Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 27. Hella
Veszprém
24°C
2024. május 27. Hella
Veszprém
24°C

A sarki fény után újabb izgalmas égi jelenséget kapott lencsevégre a világhírű veszprémi asztrofotós

2024. május 15. 13:29 // Forrás: ng24.hu
Ladányi Tamás képén egyszerre látszódnak azok a napfoltcsoportok, amelyek a múlt pénteki sarki fényt okozták, miközben átrepül előttük egy menetrend szerinti Boeing 737-es repülőgép.

Az asztrofotós, akivel korábban mi is készítettünk interjút, a National Geographic oldalán írta meg a kép megszületésének történetét.

"Miután május 10-éről 11-ére virradóan az év sarki fényét fényképeztem, a délelőtt folyamán, mintegy levezetésként központi égitestünkkel folytattam a fotózást. A célpont az AR 3664 nevű napfoltcsoport volt, amely – hosszan tartó, látványos aktivitás után – a Nap felszínéről lassan már lefordulóban volt." - mondta Ladányi Tamás.

Kréta szigetéről Prágába tartó, Boeing 737-86J típusú repülőgép, amint a Földnél tizenötször nagyobb napfoltcsoport, az AR 3664 mellett halad el. A kép 2024. május 11-én 10 óra 26 perckor készült Veszprémben a Castor Csillagvizsálóból, Zeiss 80/1200-as refraktorral, Herschel-prizmával, Canon EOS 600D kamerával, ISO 200 érzékenységgel és 1/1600 s expozíciós idővel. Készítette: Ladányi TamásKréta szigetéről Prágába tartó, Boeing 737-86J típusú repülőgép, amint a Földnél tizenötször nagyobb napfoltcsoport, az AR 3664 mellett halad el. A kép 2024. május 11-én 10 óra 26 perckor készült Veszprémben a Castor Csillagvizsálóból, Zeiss 80/1200-as refraktorral, Herschel-prizmával, Canon EOS 600D kamerával, ISO 200 érzékenységgel és 1/1600 s expozíciós idővel. Készítette: Ladányi Tamás

"A távolban, a keleti horizont felett láttam meg az égi járművet, amint éppen a Nap irányába tartott. Szinte szuggeráltam, hogy ez alkalommal ne tévesszen irányt. Lassan teltek a másodpercek, közben a pulzusom felszökött. Mielőtt a gép a napkorong elé ért volna, indítottam egy sorozatfelvételt, amelyből a számomra leginkább tetszetős képkockát választottam ki. Utólagosan azonosítottam a járatot is: Kréta szigetének fővárosából, Iráklionból Prágába tartó Boeing 737-86J típusú gépét sikerült megörökítenem."

Forrás: ng24.hu

vehir.hu
további cikkek
Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. ma 10:07 Veszprémből népszerűsítették a triatlont Veszprémből népszerűsítették a triatlont Újabb bizonyítékát adta Veszprém, hogy nem légből kapott az a terve, hogy hamarosan bezsebeljen egy újabb nemzetközi címet az Európa Sportfővárosa formájában. Ebben a helyi sportkluboknak is nagy szerepe lesz, akik közül vasárnap a Spirit SC mutatta meg, hogyan kell egy professzionális triatlonversenyt megszervezni. Az uszodánál több százan – amatőrök és profi sportolók – küzdötték le a saját korlázaikat úszásban, kerékpározásban és futásban. ma 14:56 A piros autó és a kék sziréna elvarázsolja a gyermekeket A piros autó és a kék sziréna elvarázsolja a gyermekeket Nagy siker volt a tűzoltóság gyermeknapi programja. Képgalériánkban megmutatjuk a legvidámabb pillanatokat. ma 11:24 Még az eső ellen is hatásos volt a dózsavárosiak jó kedve Dózsaváros Még az eső ellen is hatásos volt a dózsavárosiak jó kedve Nyárbúcsúztatóból már sokat tartottak, de nyárköszöntőből ez volt az első, amit szombaton szerveztek meg a Dózsavárosban a Martinovics téren. tegnap 14:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.