Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C

Veszprém ragyog tovább!

2024. április 26. 11:34
Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében született kiállítás az elnyert címmel és a 2023-as évvel kapcsolatos eseményeket és történeteket idézi fel izgalmas, egyedi formában, többek között rendhagyó installációk, kisvideók, fotók segítségével.

A tárlat célja, hogy közösen tekintsünk vissza a nagy múltú Európa Kulturális Fővárosa sorozat egyik legsikeresebb projektjére, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program pezsgő napjaira, kiemelkedő pillanataira, eredményeire.

Elsőként Porga Gyula polgármester köszöntötte a kiállításra érkezőket. Kiemelte, rendkívül jó érzés a múzeum épületében egyszerre látni azokat az embereket, akik az EKF programban együtt dolgoztak azon, hogy minél sikeresebb legyen a 2023-as év, és, hogy az elkövetkező időszak is legalább olyan pezsgő legyen, mint a tavalyi év.

A polgármester megköszönte a kiállítás alkotóinak a tárlatot, majd rávilágított, a kiállítás legfőbb üzenete nem az, hogy nosztalgiával tekintsünk a múltra, a szép 2023-as évre. Porga szerint akkor lehetünk továbbra is sikeresek, ha ez a tárlat egyfajta ugródeszkát jelent. Ösztönözzön mindenkit arra, hogy továbbra is meglássuk a városban rejlő lehetőségeket. Márpedig, ha nem csak lakni, de élni is szeretnénk ezt a várost, akkor fel kell ismerni a város kincseit, szépségeit, lehetőségeit.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter hivatalosan is megnyitotta a tárlatot. Visszaemlékezéssel kezdte, hiszen a 2023-as év már jóval korábban kezdődött, egészen a tervtől, miszerint a királynék városa benyújtotta pályázatát.

Navracsics kiemelte Porga Gyula polgármester elkötelezettségét, ahogy a miniszter fogalmazott: mindig is lelkiismeretesnek, és rendkívül elszántnak ismerte Porga Gyulát, de az EKF év előkészítése, majd a lebonyolítása során talán még többet beleadott. Modhatni száztíz százalékkal vetette bele magát a munkába, aminek meg is lett az eredménye.

Navracsics kiemelte Markovits Alízt is, az EKF vezérigazgatóját, aki nélkül nem lett volna ennyire sikeres a tavalyi év. Velük – és még sok elhivatott emberrel – indult el az az építkezés, amelynek még nagyon sokáig látjuk az eredményét. Nem zárunk le semmit, ez csak egy leltár, ami erőt adhat, hogy így tudjuk majd folytatni, hasonló nagy lendülettel – zárta gondolatait a miniszter.

A kiállítás április 26-tól június 9-ig lesz látogatható.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. ma 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.