Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Az ünnep képes jövőt teremteni

2024. május 12. 10:51
A Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentjének, Boldog Gizellának tiszteletére Dr. Udvardy György érsek tartott szabadtéri szentmisét Veszprémben a Szentháromság téren, szombat délelőtt. A misét követően Fekete Gyöngyi, a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodájának egykori vezetője vehette át a Gizella-díjat, példamutató munkájáért.

Udvardy György köszöntötte az egybegyűlteket, mint megfogalmazta, nagy öröm számára, hogy Boldog Gizella ünnepén üdvözölheti a megjelenteket. Több olyan esemény is ünnep jelenleg, amit kiemelt az érsek: nagy reménységgel tekintenek Bódi Mária Magdolna boldoggá avatására. További öröm, a Mindszenty bíboros 80 köré szerveződő programsorozat, amelynek jegyében a szóban forgó szentmise is zajlott.

Udvardy kiemelte, az ünnep ajándék, hisz identitásunkat formálja. Képes jövőt teremteni: Krisztus a jövő. Őt keressük, és találjuk – fogalmazott az érsek. A tiszta ünnephez tiszta lelkiismeret is szükségeltetik, hívta fel a figyelmet Udvardy.

A szentmisét követően Fekete Gyöngyi, a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodájának egykori vezetője, volt munkatársa vehette a Gizella-díjat, amelyet Dr. Udvardy György veszprémi érsek adott át.

Fekete Gyöngyi több mint huszonöt éven át szolgálta a Veszprémi Főegyházmegyét. Már az 1996-os egyházmegyei zsinaton a családpasztoráció megalakulását kezdeményezte. 1997-ben Márfi Gyula érsek úr hivatalosan is kinevezte a családpasztorációs munkacsoportot.  Ettől kezdve Gyöngyi, a mindennapi civil munkája mellett, mint meghatározó egyéniség tevékenykedett tovább a közösség élén.

Férjével, Istvánnal, az indulástól kezdve, ők képviselték országosan is egyházmegyénket, mint a Veszprémi Főegyázmegye családpasztorációjának egyik referens házaspárja. 2001-ben megalakult egyházmegyénk Családpasztorációs Irodája, melynek vezetésére Gyöngyit kérték fel. Ő pedig mély hittel, rendíthetetlenül szervezte és fogta össze a lelki napokat, a zarándoklatokat, a majálisokat, a jegyeskurzusokat, a családtáborokat, a képzéseket, a szülői estéket, a baba-mama klubok, és a vigaszcsoport alkalmait.

Fekete Gyöngyi kezdetektől nagy szeretettel fordult a családok felé. Fáradhatatlan munkavégzésével, a családok és önkéntes munkatársai felé forduló, feltétel nélküli szeretetével, elfogadásával, a feladatok lényegének jó megragadásával példaértékű munkát végzett. Nemcsak egyházmegyénkben, hanem országosan is elismertté tette a családpasztorációs irodánkat.

Mindezt a munkát nagyon szerényen, szinte a háttérből végezve, de a tevékenységek szálait ő egészítette, ő egyenesítette ki, ő simította össze, minden az ő kezében vált egésszé. Ő nevével fémjelezhető a Lavina, de ma már Családunk nevet viselő folyóirat is, mely országosan egyedülálló, egyházmegyei családpasztorációs újságként vált ismertté.

Gyöngyi jelentős feladatot vállalt a Veszprémi Főegyházmegye Lelki Egészségszolgálatának létrejöttéért és a lelki problémákkal küzdő felnőtteknek és gyerekeknek, válságba jutott családoknak a megsegítéséért is.

Példakép minden feleség, anya, nagymama, anyós és özvegy számára, a hit és az egységre törekvő szeretet mindennapi megélésében. Egy közeli barát ezt írta: „Felsorolni is nehéz lenne azt a sok pillanatot, eseményt, közös élményt, amit Neked köszönhetünk – gondoskodó szárnyaid vezetése és a közös szolgálatunk alatt. Köszönöm, hogy tanulhattam Tőled alázatot, kitartást, emberek iránti empátiát, melyek tovább kísérnek a mindennapjaimban. Te vagy, akinek senki nem tud nemet mondani, viszont Te tanítottál meg nemet mondani is.”

A zenei szolgálatot a főegyházmegyéből érkező kórusok mellett a Mendelssohn Kamarazenekar látta el, közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekarának fúvósai. Vezényelt Dankos Attila zeneigazgató, orgonaművész.

Fotók: Vámosi Patrik

vehir.hu
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.