Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C

Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok

2024. április 26. 14:11
A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén.

Azért a Kossuth iskolában rendezik a versenyt, mert tavaly a veszprémi diákok nyerték meg az országos vetélkedőt, így idén már nem csak címvédőként, hanem házigazdaként is jeleskedhetnek a pénteken kezdődött megmérettetésen.

A Szabó Szabolcs Alapítvány névadója egykor a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja, majd későbbi oktatója, aki fiatalon hunyt el még 2017-ben. Barátai akkor úgy döntöttek, hogy emlékét egy alapítványban is megőrzik, ami kifejezetten a természettudományok oktatását karolja fel. A mostani vándorkupa olyan kezdeményezése az alapítványnak, amit már negyedik alkalommal szerveznek meg, Veszprémben a Kossuth iskolában pedig másodszor, hiszen 2019-ben ugyanitt volt az első is.

A Szabó Szabolcs Vándorkupa egy természettudományos verseny, amelyben a diákok olyan feladatokat kapnak, ahol a területhez kapcsolódó órákon - fizika, kémia, biológia, földrajz, matematika - tanult ismereteket komplexen kell alkalmazniuk. A meghívásos versenyen idén tizenhárom intézmény diákjai vesznek részt, őket pénteken a város képviseletében Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Csík Richárd önkormányzati képviselő is köszöntötte.

Ovádi PéterOvádi Péter

Ovádi Péter rövid köszöntőjében biztatta a diákokat, hogy a verseny izgalmai mellett fedezzék fel a város szépségeit is, gazdag történelmét, amiben az oktatás, az iskolák is fontos szerepet töltenek be. Csík Richárd a veszprémiek versenyszellemét emelte ki beszédében, ez pedig a kulturális területek, vagy a sport mellett az iskolai versenyekben is megmutatkozik.

Csík RichárdCsík Richárd

Az alapítvány egyébként figyel arra is, hogy a fiatal diákok előtt több jó példát is felmutasson, ezért a zsűriben most is helyet kaptak olyan fiatalok, akik korábban sikeresen szerepeltek valamelyik vándorkupán, most pedig már felsőbb tagozatosként, vagy egyetemistaként a verseny lebonyolításában segítenek.

A szervezők a verseny lebonyolítása mellett arra is figyeltek, hogy Veszprémben hasznosan töltsék el a szabadidejüket is a fiatalok, pénteken például ellátogatnak az egyetem Műszaki Informatika Karára, ahol két előadást hallgathatnak meg. Este pedig egy gyógyszerész segítségével betekintést nyerhetnek a krémek és teák készítésébe.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó Gelencsér András akadémikus, vegyész-légkörkutató kilenc év után elbúcsúzott a rektorságtól, és a tudományos pályán maradva újabb célokat fogalmazott meg. Az elmúlt időszakról, rektori kihívásokról, nehézségekről, és arról is mesélt, hogy miként képzeli el a jövőjét. Gelencsért az elmúlt években igencsak sokan kérdezték már arról, milyen veszélyek fenyegetik a bolygónkat, most arra is választ kaptunk, létezik-e egyéni megoldás arra, hogy visszafordítsunk bizonyos folyamatokat, amelyeket az éghajlatváltozás okoz. 2024. július 11. 15:56 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55 Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem. 2024. június 25. 13:26 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. 2024. június 20. 13:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.