarosan bezsebeljen egy újabb nemzetközi címet az Európa Sportfővárosa formájában. Ebben a helyi sportkluboknak is nagy szerepe lesz, akik közül vasárnap a Spirit SC mutatta meg, hogyan kell egy professzionális triatlonversenyt megszervezni. Az uszodánál több százan – amatőrök és profi sportolók – küzdötték le a saját korlázaikat úszásban, kerékpározásban és futásban. ma 14:56 A piros autó és a kék sziréna elvarázsolja a gyermekeket A piros autó és a kék sziréna elvarázsolja a gyermekeket Nagy siker volt a tűzoltóság gyermeknapi programja. Képgalériánkban megmutatjuk a legvidámabb pillanatokat. ma 11:24 Még az eső ellen is hatásos volt a dózsavárosiak jó kedve Dózsaváros Még az eső ellen is hatásos volt a dózsavárosiak jó kedve Nyárbúcsúztatóból már sokat tartottak, de nyárköszöntőből ez volt az első, amit szombaton szerveztek meg a Dózsavárosban a Martinovics téren. tegnap 14:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.