Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
21°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
21°C

Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét

2024. május 16. 14:40
Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva.

A Veszprémi Érsekség történelmi beruházást végez a veszprémi várnegyedben, amire korábban 250 évvel ezelőtt, a barokk korban volt példa. A projekt során megújul 18 műemlék épület, többek között az első királyunk, Szent István felesége, Boldog Gizella királyné által alapított Szent Mihály-főszékesegyház és a barokk kor egyik ikonikus épülete, az érseki palota is.

Veszprém város az előző esztendőben az Európa Kulturális Fővárosa címet birtokolta. Ehhez kapcsolódva tett nem mindennapi vállalást a Veszprémi Érsekség főpásztora. Dr. Udvardy György szándéka szerint a kivitelezési munkákkal párhuzamosan megnyitotta kapuit a várnegyed, és munkaközi állapotban mutatta meg az épületeket, a régészek, a művészettörténészek, a resturátorok munkáját. Az eseménysorozat a Work In Progress (WIP) nevet kapta. Az érsekség ebben az időszakban több mint 30 ezer regisztrált látogatót fogadott, amely, látva a munkálatok nagyságát, igazi turisztikai bravúr.

Most a félidejéhez érkezett a munka, s ebből az alkalomból jelent meg az Őseink hite című album. A kiadványt bemutató eseményen dr. Udvardy György érsek arról beszélt, hogy különleges fotóalbum született, amely a megújítást, az építési folyamatokat, a felmerülő nehézségeket és azok megoldásait, a műemléki és régészeti kutatások eddigi eredményeinek egy morzsáját dokumentálja képekben.

– A vizualitás nyelvén szeretnénk közelebb hozni az olvasókhoz azt a hatalmas szakmai munkát, melyben több mint száz szakterület, napi 5-700 munkavállaló, szakmai testületek, bizottságok dolgoznak.  Szeretnénk megosztani az itt élőkkel és az idelátogatókkal a megújulás folyamatát. A kiadvány bár népszerűsítő jellegű, mégis a történelmi beruházás rendkívüliségét, kimagasló szakmaiságát mutatja be részletes.

A könyv egyfajta párbeszéd az olvasóval. Nemcsak az építkezésről, a beruházásról, a műemlékvédelemről, a különböző szakmai csapatok munkájáról kapunk képet, hanem az egyházmegyéről is. Az album a teljesség igény nélkül született, hiszen a gigantikus mértékű munka megjelenítése képekben nem lehet teljeskörű. A képekkel a sokrétűséget, a történelmi léptékkel a pillanatot, az itt élők számára a látványos változást, a megújulást, a szakmaiságot, a gondosságot, a múltat, a felelősséget kívánjuk láttatni. A projekt befejeztével a második kötetben szeretnénk a kész tereket, a műtárgyakat, az épületek részleteit, a látható és kevésbé látható építészeti elemeket be- és megmutatni – tudtuk meg.

vehir.hu
további cikkek
Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. tegnap 20:49 77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. tegnap 18:12 Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Június 22-én ismét megszervezi a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a hagyományos Juhannus-napot a Kolostorok és Kertekben. Részletes program a cikkünkben. tegnap 14:13 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.