Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
25°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
25°C

Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek

2024. április 28. 8:31
Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető.

Josef Albers (1888 -1976) festőművész Veszprém testvérvárosában, a németországi Bottropban született és a vált a modern, geometrikus művészet egyik legjelentősebb képviselőjévé, a művészettörténet és színtan elismert tanárává.

Harmincötévvel ezelőtt Vass László műgyűjtő több magyar kortárs képzőművészt felkért, hogy készítsenek Barcsay Jenő művészeti örökségéhez kapcsolódó műveket. Az így létrejött festményeket 1990-től több alkalommal, számos városban láthatta már tárlatokon a geometrikus és nonfiguratív művészet iránt érdeklődő közönség.

A Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény tavaszi kiállításán öt magyar festőművész, Benedek Barna, Halmi- Horváth István, Szelényi Károly, Varga Bertalan és Wolsky András alkotásai láthatóak, akik ezúttal Josef Albers munkássága előtt tisztelegnek műveikkel.

A kiállítás megnyitóján Brányi Mária alpolgármester is beszédet mondott. Visszaidézte a 2003-ban megnyíló Modern Képtár történetét, ami otthont ad a Vass László gyűjteménynek. Nagy várakozás övezte egykor a Képtár létrejöttét, Brányi folytatta, azóta is számos olyan rendkívül fontos kiállítást láthattunk, ami kuriózumnak számít.

Brányi szerint többek között azért is különleges a mostani tárlat, mert tavaly, amikor Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa címet viselte, többször feltette a kérdést, vajon mennyire látható a város és Európa viszonya? Látszik-e önmagában? Brányi folytatta, azon kevés kiállítóterek közé tartozik a szóban forgó, amely generációknak teszi lehetővé a képzőművészetben való elmélyülést, az értelmezés elsajátítását, és a nemzetközi szinten is elismert művészek megismerését, valamint láthatóvá válik a város és Európa viszonya.

Mészáros Zsolt művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa hivatalosan is megnyitotta a kiállítást. Úgy fogalmazott, a szóban forgó tárlat ismét izgalmas és kivételes találkozásnak ad teret, ahol párbeszéd indul az alkotó nemzedékek, a nonfiguratív törekvések, valamint a hazai és nemzetközi művészek között. Albers munkásságáról úgy fogalmazott, művészetfelfogás nem elvont, hanem eleven, elhatárolodás helyett pedig kapcsolódni akar.

A kiállításon jelen volt Vass László is, aki Grászli Bernadett igazgatóval közösen felköszöntötte Szelényi Károlyt születésnapja alkalmából.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. tegnap 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.