Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
25°C
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
25°C

Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül

2024. május 4. 22:01
A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.
 

A kiállítás a #newTogether projekt része, amely az Osztrák Kulturális Fórum és Beate Winkler közös szervezésében hódít meg újabb és újabb városokat, mindig új tartalmakkal bővülve.

Beate Winkler alkotásaival - a férfiak és nők számára egyenlő feltételek mellett - impulzusokat ad a személyes és társadalmi változások kezeléséhez. A jelenleg előttünk álló nagy kihívásokat - mint a háború, az éghajlatváltozás, a globalizáció és a migráció - csak akkor tudjuk leküzdeni, ha másokkal és ezáltal önmagunkkal is új viszonyt alakítunk ki. Mindehhez egyaránt szükséges számunkra a szabadság, a kreativitás és a társadalmi kohézió megléte – olvasható a Művészetek Háza tájékoztatójában.

Grászli Bernadett, Beate Winkler és Christian AutengruberGrászli Bernadett, Beate Winkler és Christian Autengruber

A kiállítás – amely a Várgalériában tekinthető meg június 9-ig - megnyitóján -  Christian Autengruber, az Osztrák Kulturális Fórum Budapest igazgatója mondott köszöntőt szombat délután a Dubniczay-palota kertjében. Christian Autengruber méltatta Grászli Berdanett, a Művészetek Háza igazgatójának és kollégáinak munkáját, és a közös projektjüket, mely az EKF évén is túlnyúlt, illetve méltatta a Beate Winkler különleges látásmódját, azt a kizárólagos érzékenységet mellyel kezelni tudja az európai- és társadalmi együttműködéseket.

Az alkotóművész a társadalomtudományok területéről jött, úgy véli a tapasztalat amit magával hozott onnan, nagyon egyszerű:

,,Csak együtt lehet előre haladni.”

Beate Winkler elmondása alapján művészetének alapja, hogy lenyűgözőnek találja az egyszerű fehér papír és a színek közötti érzéki játékot, és azt, hogy ezt más dimenziókban is megmutathatja, papírból szobor lesz, és ezzel új terekben, új dimenziókat nyithat meg. A kiállítás címe is ezt a képet erősíti: MORE THAN YOU SEE.

Beate Winkler arra kéri a látogatókat, hogy egy kézzel készített papírra festett kis képre írják vagy rajzolják le az új társadalmi összetartozással kapcsolatos reményeiket. A kívánságokat bedobhatják a galériatér bejáratnál elhelyezett „jövő dobozba”, hogy installálásra kerüljenek.

Az álmok fala létünk új alapjait jelentheti, azokat álmokat, amelyek Veszprémből jutnak el a nagyvilágba  - tolmácsolja a Művészetek Háza Beate Winkler gondolatait.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  tegnap 14:15 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. tegnap 22:02 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. 2024. július 15. 12:45 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.